Тайната на сексапила – изкуството да те желаят

Вероятно доста от вас са се запитвали какво ни прави привлекателни в очите на околните, коя е тази неустоима сила, която привлича безброй възхитени погледи и въздишки. В общество, в което външните атрибути имат особено важно значение, привлекателността и въздействието върху околните са се превърнали в една от съставните части на успеха.

Модната и козметична индустрия генерират милионни приходи от продажбата на своите продукти. Всеки закупен от вас крем обещава да ви дари с младежка кожа, безупречен тен и да елиминира бръчките само за една нощ (след редовна употреба). Сред клиентелата на пластичните хирурзи попадат все по-млади момичета, а метросексуалният мъж се превръща в имиджов продукт на нашето време.

Но в тази статия няма да говорим за мода и козметика, а за това какво ни прави сексуално привлекателни и желани, как една семпла на пръв поглед жена от гъсеница се превръща в екзотична пеперуда и как един мъж от неориентиран тийнейджър с тежко семейно минало се превръща в световен секс символ…

От гледна точка на астрологията интерес представлява въпросът кои са факторите, които изграждат формулата на магнетизма, с какво един човек привлича възхитени погледи и генерира успех сред стотици хиляди и милиони почитатели. За тази цел ще разгледаме картата на световноизвестна личност, която е влязла в историята на нашата епоха и се е наложила като безспорен секс символ – кралят на рока Елвис Пресли, един от най-популярните музикални изпълнители на 20 век.

Елвис Арон Пресли е роден на 8 януари 1935 година в гр. Тупело в щата Мисисипи. На 13-годишна възраст заедно със семейството си се премества да живее в гр. Мемфис, Тенеси. Музикалната му кариера започва през 1954 година, когато съвместно със собственика на Сън Рекърдс Сам Филипс решават да популяризират афроамериканската музика. Тогава Елвис започва да изпълнява музика в стил “кънтри рок”, която представлява смесица между кънтри и ритъм енд блус. Така той се превръща във водеща фигура в стила рок енд рол и завзема музикалната сцена, спечелвайки огромна популярност и множество фенове. През ноември 1956 г. е първият му филмов дебют – Love Me Tender.

Елвис е роден в 4.35 часа преди обяд, когато на източния хоризонт изгрява знакът Стрелец. По сидерална система изгряващият знак минава в Скорпион, накшатра Джиештха. За тази накшатра се казва, че дава успех и протекции, но традиционно тази лунна стоянка се счита за демонична по своята природа и се свързва с магически действия, тайни, илюзии, метаморфози, съблазни и изкушения, странности, чести промени и преориентация. При негативна изява влиянието на тази накшатра може да даде известна доза неискреност, лъжовност, прикритост и противоречив вътрешен живот, крайности, вътрешна борба, самодостатъчност и самодоволство. Влиянието на тази накшатра е неблагоприятно за семейния живот и за отношенията с майката.

Детството на Елвис не е било особено безгрижно, той се ражда в бедно семейство. Баща му има затруднения да намери стабилна работа, това става причина и за преместването им в Мемфис. Интересно е да се отбележи, че Елвис е имал брат близнак, починал по време на раждането. Елвис израства, обкръжен от музика и религия – със задължително посещаване на местната църква и участие в църковния хор. Грижа за неговото възпитание поема майка му, която по всяка вероятност е била доста взискателна жена и това оставило психологически отпечатък върху по-нататъшния му живот.

Луната в астрологичната карта на Елвис е в накшатра Сатабхиша и се намира в 4 дом заедно със Сатурн (във Водолей) – от една страна тази комбинация формира благоприятна Sasa yoga, но от друга страна влиянието ѝ в 4 дом, който символизира нашия вътрешен свят, предполага изпълнена с несигурност и противоречия емоционална природа. Такъв човек може да изглежда външно спокоен и уравновесен, но вътрешно е нестабилен и разкъсван от противоречия, което понякога го прави и непредсказуем.

