Асцендент в Рак

Водещи лични качества: откритост, емоционалност и грижовност

Девиз “Живея заради другите и те живеят заради мен”

Хората с Асцендент Рак са приветливи, достъпни и общителни, но своенравни по характер, много лоялни към хората, на които държат и на общия интерес на групата, с която се асоциират – семейство, колеги, приятели. По природа отстъпчиви натури, които позволяват да бъдат напътствани, като се влияят силно от околните. Понякога желанието им да следват по-доброто за околните ги кара да пренебрегват личните си решения. Ако някой може да общува с всякакъв вид хора, без оглед на интелект, възпитание, образование или характер, то това са хората с този Асцендент.

Те са родени психолози, с изострен усет за настроенията и поведението на хората около тях. Децата ги обожават и много лесно общуват с тях. Нямат проблем да се впишат във всяка една среда и бързо биват приемани за “свои”. Това има и нетолкова добри страни, най-вече защото лесно скъсяват дистанция и приемат чуждите проблеми много лично.

Те обожават пътуванията, разнообразието и необвързаността. Не се стремят към лукс, а по-скоро към удобство и уют, където търсят личното си пространство. За да се чувстват сигурни предпочитат да се обграждат с любими предмети, изграждат си собствен свят, в който могат да се оттеглят, когато се чувстват уязвими.

Изискват и се нуждаят от чуждото внимание и отношение и вярват, че с милия си характер могат да го спечелят. Често непредпазливи в отношенията, подхождат приятелски и директно към непознатите, но тяхната пределна чувствителност бързо ги ориентира в изграждането на добра емоционална настройка. Тази чъвствителност може да ги накара спонтанно и безрезервно да се привържат към някого до степен на зависимост, но също така и рязко да се “свият в черупката си”, оставайки напълно безразлични.

Те са много грижовни и лесно се ангажират с чуждите проблеми, но по-лошото е, че остават другите да се бъркат в техните лични дела и да определят изборите им. Поради това, че емоционалната сигурност е едно от най-важните неща, те избягват да бъдат категорични в отношенията си и дори да не са удовлетворени напълно понякога, са склонни да ги поддържат поне докато не намерят по-добри. Те нямат силата да действат убедително, а често изчакват естествения хода на развитие на събитията, както и обстоятелствата и хората около тях да им подскажат в каква посока да вървят.

На пръв поглед могат да изглеждат лесно достъпни, но това показва само че са приятелски настроени. Вътрешният им свят е сложен, а те често са твърде отдръпнати в него, обградени от познати и полезни нещата, които ги осмислят и поради това не търсят нови предизвикателства или промяна.

В отношенията си търсят пределна сигурност и стабилност, очаквайки от партньорите си да им осигурят финансова, емоционална и физическа сигурност и комфорт. Очакват да бъдат обект на грижа и заинтересованост от страна на другите, да бъдат забелязвани, да се уважават нуждите им, да усещат внимание и загриженост. Съществува риск да се опитват да ангажират твърде много околните с личността си.

В професионален план имат продължителни търсения докато намерят заниманието, което ще ги удовлетвори и дори тогава са склонни периодично да сменят посоката, търсейки по-различното. Ако липсва предизвикателство в професионалната сфера те търсят промяна. Поради това, че са твърде целеустремени и бързо напредват във всяко ново занимание, хората ги предпочитат заради пробивността и бързата си адаптация към новото. Устремът им често обаче губи инерция и угасва, заради което трябва да бъде захранван с нови предизвикателства.

Известни личности с Асцендент Рак: Анджелина Джоли, Алберт Айнщайн, Мила Йовович, Бернадет Ширак, Бен Афлек, Камерън Диас, Бил Гейтс, Робърт Де Ниро, Арнолд Шварценегер, Джон Траволта, Мел Гибсън, Жан Рено, Сандра Бълок, Далай Лама, Кайли Миноуг, Жулиет Бинош, Синди Крауфорд, Лив Тейлър, Йозеф Менгеле, Винсент Ван Гог, Салвадор Дали, Стивън Спийлбърг, Уйлям Шекспир, Ева Гарднър, Мария Антоанета, Лиса Кудроу, Елена Блаватска.