Силният ключ към Кабала

Молитвата към Бога наречена “Ана Бекоах” е една от най-силните и съдържа думи с молба за сили. Това е молитвата “дай ми сили”, наричана на иврит още “Шем бен Мем Бет”.

Тя е завършена медитация, шедьовър на мистичното откровение и съдържаща в себе си всички необходими елементи за балансиране на силите около и в нас. Едновременно с това е динамична, тъй като обхваща подходящите за всеки ден от седмицата утвърждавания, като съдържа задължителните добродетели, които да следва да проявяваме, за да бъдем в синхрон с живота и душата си. Неочакван факт за нея е, че не съдържа думата “бог” под никаква форма. Подобно на Кадиш и Ана Бекоах се обръща към сферата на божественото отвъд имената, които ние обикновено използваме.

“Ана Бекоах” е написана преди 19 века от великия кабалист рабби Нехуния бен Хаканна, автор на една от най-старите книги по Кабала, “Сефер Хакана”, написана около 1 в. сл. Хр. Подобно на повечето молитви в Сиддур (молитвеник), тя е именована на първите две думи, с които започва.

Съдържа 17-те божии имена и е написана на 7 реда (стиха), като всеки ред съдържа по 6 думи. Всеки ред съответства на всеки един от седемте дни на седмицата, които са и 7-те дни на Сътворението, описани в Битие от Стария Завет. Първите букви на 42-те думи в молитвата формират акростих, който е известен в Кабала като “42-буквеното име на Бога”.

Рабби бен Хакана, подобно на останалите равинистични мъдреци от неговата епоха, предусеща възможната загуба на свещено познание, кодирано в Тората и се опитва да го съхрани за идните поколения. Така на бял свят се появяват Мишна, Зохар, а по-късно и Талмуда, книги написани от просветени кабалисти. А молитвата Ана Бекоах е скрито послание, което кодира в 42 букви божествените имена.

“42-буквеното име на Бога” е закодирано още в най-старите източници, в Битие и историята за сътворение на Света, където от първата буква в Тора в думата берешит до следващата буква бет в думата vavohu са кодирани 42-те божии имена.

Най-често Ана Бекоах се рецитира непосредствено преди L’kha Dodi в петъчната вечер.

Така пълната молитва съдържа 42 думи. Взимайки всяка първа буква от тези 42 думи се образува 42 буквеното име на Бога. Много от смисъла на Псалм 67 се повтаря и в Ана Бекоах. Иврит се чете подобно на арабския език, т.е. от дясно на ляво. И така се получава 42 буквеното име на Бога:

За да се затвори напълно цикъла на Сътворението, молитвата започва с първата буква – Алеф и завършва с последната – Тав. В Кабала буквата Алеф символизира началото и въплъщението на божия дух в тялото на човека и съживяването на Адам от калта, а Тав символизира пълния синтез, но също така и печат, полаган върху запечатани документи и писания и показва завършеността на човека, неговото развитие и мисия. Буквата Тав символизира последния етап на пречистването, прозрението и съвършенството и е короната, която получава съвършената душа в края на развитието си.

Вярва се, че молитвата “Ана Бекоах” е кодирана в първите 42 букви на Библията и съдържа истинската божия сила на Сътворението, а истинският и разкодиран текст се разкрива чрез специален ключ на тълкуването.

Молитвата съдържа съвършеното число на Бога – 7 – светът е сътворен за 7 дни, има 7 сефирота в Кабала, 7 са и стиховете в “Ана Бекоах”.

Ето и 7-те стиха на молитвата:

1. Моля те [Господи], със силата на твоята правота, развържи възела;

2. Приеми молитвата на своя народ, извиси го, пречисти го, Велики!;

3. Моля те, пази близо до себе си своите истински поклонници;

4. Благослови ги и ги пречисти, твоята справедливост е винаги награда;

5. Защити ги и въздигни ги и управлявай хората си с добрата си воля;

6. Обърни лицето си към хората, които споменават светостта ти;

7. Приеми тези който се уповават на теб и чуй молбите им, ти, който владееш съдбините. Благословено да е царството ти навеки.

