Аюрведична медицина и Астрология

Аюрведа, ведическата наука за здравето и дълголетието, е най-древната и най-всеобхватна медицинска система в света, а нейните основи са заложени още във философията на древните Веди.

Основните принципи на Аюрведa се съдържат в шестте системи на хиндуистката философия Шад Даршан, отчасти и във философията Санкхя, разглеждаща принципите на мирозданието и еволюцията. Даршан е повече от философия. Това е система от знания, основана върху непосредственото сетивно възприятие и вътрешното интуитивно виждане. Това знание се е получавало от древните риши в състояние на дълбока медитация и е стигнало до нас във вид на сутри.

Джьотиш и Аюрведа са неразделна част от ведическата философия, йогийските практики и духовната еволюция. Джьотиш е една от шестте Веданги (“окото на Ведите”) и като такава тя се счита за свещена наука, неразделна част от ведическата традиция. Аюрведа е Упа Веда, тоест допълнителна или вторична Веда към четирите основни – Риг Веда, Сама Веда, Яджур Веда и Атхарва Веда.

Учението на Махариши Парашара

Как да интегрираме в живота философията и принципите, стоящи в основата на Джьотиш и Аюрведа? Първо трябва да се разберат основните елементи, изграждащи структурата на тези две науки. В Брихат Парашара Хора Шастра, считана за “библията” на ведическата астрология, са дадени ценни указания и напътствия. Мъдрецът Парашара свързва зодиакалните знаци и планетите с аюрведичната концепция за трите доши и седемте основни субстанции (сапта дхату).

Парашара представя връзката между планетите и зодиакалните знаци с определени органи и анатомични части. Ведическата астрология в съчетание с Аюрведа ни дава перфектен инструментариум за диагностика, който може да се използва в медицинската практика за определяне тайминга, характера на протичане на заболяванията, изхода от дадено заболяване и неговите последици.

От гледна точка на аюрведичната медицина определени заболявания възникват както в резултат на сръхподчертана доша, така и вследствие на т.нар. dhatu dushti – субстанционален дисбаланс. Съществува шестостепенен модел на патогенеза, известен с наименованието samprapta на санскрит. Според този модел влиянието на свръхподчертаната доша се разпространява чрез храносмилателния тракт, достигайки до всички органи в тялото след навлизане в плазмата и кръвта. Накрая нарушената доша може да се настани в някоя тъкан, орган или система от органи в тялото и по този начин да промени техните функции. Появяват се определени симптоми и се търси медицинска помощ. В напреднал стадий на патогенеза се стига до дисфункция и нарушаване дейността на органите и тъканите, в резултат на което заболяването придобива хроничен характер.

Целта на Аюрведа е да се възстанови равновесието в цялата система. Всяко заболяване се дължи на анормално функциониране на засегнатата доша и с оглед възстановяване на здравословното състояние е необходимо неутрализиране на свръхподчертаната доша и възвръщане на изначалното равновесие в тялото. Наред с това субстанционалният дисбаланс и нарушената функция на органите трябва да се третират с избор на подходяща терапия. В Аюрведа основният акцент се поставя върху превенцията. Много по-лесно е да се третира дадено заболяване още по време на началния му стадий, отколкото в някой по-късен стадий, след като се е стигнало до усложнения и нарушена функция на засегнатия орган или група от органи.

Концепцията за трите доши

Според аюрведичната наука човешкото тяло е изградено от същите елементи като всички останали организми в Природата – етер, въздух, огън, вода и земя. Всички елементи присъстват в нашия организъм, но при всеки има различни комбинации от доминиращи елементи. В Аюрведа тези комбинации от елементи са известни с наименованието “доши” или типове физиологична конституция: вата (въздух + етер), питта (огън + вода) и капха (земя + вода).

Познаването на дошите изключително много помага в разбирането на нашите индивидуални реакции към определени видове храни, физическо натоварване, стрес и условия на заобикалящата среда. Тази концепция ни помага да идентифицираме причината за дисбаланса, който впоследствие, ако не се вземат своевременни мерки, може да доведе до заболяване. Аюрведичната медицина дава ценни препоръки за избор на подходящи превантивни мерки, съобразени с нашия индивидуален физиологичен тип (пракрити), с оглед на възстановяване и поддържане на здравето в добра форма.

