Богът-Слънце във Ведическата Астрология

Във Ведическата астрология, за чийто основоположник се счита древният мъдрец Парашара, се разглеждат девет планети – планетите от септенера и Лунните възли (Раху и Кету), които не са реални небесни тела, но са известни със санскритското наименование “Chaya graha” или “сенчести планети”. Планетите от септенера включват Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Луната, Меркурий, Венера и Юпитер се считат за естествени бенефици (което означава “благотворни планети”), а Слънцето, Марс, Сатурн, Раху и Кету се разглеждат като малефици, планети с неблагоприятно влияние.

Слънцето – Сурия (Рави)

В Джьотиш Слънцето е представено от четириликото божество Брахма – създателя на Вселената, което управлява четирите сезона в Природата и четирите основни елемента – огън, въздух, вода и земя.

Слънцето ни зарежда с прана – жизнена сила и енергия, символизира атма (дихание), както и нивото на индивидуално осъзнаване на нашия вътрешен Аз, дава сила и способност да вземаме самостоятелни решения.

Във ведическата митология Слънцето се счита за главна планета, защото олицетворява трите Веди – Ригведа, Яджурведа и Самаведа. В Пураните денят и нощта са представени като пътуване на Слънцето в голяма колесница с впрегнати седем коня. Заедно със Сурия в колесницата пътуват други божества и митологични образи, които се сменят един друг всеки месец и носят промени във времето, както е описано във “Вишну Пурана”.

Функцията на Сурия е да служи постоянно, затова често остава встрани от враждите, които периодично възникват между боговете (Сури) и демоните (Асури). Ведите разказват как веднъж могъщият асур Рамана, след като превзема трите свята, стига до сферата на Слънцето. Рамана изпраща своя министър в двореца на Сурия с дръзкото послание: “О, Царю на светлината! Или ще се срещнеш в битка с мен, или ще признаеш поражението си!”. Сурия му отвръща: “Не ме е грижа кой ще победи – ти или аз. Истината е, че нямам време за такива битки.”. След този отговор глупавият и надменен Равана си отива, разгласявайки пред всички, че е победил самия слънчев бог.

Родените със силно Слънце в хороскопа се отличават с добро телосложение, привлекателна външност, голямо кръгло лице и в повечето случаи среден ръст, тъмна на цвят коса и мургав тен. Слънцето асимилира характеристиките на някои планети, ако се намира в близък съвпад (до 8,5° орбиса) с тях. Силно поставено Слънце в хороскопа дарява родения с добро здраве, принципност, просперитет, висок социален статус, популярност, лоялност и взискателност. Слънцето в хороскопа е сигнификатор на бащата, а в женска карта символизира и мъжа. Слънцето управлява горната част на гърба, сърцето, дясното око при мъжете и лявото око при жените.

Ако Слънцето не е афликтирано от неблагоприятни аспекти и не се намира в слаба позиция, тогава личността е силна, изпълнена с достойнство, амбиция, горда, великодушна, искрена, щедра, хуманистична. Ако Слънцето е силно поставено в хороскопа, роденият се стреми да заема ръководни позиции, търси уважение и респект, признание на личните качества, отличава се с религиозност, отговорност, честност, добри организаторски способности. Ако Слънцето заема неблагоприятна позиция в хороскопа, роденият се отличава с егоизъм, арогантност, високомерие, екстравагантност, стремеж към доминиране. Има предразположеност към треска и възпалителни процеси, заболявания на очите и сърцето.

Слънцето управлява знака Лъв, екзалтира в Овен, а неговата най-слаба позиция е във Везни
Градусът на дълбока екзалтация – 10° Овен
Градусът на дълбоко падение – 10° Везни
Първите 20° на знака Лъв се наричат мулатрикона (собствен знак, където силата на планетата е максимална), останалите 10° – свакшетра (собствен знак).

Приятели на Слънцето са Луната, Марс и Юпитер, врагове са Венера и Сатурн, а Меркурий е неутрален.

Накшатри управлявани от Слънцето – Критика, Утра Пхалгуни, Утра Ашадха.

Скъпоценен камък – диамант и рубин
Метал – злато
Цвят – оранжев
Ден от седмицата – неделя

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.