Хесед

Първият ред на молитвата съответства на неделята: אָנָּא בְּכֹחַ גְּדֻלַּת יְמִינֶךָ תַּתִּיר צְרוּרָה

Това е най-силният ред и съдържа в себе си силата на архангел Михаил и помага в случаи на голям стрес и опасност. Дава сила да се устои във време на нужда. Дава сила да получим възмездие и да обичаме безусловно. Всички негативни въздействия около нас изчезват и животът ни се преобразява.

Този стих се свързва със сефира Хесед (любов и милост), която представлява безусловната любов, състраданието и споделянето, като числовото изражение на акростиха от първия стих е 506, което е равно на числовото изражение на думите אהבת  חינם – безусловна любов. Според кабалистите този стих съдържа силата на всички последващи стихове, комбинирани заедно. Тази словесна формула ни свързва с реалността на пълнотата, истинското единение и абсолютната истина. Дава ни връзка към планетните сили и ръководния принцип на Сатурн, както и до енергетиката на управляваните от него знаци – Козирог и Водолей.

Гевура

Вторият ред на молитвата съответства на понеделник: קַבֵּל רִנַּת עַמֶּךָ שַׂגְּבֵנוּ טַהֲרֵנוּ נוֹרָא

Управлява се от силата на архангел Гавраил и ни дава сила да устоим и да се спасим от силни негативни влияния отвън. Дверите на Дявола се затварят и бедите ни намаляват. Всички възпиращи ни мисли и страхове изчезват. Дава ни способност да разрушим семето на злото още в зародиш и да предотвратим лошите неща да се случат изобщо. Вдига нашите защитни сили. Чудеса и мистериозни стечения на обстоятелствата изникват от хаоса.

Спомага за завръщане на душата ни в състоянието на съвършенство, познато от духовните светове, пречупва и омаловажава илюзията на злото в нас, като подкрепя вътрешното ни чувство за справедливост. Свързва ни със сефира Гевура. Възпира действията ни взети под влияние на гнева, омразата и другите негативни себични емоции.

Числовото изражение на акростиха на този ред (728) е равно на думата תשכח – да забравиш. Тази формула подкрепя намерението ни да се преборим с ограниченията на злото, с илюзията, която то създава – че не можем да надскочим препятствията, пред които сме изправени.

Дава ни връзка към планетните сили и ръководния принцип на Юпитер, както и до енергетиката на управляваните от него знаци – Стрелец и Риби.

Тиферет

Третият ред на молитвата съответства на вторника: נָא גִבּוֹר דּוֹרְשֵׁי יִחוּדֶךָ כְּבָבַת שָׁמְרֵם

Управлява се от архангел Уриел и ни дарява със способността да взимаме правилни решения запазвайки хармонията и със състрадание. Възстановява връзките и подмладява тялото, като смъртта се изтръгва от всички аспекти на живота, което включва тялото ни, отношенията и работата ни. Дава ни сила да избягваме “злия език” от мислите ни. Един от най-големите грехове в Каббала са именно “греховете на езика” – говоренето на лъжи, злословието, измамата, обидата.

В този ред се съдържат два важни смилови кода:

נגד, чието числово изражение 57 е на думата Zan (57). Числото 57 изобразява духовното изобилие и живота на земята. Тази комбинация показва, че изобилието ще се изсипе във живота ви само ако се съпротивлявате на това да го ползвате само и единствено за себе си. Единствено ако устоим на себичността и успеем да я превърнем в грижа и споделяне със света ще успеем да отворим и се свържем с този поток, който ще напои всички наши действия.