Индивидуалната физиологична конституция или пракрити се определя в зависимост от съотношението на трите доши в тялото, закодирано в клетките още в момента на зачатието, и зависи от генетичната информация, която се предава от родителите, от времето и месеца на зачеване, от менталното, емоционално и физическо състояние на родителите и от дисбаланса на трите доши в техния организъм в момента на зачеване.

Докато под влияние на възрастовите фактори (детска възраст, зряла възраст, напреднала възраст), обкръжението, физическата активност и хранителния режим състоянието на организма се променя, пракрити не се променя. Определянето и разбирането на индивидуалния физиологичен тип е първа стъпка в опознаването на реакциите на нашия организъм спрямо определени храни и режим, на неговата устойчивост на стрес и физическо натоварване.

Важно е също така да се знае, че не е задължително дисбалансът да съвпада с вашия пракрити тип. В тялото може да преобладава вата доша, а да има дисбаланс на капха доша (отоци, наднормено тегло, забавен метаболизъм, задържане на течности в организма), или може да имате свръхподчертана питта доша, а да страдате от дисбаланс на вата доша (тревожност, безпокойство, безсъние, страхове). Това се обуславя от наличието на трите доши в нашето тяло, макар и в различно съотношение, а всяка доша от своя страна оказва влияние върху специфични функции, органи, тъкани и жлези.

Например, при всеки от нас вата доша отговаря за състоянието на нервната система. Дори ако сте с преобладаваща капха, вашата нервна система изначално е под влияние на вата доша. И когато нервната система е изтощена, може да се появи дисбаланс на вата доша – безсъние, смущения в съня, повишена тревожност. За възстановяване на изначалното равновесие е необходимо да се хармонизира или балансира вата доша, като същевременно се наблюдава състоянието на капха доша в организма. В това ще ви помогне квалифициран специалист по Аюрведа.

Вата доша – силата на Въздуха

Вата доша (“вайю” – вятър, въздух) включва елементите въздух и етер, които се характеризират със следните качества: сух, лек, студен, рязък, фин, подвижен, чист, променлив. При вата типовете (или питта/капха с дисбаланс на вата доша) тези характеристики се манифестират в психофизиологичен план – те могат да имат суха кожа, фина конституция, студени крайници, чупливи нокти, крака или пръсти на ръцете с неравни стави, твърд косъм, да се отличават с несвързана реч, бързи движения, хиперактивност или променливост.

Вата доша управлява определени функции, органи и тъкани в тялото, независимо от индивидуалния пракрити тип. При всеки от нас вата символизира движението и качеството подвижност – вдишване/издишване, захранването на клетките с кислород и процеса на клетъчно делене. Вата управлява и координира мускулното движение. Вата доша отговаря за сърдечните контракции и циркулацията на кръвта. Стимулира хормоналната секреция, движението на кръвта през храносмилателния тракт и осигурява необходимата енергия за елиминирането на отпадни продукти от организма. Вата също така отговаря за преминаването на плода през родовия канал по време на раждане. Речта, слухът, сетивното възприятие и движението на всички наши мисли и чувства са функция на вата доша. Под влияние на вата доша са дебелото черво, тазовата област, бедрата, кръстът, костната система, ушите, мозъкът и нервната система, където тя управлява дейността в предфронталната и двигателната кора на черепа, костния мозък.

Какво се прави, ако вашата физиологична конституция е с преобладаваща вата доша (или с дисбаланс на вата доша)? Един от най-важните аюрведични принципи гласи: “Подобното дисбалансира подобно, а противоположното лекува”. Ако се консумират храни и се извършват дейности, характерни за вата доша, това ще доведе до свръхподчертаване на тези качества и ще резултира чрез създаване на дисбаланс. За възстановяване на равновесието се препоръчва терапия с противоположни качества. Храната трябва да бъде топла, тежка и мазна, за да балансира присъщите на вата качества (студен, лек, сух и рязък). Препоръчват се кореноплодни зеленчуци, приготвени в супа или на пара, или да се направи сандвич с тях вместо да се консумира суха храна като пуканки, крекери, солети и др. Разходки с бавно темпо вместо забързан джогинг. Влажен, тропически климат вместо студен, ветровит или сух.

