Как започна световната финансова криза?

Световната финансова криза стана дежурното оправдание на политици, икономисти, бизнесмени и банкери за липсата на растеж, за свитите бюджети, съкращенията, рестрикциите, прокарването на непопулярни социални, финансови и икономически мерки.

И докато едни предпочитат да “замразят” и сведат до минимум дейността си и така да изчакат бурята да отмине, други – вероятно водени от китайската поговорка, че преди буря е по-добре да кърпиш платната, отколкото да пълниш чували с пясък – се ориентират към новите условия и нагаждат бизнеса си към тях.

Верижната реакция от фалити засегна най-големите компании, именно онези, които определяха устойчивостта на пазара и гарантираха стабилност. Как най-големите се оказаха най-податливи на кризата?

Сегашната криза не е първата в историята, подобни са се случвали и ще се случват и в бъдеще. Те са и били предсказвани от астролозите, като голямата американска астроложка Еванджелин Адамс, която предсказва както Голяма депресия в САЩ, така и началото на Втората световна война.

Актуалната финансова криза е продукт на продължителното функциониране на несъвършени и изкуствени финансови механизми, които спряха да отчитат истинското материално обезпечение и боравеха с финансови продукти и инструменти зад които не стой реална стойност. Банковата система е така устроена, че използва едно и също обезпечение за различни финансови инструменти като разчита на това, че то няма да бъде изискано едновременно от всички страни. Банките съществуват единствено защото преразпределят ресурса си. Ако всички вкупом решат да изтеглят олихвените си влогове, банките просто няма как да ги платят, тъй като не разполагат с толкова пари.

Ще е самонадеяно да твърдим, че можем да дадем еднозначен отговор на всички въпроси свързани с кризата, но поне на основните от тях Астрологията може да отговори.

Силата на Световната или Мунданна Астрология

Ходът на световните събития, съдбите на отделните държави и народи/етноси, икономическите и част от природните катаклизми се управляват от планетните цикли. Най-древната астрология от която е произлязла персоналната (лична) астрология, всъщност се е занимавала със съдбата на отделните държави, изхода от войните, богатството на реколтата и живота на владетелите. Тази по-голяма, световна (мунданна) Астрология винаги е била в услуга на управляващите и е посочвала правилните решения в древните общества, построени на кастов или строго йерархичен принцип с ясен фокус върху властта, концентриращ в себе си важните за държавата и народа решения.

С нейна помощ тримата влъхви, следвайки Витлеемската звезда, са намерили яслите с новородения Исус Христос. Александър Македонски неотлъчно е бил придружаван през целия си живот от своя астролог Анаксимандър, който го отвежда до края на тогавашния свят. Нострадамус е написал великите си предсказания обхващащи предзнаменования за Франция и света за повече от 5 века напред в бъдещето. Английският астролог Уйлям Лили е предсказал големия пожар в Лондон през 1666г. Нея са използвали астролозите на Хитлер – Вилхелм Вулф и Ернст Крафт, за да предскажат хода на Втората световна война, както и френския астролог Андре Барбо, който предсказва паденето на комунизма през 1989г. при това 34 години по-рано. И това е само незначителна част от всички астрологични предсказания в историята.

Кой е отговорен за актуалната финансова криза?

Западните общества живеещи в добре построена система с разпределен финансов ресурс и контролирани парични потоци може би изглеждаше като сбъднатата мечта за “успелия капитализъм”. Оказа се, че проблемът не е в структурата, а в нейната изначална погрешна постройка и порочността на “големите риби”, с техния стремеж към огромни и лесни печалби. Свидетели сме на една удивителна синхроничност, един небесен феномен, който повечето учени напълно пренебрегват и не разбират неговите последици, който има драматичен ефект върху живота на обществата, икономиката, политиката и масовата психология.

Този небесен феномен е ингресията (навлизането) на планетата Плутон в зодиакалния знак Козирог. Кардиналният знак Козирог в мунданната астрология е свързан с управлението, правителствата, институциите, големия капитал, бизнеса, властта и обществения ред.

