Да хакнеш съдбата: позитивното лице на ретроградния Меркурий

Тази година, като по часовник, Меркурий ще навлезе в своята поредицата от три ретроградни периода, оставайки във всеки по около 20 дни, след което отново ще възстанови правилното си движение. Ретроградните му фази обикновено се случват в знаци от един елемент, което подсказва сферите, които ще бъдат повлияни през текущата година. Тази година на ред са водните знаци.

През 2019 г. Меркурий ще има три ретроградни фази, всяка от които ще се случи в един от трите водни знаци – Риби, Рак и Скорпион. Първата от 5 март до 28 март 2019, когато Меркурий ще е ретрограден в знака Риби, втората между 8 юли (бидейки в знака Лъв) до 1 август в знака Рак и последната – между 31 октомври и 20 ноември, когато ще премине ретроградно през Скорпион.

Без паника

Как е добре да постъпваме в този период, традиционно считан от доста астролози за неудачен, каръшки и невървежен, също изпълнен с рискове от грешки, загуби и провалени уговорки, неуспешни пътувания и подвеждащи решения?

Ако сте чели тези плашещи новини за ретроградния Меркурий и сте останали с погрешното впечатление, че трябва да изчакате цели 3 седмици в хибернация и затаен дъх без да предприемате нищо важно под угрозата от спънки, провали или разоряване, то сте на грешен път, защото ще пропуснете великолепния шанс да направите крачка в успешна посока. Често тази крачка назад е просто засилка за големия скок напред.

Да превърнеш дефекта в ефект

Периодът вещае прилив на креативна сила, на който да дадете шанс, за да успеете да претопите задушаващото минало и да направите крачка напред в непозната, но очаквана, посока, встрани от вече откритото, познатото и усвоеното, встрани от зоната ви на комфорт. Но първо е важно да се отърсите от непотребното в живота си, да вдигнете котва от познатите води и да опънете платна, отново чувствайки вятъра в косите си, да събудите откривателя в себе си за нов живот. “Корабите са на сигурно място в пристанището, но не за това са направени те”, казва Джон Шед и най-точно описва промяната, която вещае този период – да се отърсим от илюзорните защитни валове и да се върнем към истинското си предназначение. Това своеобразно отрезвяване и reality check идва всеки 4 месеца, за да коригира изкривената траектория на живота ни, връщайки го в неговото истинско русло.

Тези периоди изискват смелост, за да направите мащабна чистка, да се освободите от ненужното. Започнете с най-близкото до вас – от работното си място, създайте си хармония – сложете в ред бюрото си, селектирайте и подредете важните документи, бележки и контакти; надпишете папките си, подредете ги в достъпен ред, така че да са “на една ръка” разстояние, разчистете десктопа на компютъра си. Нека всичко мине през ръцете и очите ви – ще си припомните много пропуснати факти, мисли, контакти и вдъхновения, ще се сетите за много хора, на които сте забравили да се обадите или чиито контакти сте търсили преди време. Ще попаднете на куп листчета или тефтер със стари записки и идеи, които сте написали преди време, но е дошло времето да ги осъществите именно сега. Нека всичко мине през ръцете и очите ви – отделете достатъчно време, за да обърнете внимание на детайлите.

Огледайте се също у дома – отдавна планирате да смените цвета на стените в хола, да разместите мебелите, да освободите място, да дарите част от носените си дрехи, да подредите книгите и списанията си. Няма дълго да се двоумите какво да правите – дългоотлаганите промени са първи в списъка.

Вгледайте се в себе си и реновирайте вътрешния си свят – променете навиците си със смели крачки, сменете диетата си, започнете да спортувате, откажете се от рутината, погрижете се за себе си, вслушайте се в потребностите си, оттърсете се от натежали емоции и обсебващи мисли, изоставете всичко, което ви прави зависими, неудовлетворени и безрадостни.

Възползвайте се от предимствата

Ретроградният Меркурий е Меркурий на сатурнови стероиди – имате възможност да спрете забързания му ритъм, да се вгледате в подробностите от житейския си пейзаж и да промените онова, което не ви харесва или не се вписва в него. Кажете “Стоп, машини!” и направете ревизия. Преживейте отбивката по живописен планински път, по който сте поели заради ремонт по магистралата. Очакват ви куп прекрасни моменти, стига да намалите скоростта и да спрете да гледате часовника.

Застраховайте се

Архивирайте важната информация от компютъра си, техниката е ненадеждна и не знаете кога ще се случи с вас, когато включвайки го, видите, че дискът ви е гръмнал и всичките ви файлове са в небитието. Прегледайте папките си, подредете важното и изтрийте непотребното, сменете wallpaper-а си, деинсталирайте непотребния софтуер, занесете лаптопа си на профилактика. Същото направете с мобилния си телефон. Най-важно е да запазите копие от листа си с контакти, важната кореспонденция, снимките, които сте направили последните месеци. Направете пълен рефреш на дигиталното си аз. Изтрийте цялата непотребна поща в email-а си, отговорете на стари писма, пишете на старите си познати и приятели, подновете отдавна забравени приятелства. Изчистете дома си, гаража си, колата си, градината около къщата. Обновете мислите и намеренията си, пренаредете приоритетите си и изоставете ненужното, обременяващото и това, което ви спира.

