Какво означават планетите в ъглови позиции в хороскопа ви?

Всичките четири ъгъла показват стратегиите за налагане (вменяване на нечии правила) в отношенията, като четирите ъгъла символизират четирите типа отношения: ASC – символизира случайните отношения, DSC – символизира близките (интимните, затворени отношения), MC – символизира груповите отношения и IC – символизира самотата и изолацията,

т.е. ASC – символизира начина на опознаване на хората (как се достига до тях); DSC – символизира начина на адаптиране, на поведението всред, покрай и около хората; MC – символизира начина за доминиране над хората и управлението им; IC – символизира начина за самостоятелно съществуване.

Планетите в съвпад с ASC (Асцендента)

Свързани са с обществения комфорт, отвореността към света, напредничавостта, начина да поставиш всичките карти на масата, като така се заобикалят традиционните формалности и ритуали, които обществото внушава по време на случайните взаимоотношения. Тези хора няма за какво да се извиняват и да съжаляват и нямат нищо, от което да се страхуват или да се срамуват.

Те не изпитват нужда да избягват хората чрез такива оръжия като гняв, гордост, рязкост, обладание и др. Те са разговорливи и естествени в общуването, но все пак са твърди и избягват празните приказки. Притежават ясно чувство за лично пространство – за тяхното собствено, както и за това на другите – което по никакъв начин не е преувеличено – натруфено и сковано. Те са спокойни и отпуснати (не са напрегнати), без потребност да се доказват или да позволяват на другите хора да се възползват от тях. Хората с изгряващи планети успяват чрез обезоръжаване на другите; те отправят директен призив за контакт, обикновено на четири очи, открито, без да се държат нападателно. “Манифестират” своята интимност в отношенията с околните, която не е нито топла и съчувствена, нито сладникава, но въпреки това им е присъща по природа. Те веднага поставят на лична основа отношението си с другите хора чрез приятното си поведение и чар и чрез общуване на основата на равенството; и все пак като цяло са студени – винаги поддържащи известна дистанция и резервирани.

Планетите в съвпад с DSC (Десцендента)

Символизират една конкретна психология – начина за спечелването на хората, за побеждаването им чрез предоставяне на правото на собствен път и на другите. Действието на планетата в съвпад с DSC е индиректно; то показва основно отношение или настроение в сравнение с останалите (повече отколкото една повърхностна роля).

Тези планети дават възможност на другите да поемат изцяло управлението, като определят насоката на нещата или дърпат струните, докато самите те се намират на фона на нещата. Тези, които притежават залязващи планети, проектират част от себе си върху другите хора, карайки ги да играят дадена роля вместо тях; следователно действието на планетата в съвпад с DSC може да бъде забелязано единствено в интимните отношения, където близостта и ограничението правят манипулирането възможно. По традиция, залязващите планети описват характера на брачния (или в работата) партньор, в смисъл, че символизират това, което човек търси в партньорството – каква част от себе си той иска да проявяват другите свободно за него.

Планетите в съвпад с MC (Медиум Цели)

Показват хората, които контролират или заемат управляваща роля в групи, поставяйки себе си на седлото, с което ги бутат напред и нагоре; родените с такива планети допускат идеята, че са лидери или с нещо превъзхождат другите: те притежават усещане за особеността на своята съдба и са насърчавани да се борят по свой собствен начин.

Ако тези, които имат изгряващи планети, знаят кои са всъщност, то тези с кулминиращи планети знаят накъде отиват. Те проявяват студена компетентност и очакват да бъдат забелязани и оценени – роля, която е модел за следване от другите. Планетите в съвпад с МС имат бащинско или майчинско усещане към останалите – проявяват се като отговорни и грижовни, но също и с тенденция да управляват хората около себе си, като се опитват да ги съберат в стадо.

Планетите в съвпад с IC (Иммум Цели)

Символизират хората с потекло, с дълбок консерватизъм, стабилност и твърдост. Тези хора показват способност да не се трогват, да удържат напрежението на всекидневния живот чрез потапяне в по-дълбоките течения и значения на живота. Докато всички останали ъгли символизират отделянето от другите хора, IC символизира на свой ред особеното движение в собствени води. Планетите в съвпад с този ъгъл не изчакват другите, не разчитат на тях, нито зависят от тях. Тази позиция дава по-скоро духовна изява, отколкото материална: от духовна гледна точка IC всъщност е най-силният ъгъл, тъй като той не е свързан със стандартите за успех в обществото, както това се отнася до останалите ъгли; той е значим сам по себе си, като форма на сила.

