Опознайте позитивното лице на ретроградния Меркурий

Тази година, като по часовник, Меркурий ще навлезе в поредицата си от три ретроградни фази, оставайки в тях по около 20 дни, след което отново ще възстанови правилното си движение. Тези фази се случват обикновено в знаци от един елемент.

През 2019-а ще има три ретроградни фази на Меркурий и всяка една ще се осъществи в един от трите водни знаци – Риби, Рак и Скорпион. От 5 март до 28 март 2019 Меркурий ще е ретрограден в знака Риби, между 8 юли (в знака Лъв) и 1 август в знака Рак и между 31 октовмри и 20 ноември ще премине ретроградно в Скорпион.

Как е добре да постъпваме в този период, традиционно приеман от доста астролози за неудачен, каръшки и невървежен, също така изпълнен с рискове от грешки, загуби и провалени уговорки, неуспешни пътувания и подвеждащи решения? Ако сте изчели тези плашещи новини за ретроградния Меркурий и сте останали с грешно впечатление, че трябва да изчакате 3-те седмици в полупарализирано състояние и затаен дъх без да правите нищо под угрозата от спънки, провали или разоряване, то сте на грешен път, защото ще пропуснете великолепния шанс да направите крачка в успешна посока. Да не говорим, че тази крачка, която изглежда като крачка назад в очите на другите, често е засилка за голям скок напред.

Периодът вещае изригване на креативната сила, на която обаче е нужно да дадете шанс, за да може тя да претопи задушаващото старо и ви позволи да направите крачка напред в непозната посока, встрани от вече откритото, познатото и усвоеното, встрани от комфортната ви зона. За целта от съществено значение е да се отърсите от непотребното в живота си, да вдигнете котва от познатите води и да опънете платна, отново чувствайки вятъра в лицето си, да събудите отново откривателя в себе си. “Корабите са на сигурно място в пристанището, но не за това са направени те” – тези думи на Джон Шед най-точно илюстрират промяната, която извиква в нас този период – да се отърсим от илюзорните защитни валове, с които сме се заобиколили и да се върнем към истинското си предназначение.

Тези периоди изискват смелост да намерите сили в себе си да направите мащабна чистка. Започнете от работното си място – сложете в ред бюрото си, селектирайте и подредете важните документи, бележки и контакти; надпишете папките си, подредете ги в достъпен и ясен ред, така че да са “на една ръка” разстояние. Нека всичко мине през ръцете ви – ще си припомните много пропуснати факти и контакти, ще се сетите за много хора, на които сте забравили да се обадите или чийто контакти сте търсили преди време. Ще намерите куп листчета или тефтер със стари записки и идеи, които сте записали преди време, но сега е дошло времето да ги осъществите. Нека всичко мине през ръцете и очите ви – отделете достатъчно време, за да обърнете внимание на детайлите. Ретроградният Меркурий е Меркурий на сатурнови стероиди – имате възможност да спрете забързания му ритъм, да се вгледате в подробностите от житейския си пейзаж и да промените онова, което не ви харесва или не се вписва в него. Кажете “Стоп, машини!” и направете ревизия.

Архивирайте цялата важна информация от компютъра си, техниката е ненадеждна и не знаете кой ден ще разберете това много ясно, когато включвайки го, видите, че дискът ви е гръмнал и всичките ви файлове са вече в небитието. Прегледайте папките си, подредете важното и изтрийте непотребното, сменете wallpaper-а си, деинсталирайте непотребния софтуер, занесете лаптопа си на профилактика. Същото направете и с мобилния си телефон. Най-важно е да запазите копие на листа си с контакти, важната си кореспонденция, снимките, които сте направили последните месеци. Направете пълен рефреш на дигиталното си аз. Изтрийте цялата непотребна поща в email-а си, отговорете на стари писма, пишете на старите си контакти, подновете отдавна забравени приятелства, с онези, с които преди време сте били много близки. Изчистете дома си, гаража си, колата си, градината около къщата.