Радвайте се на свободата

Но не бързайте да купувате нови неща, за да “запълните” опразнените пространства – любувайте се на повечето въздух, който сте създали между нещата, на лекотата и ергономията, на минимализма, на спокойствието, пространството и свободата. Това е периодът на “отлив”, когато непотребните, неработещи и обременяващи неща си “отидат” от вас. Опитайте се да ги “пуснете” от себе си. Това е скритото послание на този ретрограден период и защо той се случва регулярно в рамките на годината – поне 3 пъти. Всъщност е покана от Вселената към увлечените ни от потока на живота умове да ползваме естествения момент да спрем и се огледаме, да подредим личния си хаос и да погледнем с нов поглед и желание към бъдещето.

Възможностите да ползвате този период са безгранични и когато се научите да го правите, дори няма да ви стигне за всичко, което ще искате.

Нов старт

Правили ли сте планове да започнете нещо ново, но поради стечение на обстоятелствата се е наложило многократно да го оставяте на stand by? Или в главата ви се върти дълго зряла идея за нов бизнес или грандиозен проект? Или от същото дълго време сте “на кантар” да вземете важно решение, но поради неяснота или нерешителност ви е трудно? Бюрото в офиса ви е затрупано с десетки важни, но неподредени документи, бележки, полезни телефонни номера за които все не ви остава време, или много познати чакат да им се обадите от доста време, но ежедневния ритъм все ви повлича в друга посока и не остава време? Дали нещо от горното ви звучи познато? Със сигурност! Е, това е най-удачното време да отметнете голяма част от това. Спрете се, огледайте се, почистете безпорядъка около себе си, решете дълго насмитаните под килима проблеми.

Периодите на ретроградие на Меркурий са ревизия на намеренията ви, профилактика на отношенията с околните, пресяване на важното от маловажното… дали сте готови да пропуснете този шанс?! Сега е моментът да изчистите неяснотите, които дълго време са ви тормозили в отношенията с партньора ви, приятелите, близките, колегите или в бизнеса. Отдавна не се чувствате добре в установените рамки и искате да излете от тях. Предоговорете условията си или ако не е възможно – сега е моментът да се откажете от неизгодните “договори”, уговорки, ангажименти и отношения. Не е нужно да търпите, да се снишавате и да чакате бурята да отмине – изкоренете причината за тези бури в живота си. Бъдете честни към себе си – дайте си сметка за илюзиите и грешките, вземете дългоотлагани решения и поемете отговорност, започнете да следвате истинското си Аз, импулсите му и неподправените си намерения, желанията на сърцето си и пътя, който ще ви помогне да се чувствате пълноценни, полезни, щастливи, уравновесени и в мир със себе си.

Обновете душата си

Изчистете отношенията си от обидите, страховете и старите рани, простете си и пуснете спиращото в отношенията да си отиде, като сън. Забравете за стари грешки и пречистете спомените си от негативната енергия на неодобрението, реваншизма и нуждата от признание. Спрете да изисквате от света и потърсете решенията в себе си. Претопете тези преживявания в полезен опит, извлечете поуките и есенцията, които да ви накарат да не повтаряте неуспешните си модели, скъсвайки с цикъла от порочни повторения.

Дайте си втори шанс

Дайте втори шанс на себе си и на вашите мечти, планове и намерения, останали такива само защото не им е дошло времето или сте ги реализирали в неподходящ момент, но все още чувствате, че ще имат успех и ще ви позволи да изживеете себе си. Не бързайте да се ядосвате на “провалите” си, а вижте дали те не са ви предпазили от по-голям срив. Понякога малките провали слагат край на безкрайна верига от неуспехи, които биха ни довели до друг край. Понякога излизаме от играта с малка загуба, за да не фалираме. Губим битката, за да не загубим войната.

Уловете актуалните трендове

Способността да улавяте важна информация, да я пресявате и поставяте на правилното място в главата си превръща тези период в най-доброто време за проучвания и събиране на данни, за подготовка и търсене на алтернативи, за брейнсторминг и търсене на решения на заплетени казуси, на търсене на грешки, на отстраняване на повреди.

Време за подготовка

Сега е времето да се подготвите за старта на дълго планиран проект, който десетки пъти сте оглеждали за недостатъци, подобно на атлет, който се готви за Олимпиада и отделя години, за да постигне върхово постижение само за ден. Именно сега е времето да проведете сериозни и отлагани разговори, да разкриете пред важен за вас човек своите несподелени чувства и намерения… и е добре да знаете, че няма да имате по-удачно време да го направите.

Статията е публикувана и на хартия в Списание 8, бр. Март 2019, и копие от нея можете да изтеглите на pdf (отвори на pdf)  

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.