Следват ключовите определения за различните планети, когато те са ъглови. Например ключовата дума за Луната, когато тя е в съвпад с някой от ъглите, е емоционална. По този начин Луната в съвпад с ASC показва една емоционална интимност (нежност); когато имаме Луна в съвпад с DSC това показва една емоционална манипулация (пламенност); когато имаме Луна в съвпад с MC – показва емоционално надмощие (защитаващ) и когато се свързва с IC, това показва емоционална твърдост (сърдечност).

Слънце в съвпад с ASC – искреният

Вие сте земен, сериозен и достъпен за разговор. Притежавате усет за правилното място и за успеха и се държите уверено във всяка ситуация, без да се проявявате снобски или самонадеяно. Будите респект чрез своята необичайна разумност и необезпокоявана вглъбеност.

Вие сте земен, сериозен и достъпен за разговор. Притежавате усет за правилното място и за успеха и се държите уверено във всяка ситуация, без да се проявявате снобски или самонадеяно. Будите респект чрез своята необичайна разумност и необезпокоявана вглъбеност.

Слънце в съвпад с DSC – влиятелният

Вие сте изолиран и не позволявате на другите да се приближават прекалено близко или да интимничат (студенина). Ви смятате останалите за равнопоставени и ги окуражавате, но те се разграничават от вас поради вашата авторитарност и решителност.

Слънце в съвпад  с MC – утопичният

Вие посвещавате своя живот на каузата или религиозната система и измервате прогреса по-скоро с вашия личен стандарт за морал и поведение, отколкото с термините на обществeните изисквания (превъзходство). Там, където повечето хора са склонни да следват пътя под краката си, вие гледате далече зад хоризонта към една идеална, ваша реалност.

Слънце в съвпад IC – упоритият

Вие сте тих, невъзмутим и вежлив, решителен, притежавате непоколебимо постоянство и решителност (упорство). Хората около вас разчитат на вашия интегритет, традиционализъм и дълбок усет за лична чест.

Луна в съвпад с ASC – нежният

Вие сте мек, внимателен, невинен и лесно затрогващ се (нараним). Демонстрирате своите чувства доста открито – т.е. “обърнат сте с хастара навън” – което ви прави симпатичен слушател от една страна, а от друга – язвителен и кисел.

Луна в съвпад с DSC – пламенният

Вие сте жизнен, разговорлив и сериозен; притежавате интензивна енергия и пламък, който разпалва другите хора и ги кара да следват вашите желания.

Луна в съвпад с МС – защитаващият

Вие притежавате финес и деликатност, които се съчетават с психологическа изтънченост и с усет към чувствата на останалите хора от вашата социална среда; излъчвате емоционално равновесие – на спокойствие в буря – където другите могат да потърсят подслон.

Луна в съвпад с IC – сърдечният

Вие сте чувствителен и упорит, и отговаряте първо на вашия собствен вътрешен глас, като разчитате изцяло на себе си и предпочитате да бъдете сам в живота.

Меркурий в съвпад с ASC – неподправеният

Вие сте подвижен и непресторен (наивен). Притежавате младежки дух и сериозност, чрез които можете да се радвате и на най-простите неща. Вдъхвате на другите своя висок дух и жизнерадостност.

Меркурий в съвпад с DSC –  разумният (справедливият)

Притежавате една първична простота и обективност (безпристрастност) и имате желанието да се съобразявате с чувствата и гледната точка на отстрещната страна. Вие сте непредубеден и разумен и поради това вдъхвате доверие у другите.

Меркурий в съвпад с МС – безразличният (повърхностният)

Вие сте уравновесен, открит и непостоянен. Проявявате се като добър оратор, предлагащ лесно разбираем коментар върху ставащото. Имате пределно оригинална гледна точка и стоите на ъгъла на живота, защото сте благодатен извор на добри идеи.

Меркурий в съвпад с ІС – умният  (внимателният) 

Вие сте със здрав разум и високи принципи, прикриващи голямата ви взискателност и педантизъм, като притежавате аналитична сила (цинична). Вие сте остроумен и емоционално защитен с възможност за трезва оценка във всяка възникнала ситуация.

Венера в  съвпад с АSС – уязвимият

Вие сте гениален, спокоен и невинен (самостоятелен). Имате способността да ставате близък едва ли не с всеки, когото срещнете. Ставате ценен за другите с вашата експедитивност и оптимизъм.

Венера в съвпад с DSC – игривият 

Вие сте смел експериментатор, но не се стеснявате да критикувате идеите и импулсите на другите (двуличие). Хората са силно повлияни от вашия естествен ентусиазъм и радост дори когато са изправени пред лицето на трудностите.

Венера в съвпад с МС – конфликтният (престореният)

Вие сте непочтителен и прибързан, без да си давате сметка за опасността (злонамереност). Като добър нагаждач, сте пакостлив, наземен, или други неблагоразумни качества, които изкушават съгласието (често без участието на волята) на другите, като по този начин правите приятна всяка дейност.