Типичният дисбаланс на вата доша предполага следните видове здравословни смущения: тревожност, безсъние, синдром на Екбом (“неспокойни крака”), болест на Паркинсон, невралгия на лицевия нерв (фациалис), парализа след прекаран инсулт, хълцане, стомашни киселини, обструктивни заболявания на дихателните пътища, загуба на памет, речеви смущения и нарушения (заекване, спастична дисфония), биполярно разстройство, остра сърдечна недостатъчност, фибрилация на предсърдието (прекамерно мъждене), тахикардия, хипертония, хипотония, вцепеняване, повишено потоотделяне (хиперхидроза), анорексия, гадене, хиперперисталтика, констипация, газове в стомаха, анални фисури, хемороиди.

Ако сте вата тип, вата доша се балансира през късната есен и през зимата, тъй като тези сезони имат вата характеристики, пита доша – в разгара на лятото и в началото на есента, а капха доша – по време на влажните сезони, през пролетта и ранното лято.

Питта доша – силата на Огъня

Питта доша (санскритската дума за “жлъч”) обединява елементите огън и вода. Горещината е едно от доминиращите качества на тази доша. Питта е рязка, лека, течна, мазна. Начинът, по който тези характеристики ще се манифестират в психофизиологичен план на питта типовете (или с дисбаланс на питта доша), е уникален при всеки, но влиянието на тази доша може да даде тенденция към по-висока телесна температура и повишен апетит, остър ум, по-издаден нос и светли очи (светлокафяви, зелени или сини), тенденция към стомашно разстройство, обилно уриниране, мазна кожа и коса.

Питта доша управлява определени функции, органи и тъкани, независимо от преобладаващата доша в тялото. Всички процеси на трансформация и метаболизъм се координират от питта доша – поддържане на телесната температура, апетитът, чувството за жажда, храносмилането, усвояването на храната и нейното разграждане, както и интелигентността, зрителното възприятие и аперцепцията. Питта е локализирана в сивото вещество в мозъка, в очите, сърцето, кръвта, черния дроб, далака, жлъчката и долната част на корема, тънкото черво, а също в кожата, мастната секреция, подкожната мастна тъкан и потта.

За балансиране на питта използвайте нейното противоположно качество. Питта е винаги гореща, затова не започвайте физически упражнения през най-горещите обедни часове. Осигурете си прохладно помещение. Консумацията на мазна и замразена храна също ще стимулира питта доша и може да предизвика храносмилателни проблеми или диария. За питта типовете се препоръчват сухи, стипчиви и горчиви храни, които имат свойството да редуцират мазната и влажна природа на питта доша.

При дисбаланс на питта доша се срещат следните заболявания: повишена стомашна киселинност, храносмилателни проблеми, гастрит, пептична язва, колит, хипогликемия, хепатит, анемия, синдром на хроничната умора, фибромиалгия, мононуклеоза, конюктивит, фотофобия, кожни проблеми (акне, екзема, дерматит). При силно изразен дисбаланс питта типовете стават гневни, нетърпеливи и силно раздразнителни.

Важно е да се запомни, че при дисбаланс на питта доша не е нужно присъствието на тази доша да бъде свръхподчертано в организма. Например, вата тип може да има кожни проблеми (зачервяване, обриви, сипаница), които сигнализират за дисбаланс на питта доша. Опитен специалист, практикуващ Аюрведа, може да ви помогне да изберете подходяща терапия, която да редуцира дисбаланса с оглед на вашия изначален пракрити тип.

Капха доша – силата на Земята

Капха доша (“флегма” в превод от санскрит) съчетава елементите вода и земя, които се свързват с качествата тежък, бавен, муден, студен, мазен, течен, хлъзгав, гладък, плътен, мек, статичен, лепкав, мътен. Капха типовете (или с дисбаланс на капха доша) притежават доста от тези характеристики. Те могат да бъдат с едро телосложение, бавни, с мека бледа кожа. Има тенденция към задържане на течности или прекомерно отделяне на слуз в организма, наред със силно изразена инерция и нежелание за промени. По своята природа капха доша символизира принципа на сцеплението и задържането, затова капха типовете могат да страдат от наднормено тегло, да имат подчертана склонност към трупане на пари, обграждане с притежания и зацикляне в стагниращи връзки.

