Меркурий – Будха

Според древната ведическа традиция Меркурий е син на Чандра и Тара. Меркурий символизира онзи аспект от човешкия интелект, който резонира с културното развитие посредством обучение, анализ и наблюдение. Чандра, лунният бог, е известен като един от последователите на Брихаспати (Юпитер). Тара, съпругата на Брихаспати, безумно се влюбва в Чандра, поразена от неговата красота. Било е греховно и неморално да се влюби в ученика на съпруга си, но силата на магнетизма надделява над разума и Чандра, изгарящ от страст, отвлича Тара. Впоследствие Чандра е принуден да върне Тара на съпруга ѝ, която се оказва бременна и бащинството се оспорва. Брихаспати, очарован от ума и обаянието на Будха, го признава за свой син.

Родените с благоприятно поставен Меркурий в хороскопа се отличават с добри лингвистични способности, ораторски талант, могат да се изявяват като писатели, журналисти, преподаватели, секретари, счетоводители и др., притежават вродена способност към адаптация, гъвкавост, сръчност, възприемчивост, майсторство, пъргав ум, фантазия и добра памет. Нерядко имат и изявени способности в приложните занаяти. И тъй като Меркурий в качеството си на интелектуална планета дава изразена чувствителност и впечатлителност, родените под негово влияние притежават остър интелект.

Меркурианците се отличават с висока интелигентност, изобретателност и аналитични способности. Те са много схватливи и бързо възприемат информация. Благоприятно поставен и аспектиран Меркурий в хороскопа може да дари родения с изтънчен ум на политик и рационален интелект, логика и висока ерудиция. Отличителна черта на меркурианците е тяхното любопитство, това може да ги тласне и към изучаване на окултни науки. Отличават се с многостранни способности, могат да бъдат много добри математици, инженери, счетоводители.

Афликтиран Меркурий можем да видим в картата на умен, хитър и коварен човек. В такъв случай роденият може да бъде измамник на дребно, лъжец, с претенции на многознайко, като същевременно остава дилетант в повечето сфери. Поразен Меркурий също така предизвиква прекомерна нервна активност в ментален и физически план. В наталната карта Меркурий символизира нашите вуйчовци и чичовци. Меркурий управлява нервната система, слънчевия сплит, тънкото черво, а също така ръцете, устата, езика и зрението.

Меркурий управлява Близнаци и Дева, екзалтира в Дева, а неговата най-слаба позиция е в Риби.
Градус на дълбока екзалтация – 15° Дева
Градус на дълбоко падение – 15° Риби
От 16 до 20° на знака Дева са неговата мулатрикона, останалите градуси са свакшетра.
Целият знак Близнаци е свакшетра на Меркурий.

Приятели на Меркурий са Слънцето и Венера; Луната е негов враг, а Марс, Сатурн и Юпитер са неутрални.

Накшатри управлявани от Меркурий – Ашлеша, Джиешта, Ревати.

Скъпоценен камък – изумруд и жадеит
Метал – живак (и сребро)
Цвят – зелен
Ден от седмицата – сряда

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.