Не бързайте да купувате нови неща и да “запълвате” опразнените пространства – любувайте се на повечето въздух, който сте създали между нещата, на лекотата и ергономията, на минимализма. Това е периодът на “отлив”, когато непотребните, неработещи и обременяващи неща трябва да си “отидат” от вас. Опитайте се да ги “пуснете” от себе си. Това е скритото послание на този ретрограден период и защо той се случва регулярно в рамките на годината поне 3 пъти, т.е. на всеки 4 месеца. Всъщност е покана и напомняне от съдбата за увлечените ни от битовизми мозъци да ползваме естествения момент да спрем и се огледаме, да подредим личния си хаос и да напишем нов лист с приоритети.

Възможностите да ползвате този период са безгранични и когато се научите да го правите, дори няма да ви стигне за всичко, което ще искате.

Правили ли сте планове да започнете нещо, но поради стечение на обстоятелствата се е налагало многократно да го оставяте на stand by? Или в главата ви се върти една дълго зряла идея за нов бизнес или грандиозен проект? Или от същото дълго време сте “на кантар” и поради неяснота или нерешителност все още ви е трудно да вземете важно решение? Бюрото в офиса ви е затрупано с десетки важни, но некласифицирани документи, бележки, полезни телефонни номера за които все не ви остава време, или една редица от познати чакат да им се обадите от доста време, но ежедневния ритъм все ви повлича в друга посока и не остава време? Дали нещо от горното ви звучи познато? Със сигурност! Е, това е най-удачното време да отметнете всичко това. Спрете се, огледайте се, почистете хаоса около себе си, решете дълго насмитаните под килима проблеми.

Периодите на ретроградие на Меркурий са ревизия на намеренията ви, профилактика на отношенията с околните, пресяване на важното от маловажното… дали сте готови да пропуснете този шанс?! Сега е моментът да изчистите неяснотите, които дълго време са ви тормозили в отношенията с партньора ви, колегите или в бизнеса. Отдавна не се чувствате добре в рамката на уговорени условия и искате да излете от тях. Предоговорете условията си или ако не е възможно – сега е моментът да се откажете от неизгодните “договори”, уговорки, ангажименти и отношения. Не е нужно да търпите, да се снишавате и да чакате бурята да отмине – изкоренете причината за тези бури в живота си.

Изчистете отношенията си от обиди, страхове и стари рани, простете си и пуснете спиращото в отношенията да си отиде, като сън. Забравете за стари грешки и пречистете спомените си от негативната енергия на неодобрението, реваншизма и нуждата от признание. Претопете тези преживявания в полезен опит, извлечете поуките и есенцията, които да ви накарат да не повтаряте негативните си модели, скъсвайки с цикъла от повторения.

Дайте втори шанс на ваша неосъществена мечта, останала такава само защото не ѝ е било времето или сте я реализирали в неподходящ момент, но все още в себе си чувствате, че тя би имала успех и ще ви позволи да изживеете себе си. Не бързайте да се ядосвате на “провалите” си, а вижте дали те не са ви предпазили от още по-голям срив. Понякога малките провали слагат край на една иначе безкрайна верига от неуспехи, които биха ни довели до пълен крах. Понякога излизаме от играта с малка загуба, но не и фалирали. Губим битката, но не и войната.

Способността да улавяте важна информация, да я пресявате и поставяте на правилното място в главата си превръща тези период в най-доброто време за проучвания и събиране на данни, за подготовка и търсене на алтернативи, за брейнстроминг и търсене на решения на заплетени казуси, на търсене на грешки, на отстраняване на повреди.

Сега е времето да се подготвите са старта на дълго планиран проект, който десетки пъти сте оглеждали за недостатъци, именно сега е времето да проведете сериозни и отлагани разговори, да разкриете пред важен за вас човек своите несподелени чувства и намерения… и е добре да знаете, че няма да имате по-удачно да го направите.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.