Плутон навлезе за първи път в Козирог на 26 януари 2008 г. Последва едно връщане в Стрелец (заради ретроградността му) и окончателно връщане в Козирог на 27 ноември 2008 г. Дали тези данни ни говорят нещо? Да, приблизително в този период е началото на голямата съвременна световна финансова криза. Тя започва в САЩ, във финансовия център на света и макар да имаше надежда, че ще бъде капсулирана и овладяна там, тя се разпространи и засегна всички страни. Гледайте видеото!


Кредитната криза от Jonathan Jarvis

Световната финансова криза беше предизвестена, но дори и след тревожните прогнози на икономистите, мерки за предотвратяването ѝ не бяха взети. Така се задейства лавина от събития, които доведоха до сегашното състояние. Отключващ фактор бе ликвидната криза в банковата система на САЩ. В резултат много крупни финансови институции колабираха, а индексите на фондовите борси се сринаха. Ипотечният пазар пострада значително. Според много икономисти това е най-тежката финансова криза от Великата депресия през 30-те години на миналия век.

Какво предвещава Плутон в Козирог?

Плутон, това съвсем малко планетно тяло, не пропуска да напомни за себе си по най-категоричния и осезаем начин. Ето как започва всичко:

Плутон е открит от астронома Клайд Томбо в обсерваторията Ловел, Аризона, САЩ на 18 февруари 1930 г., когато той сравнява две фотографски плаки направени съответно на 23 и 29 януари. Планетата впоследствие е намерена на фотографии, най-старите от които са били заснети на 19 март 1915 г. Томбо открива Плутон докато търси неизвестната планета X, причиняваща отклонения в орбитата на Нептун. През 2006 година Международният Астрономически Съюз “понижава” Плутон от статута му на планета в планета-джудже. Това се случва на базата на наблюдения и откритието, че Плутон е по-скоро голям скален къс дошъл отвън на Слънчевата система (от т.нар. Куйперов пояс), а не се е образувала като останалите планети.

Възможно е астрономите да имат своите аргументи за дисквалифицирането на Плутон като планета, но ние астролозите нямаме никакво основание да го правим. Много скоро след откриването ѝ, астролозите са започнали да я нанасят в хороскопите и да я използват интензивно, особено в мунданната астрология.

Безспорно факт е, че Плутон е неконвенционален обект. Освен че прави една обиколка около Слънцето за 248 години, той има силно ексцентрична орбита, която е и с много голям наклон. Поради това че се отдалечава доста от еклиптиката – за разлика от останалите планети, който не го правят – това му дава възможност да преминава през съзвездия, които не са зодиакални. Останалите планети имат доста лек наклон на орбитите си спрямо плоскостта на Слънчевата система, който е в рамките на зодиакалния пояс, докато Плутон излиза извън него, а максималната му еклиптична ширина (инклинация) може да достигне до 17.14°, което му дава възможност да преминава на фона на извънзодиакални съзвездия, носейки съвсем различна енергия.

При преминаването му през съзвездието Орион през 1914 г. започва Първата световна война, а при предишното му преминаване 248 години по-рано, т.е. през 1666г. е големия пожар в Лондон. При пресичането на еклиптиката Плутон преминава точно между двамата близнаци Кастор и Полукс и ги разделя. Това “съвпадение”, с което небето ни напомня за митологичното разделение и полярността на знака Близнаци. Плутон, като символ на полярността в съвременната астрология, както и като “разделител” определя неговата ключова роля. Последното му минаване между двата близнака се е случило през 1930 г., времето на големия крах на Уолстрийт и началото на Великата депресия – икономическата криза на която днешната е съвременен еквивалент.

Сега Плутон попада в Козирог и естествено неговата природа се разгръща в този знак. Плутон управлява политическите процеси, властта, баланса на силите, реформата, пълната промяна и отхвърляне на остарелите модели. Плутон е “хирургът”, който използва скалпел, за да отстрани ненужното, за да се запази здравето на целия организъм. Както казва Робърт Гоувър в книгата си “Time And Money: The Economy And The Planets”:

Астролозите са установили, че Плутон предизвиква промени, първо на едно незабележимо, скрито ниво, но след това тези промени имат явен резултат в материалния свят.

