Асцендент в Дева

Водещи лични качества: работохолизъм, комуникативност и стил

Девиз “Всяко правило си има изключение, но не и при мен”

Хората с Асцендент Дева имат интелигентно и резервирано излъчване, жива мимика, внимателни и аналитични. Първоначалният им досег с нова среда ги кара да се опитват да я поставят в свои категории. Те са предпазливи, но доверието им може да бъде спечелено сравнително лесно. Притежават отличителното качество да се задълбочават в детайлите, да търсят асоциации и връзки между нещата, имат добре развито символно мислене и понякога любознателността им граничи с неделикатното любопитство. Критичният им маниер на общуване може да им изгради имидж на студени, самомнителни и праволинейни хора, със слаба способност да съчувстват на околните. В действителност те се впечатляват лесно и умът им винаги се занимава активно с ежедневните дейности. Стремят се строго да следват свои личен ритъм и ред, предпазвайки се от пропуски, маниер, който ги мобилизира и им дава увереност.

Те са променливи в общуването си с околните и показват доста различни лица според човека – могат да бъдат както крайно галантни и спокойни, така и хапливи, критични и безпардонни. Емоционалното общуване е най-слабата им страна, изпитват трудности да изразяват чувствата си, разчитайки основно на разбирането на околните и на тяхната прозорливост. Самите са крайно остроумни и способни на детайлен и задълбочен анализ, успявайки да уловят същностното. Аналитичната им мисъл им помага да бъдат добре организирани, с установени ясни приоритети, които следват неотклонно, праволинейни и упорити. За някои те могат да се сторят скучни и неатрактивни.

Трудно правят компромиси с принципите си и следват определен ред, дори когато това не е необходимо. Едно от основните им черти е че са силно ангажирани с поддържането на добрия си външен вид. Чувствителни са към всеки телесен дискомфорт и обръщат голямо внимание на здравето си, като с напредване на възрастта това може да се превърне в самоцел. По отношение на външния си вид са крайно суетни, често прибягват до козметични корекции, спазват строги и редовни диети, подбират храната си, занимават се със спорт и йога, ориентирани са към здравословен начин на живот. За щастие повечето от тях по природа са със слаба и стройна фигура и дори понякога да дадат воля на апетита си, това не им се отразява. Повечето от тях имат и изострен усет за чистота.

По природа хората с Асцендент Дева са притеснителни и се терзаят излишно за много неща, дори без основателна причина, особено, когато попаднат в нова ситуация. На тях винаги може да се разчита да забележат малките подробности, които убягват на другите. Поради вродения им усет към детайла те могат да бъдат добри математици, моделиери, фотографи и анализатори. Често взирането в малкото им пречи да оценят голямата картина и да имат мащаб в живота си, вместо да живеят ден за ден.

Самите са склонни да помагат и да бъдат в услуга на другите, но изпитват трудности да отделят личния си интерес от общия, което може да стане причина да развалят отношенията си с хората, на които държат. Веднъж преодоляна тяхната резервираност, те са хора, който могат да дадат много от себе си, но винаги остават прагматични и верни на личния си интерес.

Те винаги се посвещават на занимание, което може да им даде максимална независимост и свобода, така че сами да определят рамките, в които да се развиват. Поради капризният си характер и склонността към перфекционизъм могат да изглеждат често излишно взискателни. Веднъж спечелени за приятели обаче, са всеотдайни и постоянни.

Известни личности с Асцендент Дева: Брус Уйлис, Мадона, Том Крус, Киану Рийвс, Софи Марсо, Шарън Стоун, Никола Саркузи, Кърт Кобейн, Джони Холидей, Моцарт, Том Ханкс, Кевин Костнър, Орнела Мути, Джон Малкович, Уди Алън, Пол Маккартни, Николай Коперник, Шарл Бодлер, Уолт Дисни, Ги дьо Мопасан, Силвио Берлускони, Дейвид Копърфийлд, Чърчил, Вивалди, Лино Вентура, Марлене Дитрих.