AstroGalaxy – сайтът за Астрология

Сайтовете едва ли някога ще заменят напълно книгите, но могат много да скъсят дистанцията между знанието и търсещия го.

Сайтът AstroGalaxy е в топ 10 на най-посещаваните и най-четените “стари” сайтове по Астрология в България през последните 15 години.

С непрекъснато онлайн присъствие още от далечната 2004 г., когато е пуснат онлайн, и до сега сайтът AstroGalaxy остава безплатен и достъпен източник на задълбочено астрологично познание във всички сфери на звездната наука – стотици статии по рождена (натална, радикална), партньорска, мунданна (световна, политическа), хорарна, предсказвателна и Индийска (Ведическа) астрология, с общ обем над 1000 страници. Също така и статии по история на Астрологията, Кабала и древни предсказвателни техники.

За своята 16 годишна история сайтът е посетен от над 1,800,000 уникални посетители, достигайки до всички кътчета на света, в над 155 страни.

В продължение на над 3 години сайтът поддържаше и астрологичен форум, който се превърна в най-четеният от професионалните астролози у нас, с над 15 000 поста в над 30 тематични категории, с огромен брой дискутирани практически примери и споделен опит. Поради невъзможност да бъде поддържан, форумът беше архивиран, а достъпът до него – преустановен.

Сайтовете по Астрология на български, и най-вече сайтът AstroGalaxy, изиграха своята просветителска роля в популяризирането на астрологичното познание, което беше тема табу преди 1989 г.

Поради ограничената свобода на духа в България през годините на комунизма Астрологията не се е развивала със същото темпо както астрологичните школи в Западна Европа, Америка и Азия, но въпреки това за търсещите хора у нас винаги е съществувал начин да се докоснат до това познание.

От своя страна Европа има своите основни астрологични школи, най-вече в лицето на Немската, Френската и Английската астрологични школи, които следват традиции с различна давност.

За онези, чийто интерес към астрологията се е зародил по времето на комунизма или непосредствено след падането му през 1989 г., като мен, книгите и личните срещи с астролози бяха единствения източник на познание. Познание добито с много усилия, посветено време и търпение, събирано капка по капка. Имената на астролози като: Николай Дойнов, Иван Мавроганов, Луиджи Едмондо Росито (Джиджи), Фьодор Грузинев, Петър Манев, Влад Пашов, Емил Ловджиев и много други астролози от това време са оставили неизличима диря с просветителския си плам в разпространението на Астрологията в България и са павирали пътя на модерните астролози.  

България винаги е имала своята астрологична школа и макар понякога да е била в редуциран състав никога не е преставала да съществува. Изброените имена на астролози по линия на Варненската астрологическа школа, както и тези по линията на Бялото братсво и школата формирана около Бейнса Дуно ме правят оптимист за бъдещето на Астрологията у нас, най-вече заради тенденцията да се търси нейното реабилитиране като сериозна академична дисциплина и повишаване нивото на професионализма на астролозите у нас.

България, макар и малка страна, има представители във всички клонове на астрологичното познание – Вавилонска астрология, Антична (елинска) астрология, модерна астропсихология, предсказвателна астрология (използваща примарни дирекции), както и все по-стремглаво набиращата популярност у нас Индийска астрология или Джьотиш.

От личен опит знам колко труден за извървяване беше този път, но в същото време и удовлетворяващ и този импулс беше водещ в създаването и поддържането на сайта AstroGalaxy. Целта ми беше интересуващите се от Астрология по-лесно да достигат до знанието, да няма толкова бариери пред тях – до качествени астрологични материали и Курсове по Астрология.  

През изминалите 30 години, след ’89-та, махалото достигна другия полюс – твърде много информация, много издадени книги на български език, достъп до нови издания на английски, много преводна литература, много свободно достъпна информация в мрежата на руски, английски, френски, немски. Дискусионни форуми, астрологични сайтове, Фейсбук групи, сбирки, астрологични асоциации, астрологични центрове, астрошколи… огромна палитра от разнородно и полезно познание, но и в многообразието си – объркващо за правещия първи стъпки.  

Това е объркващо за начинаещия, който се нуждае от сигурно и стабилно начало. Големите школи в Западна Европа каквато е немската и френската достигат своя връх през 30-те години на миналия век и по времето на Втората световна война. Във Франция астрологията има многобройни триумфи свързани с развитието на мунданната и статистическа астрология (най-вече в лицето на Мишел Гоклен и Леон Ласон).

Безценен е приносът на Мишел Гоклен в тази посока, чийто идеи продължават да се развиват и са един от стълбовете на съвременната Астрологията, за да се възстанови авторитетът ѝ на академична дисциплина.

Определено обаче трябва да се облегнем на чуждия опит и то най-вече на моделите за организиране на преподаването и практикуването ѝ в страни като Франция, Англия, Германия, САЩ и Австралия. Скептичен съм към внасянето на опит от Русия, страна в която Астрологията е привнесена от нас и страна в която линия на традицията в тази област никога не е съществувала.

Най-близката до нас традиция е тази на Средновековната и Ренесансова европейска Астрология, която е наследница на старата Елинска и най-вече Арабска Астрология, те от своя страна са произлезли от Египетската Астрология, чиито корени са дълбоко вкоренени в майката на астрологията – старата Шумерска и Вавилонска астрология.

Тук трябва да отдадем дължимото и на набиращата все повече  полпулярност в света Индийската Астрология, която се оказа мощен и пълнокръвен инструмент за декодиране на човешката съдба и правенето на прецизни прогнози, а не е само екзотично допълнение към западната традиция.

В България Астрологията преживява своеобразен Ренесанс, който е още в самото си начало. Ние не трябва да откриваме “топлата вода”, а да взаимстваме вече работещите модели от утвърдените в света изследователски и педагогически лидери в тази област. Радостно е, че се формира насока и се канализират търсенията на колегите астролози у нас. За сериозни астрологически изследвания обаче все още е трудно да се говори.