И יכש, дума, която се появява в стиха מי שמך לאיש (Кой те е направил управник и наш съдник?). Моисей използва тези думи в Тората (Изход 2:14), за да убие египтяните и тяхната сила е в това да извади доброто и светлината от живите същества, така че те да не хранят повече в тях негативните сили (клипот). Така злото умира и енергията на живота се възстановява. Тази комбинация ни помага да се обновим и възвърнем към нашето изначално, чисто ембрионално състояние.

Според Зохар тази пермутация контролира космически прозорец към енергиите на планетата Марс, която контролира двата зодиакални знака – Овен и Скорпион.

Нетцах

Четвъртият ред на молитвата съответства на срядата: בָּרְכֵם טַהֲרֵם רַחֲמֵי צִדְקָתֶךָ תָּמִיד גָּמְלֵם

Дава ни нужните сили, за да имаме търпението, което ще ни изведе към победата. Дава ни упорство в напредването в света на духа. Думите му ни свързват със сефира Нетцах.

Акростихът на думите в този стих е: בטר צתג.

Благодарение на него получаваме духовна сила да визуализираме бъдещето, увереност и сигурност, които са нужни за една истинска победа. Тази сила ни позволява да се изправим след като сме паднали, да довършим онова, което сме започнали, да работим упорито и всеотдайно, да преборим пречките и да махнем всяко съмнение по пътя към осъществяването и на най-трудните задачи.

Според книга Зохар този стих ни свързва с енергетиката на Слънцето и със зодиакалания знак, който той управлява – Лъв.

Ход

Петият ред на молитвата съответства на четвъртък: יָחִיד גֵּאֶה לְעַמְּךָ פְּנֵה זוֹכְרֵי קְדֻשָּׁתֶך

Дарява ни способност за постигане и намиране на вътрешен покой и чистота. Разширява духовността и дава желание за споделяне и вдъхновение. Свързва ни със сефира Ход.

Акростихът на думите в този стих е: חקב טנע.

Този стих ни помага да измолим разкриване на тайните на вселената и на истината за нещата, отвъд логиката и петте сетива.

Зохар споменава, че този стих ни свързва с енергетиката на планетата Венера и управляваните от не знаци – Телец и Везни.

Йезод

Шестият ред на молитвата съответства на петък: יחיד גאה. לעמך פנה. קדושתך. יגל  פזק

Управлява се от силата на архангел Рафаил, който ни дава обновление и нов старт, възстановяване на доброто начало, а последният ред на молитвата потвърждава властта на Бога в този свят, като свързва отвъдния свят с физическия, където се развива живота ни. Свързва ни със сефира Йезод.

Акростихът на думите на този стих е: יגל פזק.

Числовото изражение на тези 6 букви е 230 (ירך – бедро, коляно). Това е името на победата във всяка битка в живота. Свързва ни с енергията на планетата Меркурий и със символизма на управляваните от нея зодиакални знаци – Близнаци и Дева.

Малкут

Седмият ред на молитвата съответства на събота: שוועתנו קבל ושמע  צעקתנו יודע תעלומות. שקו  צית

Този стих ни свързва със сефира Малакут.

Акростихът на думите в този стих е: שקו צית.

Той ни свързва с изобилието на безкрайното удовлетворение, което ни чака в края на дните. Това ни дава неограничена сила в моменти, когато сме слаби и изпразнени от смисъл.

Според Зохар този стих ни свързва с енергията на Луната и управлявания от нея знак Рак.

След като бъде завършена рецитацията на цялата молитва, се изпява:

ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד

‘Barukh Shem Kevod Malkhuto LeOlam Va’ed’

, чиято цел е да “запечата” целия смисъл. Той се произнася много тихо или без глас.

Зохар разкрива, че молитвата Ана Бекоах ни помага да се издигнем високо в духовните светове и чрез рецитирането на думите. Думите в отделните редове следва да се изговарят по двойки.

Кабалистите твърдят, че молитвата “Ана Бекоах” е най-мистичната и силна от всички познати и има силата да омаловажи дори Клипат Ишмаел.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.