Сатурн и Раху управляват тази накшатра и влиянието ѝ се счита за не особено благоприятно от гледна точка на семейството и брака, създава трудности в отношенията с партньора. В биографията на Елвис се споменава, че майка му се е погрижила да го възпита в духа на висок морал и уважение към възрастните хора, но тази комбинация в 4 дом говори за хладни и дистанцирани отношения, които създават предпоставки за ригидност и отчужденост в по-зряла възраст, проблеми с жените при създаване на по-близки отношения, страх да се почувстваш уязвим. Луната управлява 9 дом и заедно със Сатурн в 4 дом и Кету в 9 дом в знака Рак дава потвърждение за това, че в детството и ранното обкръжение на Елвис религията и ортодоксалното възпитание са имали много силно присъствие, вероятно майката за него е била въплъщение на този строг морал при по-слаба намеса от страна на бащата.

Следва да се отбележи не само силната позицията на Луната и Сатурн в ъглов дом от Асцендента, а да се вземе предвид и фактът, че тези две планети имат най-много сила по афетичната система шадбала, според която Луната е на първо място по сила, а на второ място след нея се нарежда Сатурн (на трето – Марс).

Накшатра Сатабхиша, в която е разположена Луната в хороскопа на Елвис, се свързва с медицината, лечителството и алхимията. В живота му това влияние се е проявило в доста негативна насока – известно е, че Елвис е страдал от дългогодишна медикаментозна зависимост, а след навлизане в по-зряла възраст е имал и здравословни проблеми, престой в болници. Идва момент, в който пристрастеността му към приспивателните се превръща в наркотична зависимост. Също така той развива зависимост от лекарства за намаляване на теглото и стимуланти. В началото на 70-те възникват сериозни проблеми със здравето в резултат на тази зависимост, в поведението му започват да се появяват все повече странности и изключителна подозрителност, през това време Елвис води предимно нощен живот (Луната е силна през нощта, Сатурн – по време на здрача, след залез слънце).

Кой знае, може би животът на Елвис нямаше да приключи по този начин, ако беше потърсил изцеление, обръщайки се към някои по-нетрадиционни методи в медицината. Медикаментозната и наркотична зависимост е най-неудачният вариант, чрез който може да се манифестира енергията на тази накшатра в живота на родения. Сатабхиша се управлява от индийското божество Варуна – господар на Космическите води, на по-високо ниво енергията на тази накшатра се свързва с вълшебната изцеляваща и преобразяваща сила, с пълния и завършен цикъл на оздравяване – т.нар. bheshaja shakti, т.е. силата на изцелението. Изцеление на всички нива – духовно, ментално, емоционално и физическо. Но нека с този кратък увод не се отклоняваме от основната тема.

И така, наред с Луната и Асцендента, които задължително се разглеждат в началото на астрологичния прочит на наталната карта, кои са факторите, според които съдим за силата на резонанса на дадена личност с аудиторията и с всички хора, с които по един или друг начин влиза във взаимодействие? И понеже заглавието на темата е доста специфично, ще разгледаме основните астрологични съставки, които, в посочения от нас контекст, имат приоритетно значение. В случая търсим кои са факторите за силно присъствие, въздействие върху аудиторията, магнетизъм и харизма.

Безспорно, от гледна точка на всякакви публични изяви ключова роля играе Луната. Силна Луна ще ни направи магнетични, популярни, но сама по себе си като фактор не е достатъчна, за да ни превърне в модна икона или секс символ на епохата. С оглед на това са нужни силни Лунни възли (Раху и Кету), а силата на сексуалния магнетизъм в голяма степен зависи от позицията на Венера и Марс в хороскопа. И докато Венера се свързва с любовта, еротиката и нашето репродуктивно поведение, Марс определя силата на либидото в “суровия” му вид, на ниво нагон и първични инстинкти.

Факт е, че в доста случаи наличието на връзка между Венера и Марс (чрез аспект или рецепция) интензифицира страстта и, генерирайки вътрешно напрежение, създава силен магнетичен заряд. Но какво ще кажем, ако човек минава за “много секси”, а в астрологичната му карта не присъства такъв аспект? Тук изключвам всякакви вторични производни и популярните в някои школи минорни, творчески и кармични аспекти. Факт е, че в картите на доста световноизвестни секс символи често се среща мажорен аспект между Марс и Луна, особено ако двете планети са разположени в ъглови домове. Венера може да даде чар, красота и харизма, но мощен сексуален заряд дават комбинации между Луна и Марс, пораждайки страст и напрежение, независимо от външния вид и маниерите на човека (Венера и Меркурий).

