Как изобразяваме хороскопите във Ведическата Астрология?

Първата стъпка към разтълкуване на съдбата на въплътената душа е изобразяването на момента на раждането на човека в тяло, което бележи влизането му в материалния кръговрат на живота (Saṃsāra), чрез рождения хороскоп.

Рождената карта, която в западната астрология наричаме хороскоп, натална карта, радикс или натал, в Джьотиш се нарича джанампатри или кундали.

И ако начина, по който се чертаят хороскопите в западната астрология е много познат и разпознаваем, то в Джьотиш се ползват различни стилове за тяхното изобразяване.

Използват се няколко формата (дизайна) при изобразяването на индивидуалната рождена карта в Джьотиш, като най-популярните са четири, разпространени в отделни части на Индия, принадлежащи към различни школи на ведическата астрологична традиция.

Тези четири стила на изписване на астрологичните карти са известни като: Източноиндийски, Западноиндийски, Северноиндийски (диамантен) и Южноиндийски стилове.

Северен стил: Този формат на картата е популярен в северната част на Индия.

Картата, изобразена по този стил има вид на янтра (мистична диаграма), с домове разположени под форма наподобяваща диамант. Асцендентът (наричан в Джьотиш по-често Лагна) е разположен винаги в горната централна част на картата. Домовете са разпределени един след друг, броени обратно на часовниковата стрелка. В този стил на изобразяване на рождената карта непроменливо са фиксирани позициите на домовете. И понеже те винаги са на едни и същи места, типичната карта в северноиндийски стил съдържа числа във всеки дом, които показват зодиакалния знак в този дом. Зодиакалните знаци се изписват с числа (от 1 до 12) , а не със символи. Така 1 съответства на Овен, 2 на Телец, 3 на Близнаци и т.н. до 12. Така, ако числото 3 стои на Лагна, това означава, че знакът Близнаци изгрява като Асцендент в тази карта. И съответно следващите домове попадат в следващите, след Близнаци, знаци. Всички карти в северноиндийски стил се разчитат по този начин. Ако искате да видите картата си разчертана на ръка свалете си празна бланка (кликнете на линка).

Южен стил: Този формат на картата е популярен в южната част на Индия.

Южноиндийският стил на картата е квадратна форма с 12-те зодиакални знака (които се наричат раши на санскрит), разположени винаги по един и същи начин. Двойнствените (мутабилни, променливи) знаци – Риби, Близнаци, Дева, Стрелец се намират в ъглите на квадрата. Рибите са винаги в горния ляв ъгъл (обозначени с числото 12), следвани веднага от Овен, после Телец, и Близнаци в горния десен ъгъл. Девата е разположена в долния десен ъгъл, а Стрелецът в долния ляв ъгъл. Знаците и съответно домовете се четат по посока на часовниковата стрелка. Асцендентът (Лагна) може да е във всеки един от 12-те знака, както и планетите, които са разпределени по знаците, според положението им на небето. Лагна в даден знак се отбелязва с пресечена черта през квадратчето на знака. Всички карти изобразени в южноиндийски стил се четат по този начин. За да разчертаете на ръка картата си по този стил свалете си празна бланка (кликнете на линка).

Източен стил: Формат на картата популярен в източната част на Индия.

Източният стил на кундали е смес от предходните два стила и се означава още като слънчев или слънчева карта, заради подобието си с лъчите на Слънцето. Макар да има прилика с диамантения стил на картата, тя е само привидна. Тук знаците са фиксирани в схемата на картата, като в основния кръст, образуван в центъра на картата, от пресичането на вертикална и хоризонтална лента, са поставени четирите кардинални знака – горе – Овен, вляво – Рак, долу (в дъното) – Везни, вдясно – Козирог. Така за основа на тази карта се използва кардиналният кръст. Между кардиналните знаци са разположени в триъгълници следващите и мутабилните (променливи) знаци. Ходът на броене на знаците и домовете е обратно на часовниковата стрелка. Асцендентът (Лагна) може да бъде във всеки един знак.

Западен стил: формат на картата популярен в западната част на Индия.

Картата изписана в този стил има формата на листата на разцъфнал лотос, като знаците и домовете в нея се броят по посока на часовниковата стрелка. Това е единствената форма, която наподобява най-много кръглата форма на западните хороскопи, но често е използвана по-скоро за декоративно изписване на картата, отколкото в практиката на астролозите. В Индия тя се използва много рядко.

По-голямата част от съвременните астролози практикуващи Джьотиш предпочитат да използват диамантената форма на хороскопа (северен стил), като най-четивна и лесна за ориентация. Предимставата ѝ са в лесното открояване на най-важните домове – кардиналните (изграждащи първия план на хороскопа), които са изобразени във вътрешния квадрат на картата. Която и форма да изберем, тя е само помощен инструмент за предаване на разположението на планетите в рождения момент.

“Оживяването” на хороскопа се случва само в съзнанието на астролога – притежаващ дара да чете небесните знаци – където преплитането на познанието, опита, интуицията и божественото Провидение водят до правилното му и напътстващо човека тълкуване. Изборът на правилен момент за разчитане на картата също е сред важните стъпки към нейното пълно и правилно разбиране, в момент, който ще се окаже най-силен и значим за самия човек.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.