Позицията му служи като аларма за достигането на критично ниво на компромиси, натрупани грешки, системата работи на автопилот и онези, които следва на носят отговорност за сутиацията са се оттеглили. За да остане “пациентът” жив Плутон се фокусира в запазване на функциите му. Всичко старо, излишно и обременяващо се елиминира, нуждите се свеждат до необходимото, без разточителства и лукс, като се търси качествено нов модел за път напред. Старото е определено като неработещо, моделът му като изчерпан. Плутон е “линейката” в Астрологията – спасява онези сутиации, които вече са излезли от баланс, когато ситуацията е “на косъм”. Естествено в критични моменти всичко е позволено и Плутон не подбира средства, за да реши проблемите – неговата намеса е неизбежда.

Първите симптоми на кризата са още през 2006 г., но тогава никой не обръща внимание на наближаващия пик на “имотния балон” в САЩ, а и по света. Цените обаче се сриват и това увлича със себе си цялата икономика надолу. Спадът е драстичен.

Повечето компании играят “пас” и се оттеглят от пазара, свиват потреблението и производството си, като изчакват бурята да отмине. Политиците са оптимисти и очакват скоро всичко да премине, дотират се финансово затруднени компании, за да не изпаднат във фалит. Всичко изглежда доста тихо и оптимистично дори през лятото на 2009 г. медиите твърдят, че първите знаци за възстановяване от кризата са вече налице и световната икономика се изправя на крака.

Но на фона на спокойното море, Астрологията предупреждава, че напред се задава следваща доста по-сериозна буря от това, което очакваме. Няколко ключови и редки планетарни конфигурации тепърва предстоят, както и една продължителна “разходка” на Плутон в знака Козирог чак до 2024 г.

По много астрологичени критерии тази криза е еквивалент на голямата криза през 30-те години на миналия век, както и голямата петролна криза през 1973-74.

Временната констелация на съвпада на Юпитер и Нептун в знака Водолей ни сложи за кратко “розовите очила” и отклони вниманието от тревожните факти и истинския мащаб на кризата. Ще се наложи обаче много скоро да ги свалим, тъй като при влизането на Сатурн (оконачтелно) във знака Везни, ще се формира квадратура между Сатурн и Плутон. Това е последната фаза от цикъла Сатурн-Плутон, който ще трае до началото на 2020 г. и в който период ще се концентрират всички критични събития.

На 28 май 2010 г. Уран прекратява своя път през знака Риби и навлиза в първия градус на знака Овен. Тук той формира една изключително напрегната констелация, т.нар. Т-квадратура, която се формира между Уран в Овен, Плутон в Козирог и Сатурн във Везни (паказана на картата горе). Тази рядка формация при това сключена когато планетите са в първите градуси на три кардинални знака, подсказва за серия от предстоящи турбулентни събития, а не за успокяване и стабилизиране – все уверения на политици и икономисти, прокарвани чрез медиите.

Сатурн ще напусне тази конфигурация най-рано през 2011 г., но ще остане активен още 1,5 години, т.е. до 2013 г. През следващите години ще сме свидетели на обтегнатите отношения на двете най-силни планети в Астрологията – Сатурн и Плутон – опитващи се да вземат надмощие една над друга. Тяхната “игра” ще рефлектира в радикални промени в обществото. Ще промени и размести “големите играчи”, ще доведе до криза в политическата система и нужда правителствата да управляват в условията на непрекъснат финансов натиск и чиято основна задача ще е прекъсването на порочния кръг водещ до разходване на излишни средства.

Основната цел ще е да се формират нови финансови и икономически отношения между субектите, реформа на остарелите финансови схеми, банкова и капиталова реформа, нови пенсионни и осигурителни схеми, децентрализиране на властта и финансови рестрикции. Ведно с това ще има тенденция към ревизиране на грешките от миналото, тяхното отстраняване и опит за избягването им в бъдеще.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.