Силният ключ към Кабала

Молитвата към Бога наречена “Ана Бекоах” е една от най-силните и съдържа думи с молба за сили. Това е молитвата “дай ми сили”, наричана на иврит още “Шем бен Мем Бет”.

Тя е завършена медитация, шедьовър на мистичното откровение и съдържаща в себе си всички необходими елементи за балансиране на силите около и в нас. Едновременно с това е динамична, тъй като обхваща подходящите за всеки ден от седмицата утвърждавания, като съдържа задължителните добродетели, които да следва да проявяваме, за да бъдем в синхрон с живота и душата си. Неочакван факт за нея е, че не съдържа думата “бог” под никаква форма. Подобно на Кадиш и Ана Бекоах се обръща към сферата на божественото отвъд имената, които ние обикновено използваме.

“Ана Бекоах” е написана преди 19 века от великия кабалист рабби Нехуния бен Хаканна, автор на една от най-старите книги по Кабала, “Сефер Хакана”, написана около 1 в. сл. Хр. Подобно на повечето молитви в Сиддур (молитвеник), тя е именована на първите две думи, с които започва.

Съдържа 17-те божии имена и е написана на 7 реда (стиха), като всеки ред съдържа по 6 думи. Всеки ред съответства на всеки един от седемте дни на седмицата, които са и 7-те дни на Сътворението, описани в Битие от Стария Завет. Първите букви на 42-те думи в молитвата формират акростих, който е известен в Кабала като “42-буквеното име на Бога”.

Рабби бен Хакана, подобно на останалите равинистични мъдреци от неговата епоха, предусеща възможната загуба на свещено познание, кодирано в Тората и се опитва да го съхрани за идните поколения. Така на бял свят се появяват Мишна, Зохар, а по-късно и Талмуда, книги написани от просветени кабалисти. А молитвата Ана Бекоах е скрито послание, което кодира в 42 букви божествените имена.

“42-буквеното име на Бога” е закодирано още в най-старите източници, в Битие и историята за сътворение на Света, където от първата буква в Тора в думата берешит до следващата буква бет в думата vavohu са кодирани 42-те божии имена.

Най-често Ана Бекоах се рецитира непосредствено преди L’kha Dodi в петъчната вечер.

Така пълната молитва съдържа 42 думи. Взимайки всяка първа буква от тези 42 думи се образува 42 буквеното име на Бога. Много от смисъла на Псалм 67 се повтаря и в Ана Бекоах. Иврит се чете подобно на арабския език, т.е. от дясно на ляво. И така се получава 42 буквеното име на Бога:

За да се затвори напълно цикъла на Сътворението, молитвата започва с първата буква – Алеф и завършва с последната – Тав. В Кабала буквата Алеф символизира началото и въплъщението на божия дух в тялото на човека и съживяването на Адам от калта, а Тав символизира пълния синтез, но също така и печат, полаган върху запечатани документи и писания и показва завършеността на човека, неговото развитие и мисия. Буквата Тав символизира последния етап на пречистването, прозрението и съвършенството и е короната, която получава съвършената душа в края на развитието си.

Вярва се, че молитвата “Ана Бекоах” е кодирана в първите 42 букви на Библията и съдържа истинската божия сила на Сътворението, а истинският и разкодиран текст се разкрива чрез специален ключ на тълкуването.

Молитвата съдържа съвършеното число на Бога – 7 – светът е сътворен за 7 дни, има 7 сефирота в Кабала, 7 са и стиховете в “Ана Бекоах”.

Ето и 7-те стиха на молитвата:

1. Моля те [Господи], със силата на твоята правота, развържи възела;

2. Приеми молитвата на своя народ, извиси го, пречисти го, Велики!;

3. Моля те, пази близо до себе си своите истински поклонници;

4. Благослови ги и ги пречисти, твоята справедливост е винаги награда;

5. Защити ги и въздигни ги и управлявай хората си с добрата си воля;

6. Обърни лицето си към хората, които споменават светостта ти;

7. Приеми тези който се уповават на теб и чуй молбите им, ти, който владееш съдбините. Благословено да е царството ти навеки.

