Силовите зони в хороскопа

Осланяйки се на резултатите от астрологичните проучвания на Мишел Гоклен, съвременни астролози съставят собствени системи за тълкуване на хороскопа, доразвивайки първоначалните идеи и въвеждайки в практиката нов подход към картата. Такава е оригиналната система на американския астролог Даниел Лори, показана на схемата, който въвежда понятието “силови зони” (power zones).

Според него не само посочените от Гоклен 5 планети имат силно влияние, попадайки в Гокленови зони, а всичките 10 планети, като посочва активното им място според него.

Според него планетите разположени точно на ъглите или малко след тях имат ключова роля и “оцветяват” с характеристиката си цялата карта. Без тяхното отчитане е невъзможно да се интерпретира картата в “нейната цялост”. Той приема орбис от около 5-7 градуса около всички ъгли, с което очертава тези “силови зони”.

Ъгловите домове и пространството около ъглите се считат за силни не само в западната астрология, такова е и мнението на индийските астролози, които приемат позициите на ъгъл (кендра домове), като много силни за всяка една планета. Тази позиция може да придаде на планетата дори още по-голяма сила, ако тя едновременно с това се намира и в знак, където има достойнства – собствен знак, екзалтация или мулатрикона – и така да формира известните като “кралски йоги” или махапуруша йога (mahapurusha yoga).

В тази неконвенционална теория, Лори не използва традиционните зодиакални знаци, както и домове. Интерпретацията на картата се базира основно върху три групи фактори:

  1. Квадрантите;
  2. Планетите позиционирани в “силови зони”;
  3. Аспектите между планетите.

В зависимост от наличието на планети в “силовите зони”, той дефинира четири личностови планетни архетипа. Четирите ъгъла и техните кореспондиращи квадранти са свързани и определят четири архетипа:

  1. Царят – свързан с Медум Цели (МС) и с 3-ти квадрант (от 7-9 дом), който има афинитет към Слънцето и Юпитер;
  2. Магьосникът – свързан с Иммум Цели (IC) и с 1-ви квадрант (от 1-3 дом), който има афинитет към действието на Меркурий, Сатурн и Плутон;
  3. Любовникът – свързан с Десцендента (Dsc) и с 2-ри квадрант (от 4-6 дом), който има афинитет към Венера и Нептун;
  4. Боецът – свързан с Асцeндента (Asc) и с 4-ти квадрант (от 10-12 дом), който има афинитет към Марс и Уран.

Американски психолози в сътрудничество с Лори, показват, че това архетипно делене описва много добре реалното поведение на хората и дава насока за моделите на поведение, темперамента, възприятелният моделкъм света и може да се ползва като точен ориентир. Системата на Лори е изключително семпла и отбременена от подробности и сложни връзки и е показала своята ефективност в практиката на много астролози. За жалост самият той рядко публикува своите резултати и не е издал книга с пълното описание на системата си.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.