Ако трябва да определим кои са “сексуалните” планети, това ще са Венера, Марс и Луна. Но ако говорим за въздействие върху масовото съзнание, нека не забравяме и Лунните възли, защото астрономически това са пресечните точки между лунната и слънчевата орбита. И в тези точки се генерира мощен енергиен заряд, затова влиянието им не трябва да се подценява. От една страна възлите са точките, в които се случват слънчеви и лунни затъмнения, във ведическата митология те се стремят да погълнат светилата, затова са техни вечни врагове. Но от друга страна всяка планета в съвпад с нодалната ос придобива специфичен статус и своеобразен фокус в хороскопа. Например планета в екзалтация, мулатрикона или собствен знак в съвпад с възлите може да бъде много силна, но и крайна в изявата си, а понякога дори непредсказуема. Още една динена кора, върху която може да се подхлъзне всеки по-неопитен или недалновиден астролог.

И още един по-специфичен фактор, който трябва да се вземе под внимание за по-прецизен прочит на картата, особено ако става въпрос за публична личност. Това е така наречената Арудха Лагна, която също може да се вземе за Асцендент, и домовете да се отброят от нея (в хороскопа се отбелязва с AL). Публичният имидж на човека отчасти се свързва със знака на АЛ и разположените там планети, по 10 дом от АЛ обществото оценява нашите достижения, а по 7 дом от нея влизат определени хора и събития, с които резонираме на принципа на проектирания образ. В седми дом от Арудха Лагна е видимата страна на нашите отношения – за пред обществото. Затова при всяка промяна в статуса, която добива значение от гледна точка на социума, наред с останалите фактори следва да се разгледа домификацията от знака на АЛ.

В наталната карта на Елвис Пресли Арудха Лагна е в Рак, а нейният управител Луна има висок афетичен статус в хороскопа и участва в специална йога със Сатурн в ъглов дом от Асцендента. Акцентиран 4 дом в хороскопа може да даде силно влияние върху масите. Кету в знака на АЛ придава на неговия публичен образ специфично излъчване и харизма. И въпреки че са се носили много слухове за сексуалните му изяви, тази част от живота му в някаква степен може да е останала загадка за околните, макар че връзките му със стотици негови почитателки вероятно са били част от светските хроники и са привличали вниманието на обществеността – Венера и Раху в 7 дом от Арудха Лагна.

Разбира се трябва да се обърне специално внимание на позицията на Венера в хороскопа. В картата на Елвис Венера управлява 7-ми и 12-ти дом от Асцендента и се намира в 3-ти дом заедно с Раху, в сатурнов знак. Традиционно Венера в сатурнов или марсов знак в комбинация с възлите или друг малефик не се ползва с особено добра слава. Освен със сценични, артистични или спортни изяви, трети дом се свързва и с нашия вътрешен drive (движещ фактор), с куража, смелостта и не на последно място със сексуалния нагон, с инстинкта като такъв. Трети дом е един от домовете “кама” (заедно със 7 и 11 дом), т.е. свързани с нашите желания. Присъствието на Венера и/или Марс тук може да даде повишено либидо, а понякога и по-неконтролируема сексуалност. В някои източници се споменава, че Венера в накшатра Уттарашадха дава привлекателност, но при тази позиция в 3 дом в хороскопа тя дава малко по-груб магнетизъм, а не деликатен и префинен чар. Все пак това е сатурнов знак, а не знак на екзалтация или мулатрикона на Венера. Венера се намира в съвпад с Раху, което я зарежда с мощен магнетизъм, прави я изключително привлекателна и я поставя във фокуса на проекциите. Такъв съвпад нерядко действа подобно на Венера/Уран – вълнуващ, непредсказуем, ексцентричен, завладяващ. Акцентиран трети дом може да има не само в картите на спортисти, актьори и музиканти, а и при хора, свързани с модата или със сексуалната индустрия.

Венера и Раху в 3 дом в картата на Елвис са дали талант и изяви на музикално и сценично поприще. От гледна точка на музикалните стилове Венера/Раху се свързва с джаза, рок енд рола и съвременната рок музика. Следва да се спомене и една техническа подробност – Меркурий заедно със Слънцето се намира в сидералния Стрелец във втори дом на хороскопа, но попада в същата накшатра, в която се намират Венера и Раху, т.е. в два съседни знака, но в границите на една и съща накшатра. Затова спокойно можем да го добавим към Венера и Раху в 3 дом, в комбинация с които той дава не само артистични заложби, а и способности човек да свири на струнни инструменти. В биографията на Елвис се споменава, че за 11-та си годишнина той получава в подарък китара (вместо колело) и така започват неговите музикални изяви извън църковния хор.