Хесед

Първият ред на молитвата съответства на неделята: אָנָּא בְּכֹחַ גְּדֻלַּת יְמִינֶךָ תַּתִּיר צְרוּרָה

Това е най-силният ред и съдържа в себе си силата на архангел Михаил и помага в случаи на голям стрес и опасност. Дава сила да се устои във време на нужда. Дава сила да получим възмездие и да обичаме безусловно. Всички негативни въздействия около нас изчезват и животът ни се преобразява.

Този стих се свързва със сефира Хесед (любов и милост), която представлява безусловната любов, състраданието и споделянето, като числовото изражение на акростиха от първия стих е 506, което е равно на числовото изражение на думите אהבת  חינם – безусловна любов. Според кабалистите този стих съдържа силата на всички последващи стихове, комбинирани заедно. Тази словесна формула ни свързва с реалността на пълнотата, истинското единение и абсолютната истина. Дава ни връзка към планетните сили и ръководния принцип на Сатурн, както и до енергетиката на управляваните от него знаци – Козирог и Водолей.

Гевура

Вторият ред на молитвата съответства на понеделник: קַבֵּל רִנַּת עַמֶּךָ שַׂגְּבֵנוּ טַהֲרֵנוּ נוֹרָא

Управлява се от силата на архангел Гавраил и ни дава сила да устоим и да се спасим от силни негативни влияния отвън. Дверите на Дявола се затварят и бедите ни намаляват. Всички възпиращи ни мисли и страхове изчезват. Дава ни способност да разрушим семето на злото още в зародиш и да предотвратим лошите неща изобщо да се случат. Вдига нашите защитни сили. Чудеса и мистериозни стечения на обстоятелствата изникват от хаоса.

Спомага за завръщане на душата ни в състоянието на съвършенство, познато от духовните светове, пречупва и омаловажава илюзията на злото в нас, като подкрепя вътрешното ни чувство за справедливост. Свързва ни със сефира Гевура. Възпира действията ни взети под влияние на гнева, омразата и другите негативни себични емоции.

Числовото изражение на акростиха на този ред (728) е равно на думата תשכח – да забравиш. Тази формула подкрепя намерението ни да се преборим с ограниченията на злото, с илюзията, която то създава – че не можем да надскочим препятствията пред които сме изправени.

Дава ни връзка към планетните сили и ръководния принцип на Юпитер, както и до енергетиката на управляваните от него знаци – Стрелец и Риби.

Тиферет

Третият ред на молитвата съответства на срядата: נָא גִבּוֹר דּוֹרְשֵׁי יִחוּדֶךָ כְּבָבַת שָׁמְרֵם

Управлява се от архангел Уриел и ни дарява със способността да взимаме правилни решения запазвайки хармонията и със състрадание. Възстановява връзките и подмладява тялото, като смъртта се изтръгва от всички аспекти на живота, което включва тялото ни, отношенията и работата ни. Дава ни сила да избягваме “злия език” от мислите ни. Един от най-големите грехове в Каббала са именно “греховете на езика” – говоренето на лъжи, злословието, измамата, обидата.

Четвъртият ред на молитвата съответства на четвъртъка: בָּרְכֵם טַהֲרֵם רַחֲמֵי צִדְקָתֶךָ תָּמִיד גָּמְלֵם

Дава ни нужните сили, за да имаме търпението, което ще ни изведе към победата. Дава ни упорство в напредването в света на духа.

Петият ред на молитвата съответства на петъка: יָחִיד גֵּאֶה לְעַמְּךָ פְּנֵה זוֹכְרֵי קְדֻשָּׁתֶך

Дарява ни способност за постигане и намиране на вътрешен покой и чистота. Разширява духовността и дава желание за споделяне и вдъхновение.

Шестият ред на молитвата съответства на съботата: שַׁוְעָתֵנוּ קַבֵּל וּשְׁמַע צַעֲקָתֵנוּ יוֹדֵעַ תַּעֲלוּמוֹת

Управлява се от силата на архангел Рафаил, който ни дава обновление и нов старт, възстановяване на доброто начало, а последният ред на молитвата потвърждава властта на Бога в този свят, като свързва отвъдния свят с физическия, където се развива живота ни.

Кабалистите твърдят, че молитвата “Ана Бекоах” е най-мистичната и силна от всички познати и има силата да омаловажи дори Клипат Ишмаел.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.