Венера в  съвпад с ІС – величественият (благият)

Вие сте отговорен, с добри обноски и коректен, добросъвестен и изпълнителен (модерен), като стоите далече от всяка трудност и неделикатност; вашият стремеж е да сътворите една приемлива и привлекателна обстановка за себе си и за хората около вас.

Марс в съвпад с ASC – непоклатимият (непреклонният)

Вие сте решителен (устремен) и притежавате способността да се изправяте бързо на крака и да се държите смело, като отстоявате себе си пред лицето на опонента. Вашата спокойна (необезпокоена) и сговорчива външност трудно скрива интензивната ви и напрегната енергия. Вие сте отговорна личност и не се притеснявате да изразите мнението си пред околните.

Марс в съвпад с DSC – стабилният (непоколебимият)

Притежавате мек характер, но и желязна воля (строг) и силно сърце. Вие сте добър по природа, състрадателен и грижовен дори за несъществени неща, и имате способността да бъдете силен без да сте експлозивен (надхвърлящ себе си) и без да огорчавате някого ненужно.

Марс в съвпад с МС – смелият

Вие сте безстрашен и авантюрист (рискуващ). Имате желание да поемате рискове, да летите, осланяйки се на вътрешното си чувство, макар да стъпвате здраво на земята.

Марс в съвпад с ІС – старателният (усърдният)

Вие дълбоко прикривате своите чувства, държите се надменно, на което не може да се повлияе, нито можете да бъдете разколебан или отклонен. Притежавате добра способност за концентрация и влагате цялата си енергия в реализирането на плановете си или на обекта на вашите мисли и желания в дадения момент.

Юпитер в съвпад с ASC – разбиращият

Вие сте изпълнен с надежди и сте алтруист (познат на всички). Предпочитате хармонията и съжителството c другите хора. Често си навличате неприятности, като уважавате техните чувства и им давате онова, което им се полага. Вие сте хуманен, с чувство на една скрита (недокосната) добронамерена воля към хората.

Юпитер в съвпад с DSC – насмешливият

Вие имате общоприет поглед върху живота и другите хора, като сте ентусиазиран, напредничав в мисленето и безпристрастен. Вашата жизнерадостност, дори в неприятни моменти, предизвиква симпатията и добронамереността на другите.

Юпитер в съвпад с МС – прецизният (проницателният)

Вие сте модел за хладнокръвие и търпение. Имате широк поглед върху нещата, като умеете да запазвате спокойствие при временни сътресения. Вие сте душата на всяка компания, заради вашия ироничен добронамерен хумор и способност да се справяте с трудностите.

Юпитер в съвпад с ІС – резкият

Вие сте добър по природа, толерантен и гъвкав. Не приемате нещата лично, имате спокойни маниери, намаляващи търканията и досадата в общуването с околните, което ви предпазва от въвличане в проблеми и обърквания – плод на компромиси.

Сатурн в съвпад с ASC – надменният

Вие сте студен, сдържан и неразговорлив. Притежавате добри аналитични и критически способности и мненията ви са категорични. Печелите другите хора с неподправената си откровеност и непоколебима убедителност.

Сатурн в съвпад с DSC – безкомпромисният

Вие сте спокоен, уравновесен (умствено) и сериозен. Безстрашен, винаги готов да се нагърбите с отговорност, вашето съвършенство провокира уважение и покорява другите хора.

Сатурн в съвпад с МС – величественият (достойният)

Вие имате силното усещане, че сте равен на всеки друг човек. Не позволявате никакво навлизане в собственото ви пространство и се стремите да не зависите особено от другите. Вие се чувствате най-добре, когато работите сам и за себе си.

Сатурн в съвпад с ІС – скромният

Вие сте без лустро и непретенциозен. Не сте нито хрисим, нито свенлив, а по-скоро натрапчив. Не криете нищо, не защитавате нищо и се пазите на разстояние, като сте неосъдителен и широко отворен към света.

Уран в съвпад с ASC – ексцентричният

Вие действително сте оригинален, притежаващ уникална и необикновена гледна точка и сте безразличен към това, което другите хора мислят за вас. Въпреки че имате силен характер, вие не сте експанзивен, а сте склонен да давате на другите толкова пространство, колкото те самите изискват от вас.

Уран в съвпад с DSC – спонтанният

Вие сте праволинеен, капризен и импулсивен. Вашето въображение и смелост създават мигове, които помитат другите хора, като ги повеждат напред.

Уран в съвпад с МС – свободомислещият

Вие сте идеалистичен и наблюдателен и не признавате други авторитети освен себе си. Характерни за вас са възприемчивостта и интелектуалната гъвкавост и бързина. Предпочитате да се борите, а не да се нагаждате към очакванията на обществото към вас.

©автор Боб Макрански, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.