При Елвис Венера (У7 и У12) в съвпад с Раху/Меркурий и в съчетание с Марс (Лагнеш/У1), аспектиран от Раху, създава предпоставки за многобройни връзки и тенденция към хедонизъм. Следва да се вземе под внимание и това, че Юпитер е една от най-слабите планети в хороскопа му, в навамша той също няма особени достойнства.

Освен това, в един знак с Венера и Раху попада още един индивидуален показател, UL – тъй наречената Упапада Лагна или арудха на 12 дом. Тя има специфично приложение за по-прецизна оценка на партньорските отношения на родения. В случая упапада съвпада с калатракарака Венера, която е естествен сигнификатор на брачния партньор в мъжка карта, а в картата на Елвис управлява 7 дом – тук не попада само брачният партньор, а публиката като цяло и начинът на взаимодействие с нея. За да се разграничат тези категории отношения, се използва UL, която дава информация за нашия брачен партньор и за по-сериозните ни връзки. По този показател можем да съдим за качеството на отношенията с брачния партньор, както и за неговия статус. Бракът като такъв е показан от упапада, а указания за качествата, характера и темперамента на първия брачен партньор можем да потърсим в 7 дом в навамша (D9).

През март 1963 г. Елвис среща Присила Булие, с която има 11 години разлика (родена на 24 май 1946 г.). Тогава Присила е била едва 17-годишна. В края на 1966 година, под родителски натиск, той ѝ прави предложение за брак. Бракосъчетанието се състояло на 1 май 1967 г. и девет месеца по-късно, на 1 февруари 1968 г. се ражда първата им и единствена дъщеря Лиса Мари Пресли. Животът на единствената наследница на Елвис също минава доста бурно – още от 14-годишна започва да взема наркотици, има четири брака зад гърба си (вкл. с Майкъл Джаксън и Никълъс Кейдж). Тя също като баща си избира музикална кариера.

Но бракът с Присила не е бил много хармоничен и след раждането на Лиса Мари Елвис започнал да се отдалечава от съпругата си и да се завръща към бохемския си начин на живот, предпочитайки хиляди почитателки пред компанията на своята съпруга. Хора от близкото му обкръжение споменават за безброй млади момичета, с които Елвис е прекарвал “звездните” си нощи. Известен е с безразборните си извънбрачни сексуални връзки – ярко проявление на Венера, Меркурий и Раху в 3 дом. Присъствието на Меркурий може да говори и за афинитет към по-млади партньорки, а не към зрели и опитни жени. Но независимо от безбройните си връзки той се жени само един-единствен път в живота. В картата могат да се намерят и фактори, предполагащи “съмнителен морал”, но моралът в Индия е един, а на Запад и от гледна точка на съвременното общество – друг, затова няма да е обект на коментар.

През 1971 година Присила го напуска, бракоразводната процедура започва през 1972 и приключва през 1973 година.

За множеството си почитателки Елвис е бил неустоим – всяка от тях е искала да се докосне, макар и за кратко, до славата и блясъка на “краля”, но бил ли е наистина забележителен любовник? Трудно е да се разграничи истината от жълтите вестникарски клюки, но жени, с които е имал краткотрайни отношения, впоследствие споделят информация, че в спалнята е бил “голямо разочарование”, а някои от близкото му обкръжение споменават за предпочитанията му към доста по-млади и неопитни момичета за “по-лесен контрол”.

Ако погледнем картата на Елвис, Марс е Лагнеш и се намира в 11 дом (аспектира 5-ти), но няма особени достойнства в сидерална Дева. Според някои източници Марс в този знак понякога дава по-слабо изразен нагон и като цяло по-плах и неуверен подход в секса, но същевременно Марс в 11 дом дава силно изразено желание на ментално ниво, т.е. такъв човек може да мисли за секс и да се стреми към безразборни сексуални връзки колкото “да се пробва”, но да не минава за страстен и умел любовник. Освен това Марс се намира в един знак с още един показател – А7 (арудха на 7 дом), който се свързва и с нашите бизнес партньори, и с физическата (сексуална) страна на отношенията. Марс в дуален знак заедно с А7 в този случай работи в посока към мултиплициране, многобройни контакти. Но следва да се отбележи, че в основната карта – rasi (D1) Марс няма аспект нито с Луна, нито с Венера, нито със Сатурн, за да можем евентуално да предположим нещо по-специфично.

