Йоханес Кеплер – астрологът астроном

Йоханес Кеплер е роден на 27 декември 1571г. (юлианска дата), в 14:00 универсално време, в Магщадт (област Вюртенберг). Животът му е интересен и живописен научен роман, подплатен с точни автобиографични свидетелства.

Кеплер е син на Хайнрих Кеплер. Освен него родителите му са имали още 7 деца и цялото семейство е живяло при родителите на майка му. Фамилията, доста многолюдна и бедна, и родителите, ангажирани с ежедневието, често не обръщали никакво внимание на децата си. На 26 години Кеплер съставя генеалогично астрологическо дърво на семейството си и там той говори за баща си – Хайнрих, роден на 19 януари 1547г. и със Сатурн в 7-ми дом, в което Кеплер видял източник на неодобрение и нещастен брак. Баща му умира през 1589г. Три от сестрите и братята на Кеплер умират в ранна възраст, а неговият брат Хайнрих е епилептик. Самият той е много болнаво дете, като през целия си живот страда от многобройни заболявания и често е близко до смъртта. В своя дневник описва много от тези ключови дати. През 1575г. едва не умира от вариола, през 1585г. страда от продължителни възпаления, през 1589г. заболява сериозно от треска и т.н.

Кеплер започва да учи в протестантско училище, но впоследствие се преориентира към лютеранство. През 1589г. започва да изучава теология в Тюбинген. Благодарение на отпуснатата му стипендия учи теология, математика и астрономия. След завършването си работи като професор по математика в Грац, а в периода 1594г.-1600г. като картограф. През 1597г. се жени за Барбара Мюлер, неговата първа съпруга, с която се развежда. През 1613г., объркан от многото кандидатки, той се жени за втората си жена – Сузана, която е без семейство, пари, наследство, от която има 7 деца, три от които умират в ранна възраст. През 1600г. става ученик и сътрудник на големия астроном Тихо Брахе, но след смъртта му през следващата година крал Рудолф II го издига в пост придворен математик. Това е най-голямото предложение в живота, което получава, защото го извежда от окаяното състояние, в което се намира.

Кеплер е известен с откриването и описването на трите закона за орбиталното движение на планетите. Бил е феноменален математик и неговите открития са в основата на напредъка на телескопната оптика по негово време. Заедно с Коперник и Галилей се счита за един от най-изтъкнатите астрономи на съвременната епоха. Кеплер умира в Регенсбург на 15 ноември 1630г.

Звездното небе запленява съзнанието му още в ранна възраст, след като през 1577г. вижда комета и едно лунно затъмнение. Всички негови по-късни творби са потвърждение на сатурновия му характер. Самият описва себе си като “дух, обучен в математическата дедукция… самият аз съм роден, за да се преборя с трудни и отнемащи много време задачи, които не са по силите на другите.”

Кеплер е бил запленен и от търсенето на небесната хармония, което го отвежда към изучаването на съвършените форми. Той търси хармонични пропорции навсякъде в природата, дори и в подредбата на планетите в хороскопа. За това изиграва решаваща роля заниманията му с Астрология. Кеплер е бил практикуващ астролог и е получавал значителни суми, за да изработва хороскопи на различни благородници. Запазени са неговите хороскопи изработени за Албрехт Валенщайн и Ханс Ханибал Хютер.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.