Във физиологичен план, независимо от индивидуалната телесна конституция, капха доша управлява смазването на тъканите в организма, структурата, силата и издръжливостта, захранването, растежа, имунитета, газообмена в белите дробове, мастния обмен, водно-електролитния баланс, всички възстановителни процеси, паметта, мириса. Капха доша е концентрирана в белите дробове, стомаха, панкреаса, плазмата, лимфата и лимфните възли, ставите, синовиалната течност, синусите, носа, устата, езика, гърлото, мастната жлеза, бялото вещество в мозъка и цереброспиналната течност.

При дисбаланс на капха доша най-често се срещат следните заболявания: затлъстяване, бавен метаболизъм, прекомерно отделяне на слюнка, хипергликемия, диабет, високо ниво на холестерол, простудни заболявания, хиперемия, кашлица, бронхит, астма, пневмония, емфизема, едема, отоци, липома, летаргия, прекомерен сън.

Ако сте с капха конституция, консумацията на тежки и студени храни ще доведе до свръхподчертаване на тази доша. Млечните продукти (мляко, сладолед и др.) са тежки и студени и затова не са подходящи, ако желаете да намалите теглото си. Тенденцията към застиналост и статичност трябва да се преодолява с повече физическа активност. Препоръчително е да се стои в по-топло помещение, а не на студено. Балансът на капха доша се възстановява чрез нейната противоположност – горещо, сухо, леко, подвижно, променливо.

Нерядко се случва при вата или питта типовете да има някои характерни за капха доша заболявания. Дисбалансът на капха се третира с оглед на индивидуалния пракрити тип. Питта типовете със слузеста настинка трябва да внимават с консумацията на пикантни храни и подправки. Пикантното редуцира флегмата, но при свръхподчертана питта може да повиши вътрешната температура. Затова когато се избира подходяща терапия за редуциране на дисбаланса, винаги се взема под внимание индивидуалният физиологичен тип, за да се избегнат нежелани странични ефекти.

Медицинската астрология изучава движението на планетите и тяхното влияние върху човешкия живот, индивидуалния темперамент и здравословното състояние. В основата на астрологията стои концепцията, че всяка планета по своята природа е свързана със специфична тъкан в тялото, а планетните позиции в момента на нашето раждане и тяхното движение във времето оказват мощно влияние върху нашия ум, тяло и съзнание, с непосредствено въздействие върху нашето физическо и ментално здраве. Тук следва да се отбележи, че в индийската астрологична система Лунните възли, известни като Раху и Кету, имат статус на планети. Те са важни показатели за наличието на духовни или материалистични тенденции в хороскопа, а не на последно място се свързват с генетичната памет и с наследствената обремененост.

В Джьотиш се използват девет планети, известни с наименованието наваграха на санскрит, включващи планетите от септенера (саптаграха) и нодалната ос или т.нар. сенчести планети:

Планетите се намират на различни места в наталната карта и по този начин обуславят различни тенденции в характера, темперамента, здравословното състояние и съдбата на родения. По този начин анализът на наталната карта, ако се използва в съчетание с основните концепции и принципи от Аюрведа, може да даде много задълбочена информация за нашето здравословно състояние, навици, предпочитани храни и препоръчителен начин на живот и хранителен режим.

Както в Аюрведа, така и в Джьотиш широко приложение има концепцията за т.нар. панчамахабхута – петте основни елемента. Деветте планети също се свързват с петте основни елемента и концепцията за трите доши (тридоша).

Аюрведа се основава върху концепцията за трите основни типа физическа конституция, наречена Тридоша. Трите доши са вата, питта и капха и всяка от тях се свързва с определени зодиакални знаци и планети. От своя страна, всяка планета има връзка със специфична субстанция (дхату) в човешкото тяло, а субстанциите са един от основните компоненти в изграждането на тялото и неговите тъкани, тоест грубата физическа обвивка (шарира).

Влиянието на планетите обуславя предразположеността ни към специфични заболявания и смущения в определени органи и части от тялото, в зависимост от тяхната позиция в наталната карта, по транзит, дирекция, прогресия, а също така в зависимост от знаците и домовете, които управляват в хороскопа.

За смекчаване на негативното влияние на планетите Аюрведа препоръчва да се използват специални лековити билки, които не само оказват целебен ефект при редица заболявания, а могат да се използват с профилактична и превантивна цел. С оглед редуциране на негативните планетни влияния се препоръчва терапия с кристали и скъпоценни камъни.

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.