Допълнителна и по-детайлна информация за партньорските отношения дава производната карта D9 – навамша. Тук можем да видим образа на брачния партньор и по принцип с какъв тип партньори и отношения резонираме най-силно.

Тази варга е по-чувствителна към отклонения в часа на раждане, но в случая можем да разчитаме на това, че часът на раждане на Елвис Пресли е с най-висок рейтинг на достоверност, бил е записан в акта за раждане.

Лагна в навамша попада в дуален знак и всички ъглови домове са акцентирани – Луна и Меркурий в 1 дом (Стрелец), Марс в 7 дом (Близнаци), Раху в 4 дом (Риби), Кету в 10 дом (Дева). От гледна точка на концепцията за rasi dristi (знакови аспекти) всички тези планети се аспектират една друга, създавайки подчертана тенденция към двойнственост и промяна. Марс в 7 дом в D9 не е най-добрата позиция от гледна точка на брачни отношения, а в съчетание с Луна/Меркурий в Лагна и ъглови възли говори за човек, който е в състояние на постоянна промяна, търсене и нестабилност. Тук трудно бихме могли да говорим за траен брак и моногамни отношения. В тази карта има рецепция между Венера и Сатурн в съчетание със знаков аспект между тях (Водолей и Везни). Сатурн е в знак на екзалтация (в D1 е в мулатрикона) и дава аспект на Луна и Меркурий в знака на Лагна – така той се сдобива с по-висок рейтинг от Луната, макар че по шадбала тя е с най-много точки. Но в D1 Луната няма есенциални достойнства, намира се в знак на неприятел, докато Сатурн е в собствен знак и получава допълнителна сила в D9.

Интересно е да се отбележи, че кралят на рока умира на 16 август 1977 година от сърдечен удар в резултат на предозиране с медикаменти (според някои версии – с упойващи вещества) в планетния период Сатурн/Луна – двойката планети с най-силно влияние в хороскопа му.

След смъртта му в медиите от време на време се тиражират противоречиви коментари за личния му живот, имало е даже съмнения и спекулации относно сексуалната му ориентация. Бил ли е Елвис гей? По всяка вероятност не, но ако гледаме навамша, можем да предположим, че това е бил човек, разкъсван от противоречия, а личният му живот е бил изтъкан от двойнственост и дуализъм. Не е изключено да е проявявал и бисексуални наклонности, но с Кету в Арудха Лагна и силно влияние на Сатурн трудно ще успеем да повдигнем булото на мистерията, с което бе обгърнат този легендарен образ. Достатъчно е само да се спомене, че дори смъртта му е предизвикала съмнения сред доста негови почитатели и някои от тях са вярвали, че “Елвис е жив”. В тази връзка дори е имало неприятен инцидент на гробището, на което първоначално е погребан, след което тленните му останки се пренасят на друго място. Една от причините за тези съмнения са дискретността и мистификацията около неговата смърт – засекретено медицинско разследване, липсващи снимки на тялото на покойния певец и др. Години по-късно в тази връзка се разпространяват доста противоречиви слухове с подчертано спекулативен характер, а неговата личност се превръща в идол сред множеството му поклонници. Така например в края на 80-те в САЩ се появяват различни организации с религиозен оттенък, които обожествяват Елвис и обявяват неговото “второ пришествие” – и това е едно от възможните проявления на Кету в знака на Арудха Лагна в комбинация с фактори, които предполагат въздействие върху масовото съзнание и голяма популярност.

След смъртта си Елвис остава жив в сърцата на милиони негови почитатели, а творчеството му се превръща в легенда на миналия век. Какъв човек е бил в частния си живот, извън музикалната сцена и светските сбирки, надали някога ще разберем – като представител на потайната Джиештха вероятно е пазил кътче в душата си, недостъпно дори за най-приближените му хора, и носейки маска на самовлюбен секс идол пред обществото, може да се е чувствал разкъсван от вътрешни противоречия и самота. Но всеизвестен факт е и това, че този легендарен образ в продължение на десетилетия след смъртта си не спира да създава безброй имитатори и става обект на подражание – сигурно е имало защо…

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.