Джьотиш и Аюрведа – ключът към самопознанието и изцелението на тялото и духа

Джьотиш (Jyotish, от санскрит ज्योतिष) понастоящем известна като Ведическа астрология, е една от най-древните науки за физическата Вселена, една от най-важните езотерични науки, които разглеждат нашия вътрешен микрокосмос като част от макрокосмоса, приемайки за отправна точка концепцията за еволюцията на човешкото съзнание и пътуването на душата.

Според древните Веди планетите представят законите и циклите на времето, а астрологията е езикът на космическите енергии.

Джьотиш е наука за съдбата и нейната цел е да ни помогне да разберем смисъла на събитията, които ни спохождат в материята, като проследяваме тяхното разгръщане в живота и причинно-следствените връзки. Човекът се разглежда като микрокосмос и неразделна част от глобалния макрокосмос, а Джьотиш като духовна наука се основава върху концепцията за реинкарнация на душата. Следователно и хороскопът съдържа кармата, която човекът пренася в настоящия живот от предишните си инкарнации, духовния път, който се следва, и крайната цел, която душата се стреми да реализира в контекста на трансцендетното си съществуване, пребивавайки в условията на материалния свят.

Хороскопът представя психическата и физическа природа на индивида и неговия потенциал във всички сфери на живота. Това включва кариерата, талантите, призванието и развитието на индивида в материален план, неговите отношения, неговото физическо и емоционално здраве и кармичния баланс, изразен чрез неговото субективно усещане за щастие, задоволство, болка и страдание. Склоността му към аскетизъм, приемане на ограниченията с цел духовно израстване и потенциалът за sadhana (духовни практики) също са заложени в наталната карта.

Това познание ни прави по-добре подготвени и по-обективни, учи ни да приемаме вродените си силни и слаби страни и да ги използваме с цел оптимално разгръщане на нашия потенциал във всички сфери на живота. Помощните средства, които се използват в Индия, включват скъпоценни и полускъпоценни камъни и янтри (свещени геометрични диаграми), а духовните практики включват медитация, четене на мантри и използване на силата на позитивното мислене, което ни помага да станем по-дисциплинирани и отговорни по пътя към постигане на нашите най-важни и значими цели в материалната и духовна сфера на живота.

Разбирайки истинската си същност, ние можем да изживеем живота си в позитивна перспектива от гледна точка на самореализацията, която Ведите наричат atma vidya или “знание за душата” (за истинската същност).

Скъпоценният дар на Аюрведа

Аюрведа е дял от Ведическата наука, който се занимава със здравословното състояние на физическото тяло. Включва препоръки за подходяща диета и хранене, физическа активност и начин на живот и не на последно място включва психология и духовност. Аюрведа като част от Ведическото знание разглежда atma vidya като основна цел на човешкото съществуване.

Заболяванията могат да бъдат обусловени от две основни причини:

  • В първата група са физическите и физиологични/биологични причини (вследствие на дисбаланс в качествата, елементите и първичните енергии, съдържащи се в човешкото тяло), които обикновено се третират с подходящи билки, диета, физически упражнения и специфични Йога пози (асани). В по-сериозни случаи се препоръчва лечение с минерали и медикаменти или оперативна намеса.
  • Втора група заболявания са кармично обусловени. Причините могат да имат психологически или духовен произход и често се манифестират като професионални и емоционални проблеми, създавайки сериозни трудности и изпитания в отношенията на индивида с другите. Справянето с тези проблеми може да изисква промяна в начина на живот и навиците, наред с вече споменатите помощни средства като скъпоценни камъни, мантри и янтри, препоръчвани от астролозите, практикуващи Джьотиш.

Често липсата на вяра може да бъде една от причините за наличието на редица заболявания и обикновено създава усещане за липса на любов, включително и към самия себе си. Работата със съзнанието и осъзнаването на нашата духовна перспектива са една от основните стъпки към излекуването на душата, ума и тялото.

Есенцията на изцелението включва интеграция. Вяра, любов, усещане за цялост и осъзнаване на нашата божествена същност и ценността на всеки миг от живота – всичко това липсва в съвременната медицина. Правилният ритъм на живот предполага да се научим да живеем творчески, в хармония със себе си, Вселената и Космическите закони. Целта на Аюрведа е да изгради хармония между тялото, съзнанието и духа, което е една от най-важните предпоставки за поддържане на трайно равновесие и здраве.

Съвременната медицинска наука с успех намира лекове за множество заболявания и прилага различни процедури за рехабилитация на нашето тяло. Астрологията може да направи огромна крачка напред, като позволява на квалифициран специалист с дългогодишна практика да извърши диагностика на потенциалните проблеми с физическото или менталното здраве и да предскаже вероятността от специфични заболявания чрез детайлен анализ на хороскопа. Благодарение на това познание могат да бъдат взети превантивни мерки още в началния стадий на развитието на дадено заболяване вместо да чакаме заболяването да се прояви и да възникне необходимост от медикаментозно лечение.

Древните ведически текстове на медицинска тематика, известни като Аюрведа, са неразделно свързани с Джьотиш – ведическите астрологични текстове. В по-стари времена всички лекари, практикуващи Аюрведа, са били и астролози. В основата на Аюрведичната медицина стои изборът на подходящи храни, билки и начин на живот с цел превенция и преодоляване на определени заболявания. Древните лечители от преди няколко столетия са притежавали задълбочени познания по астрология. По времето на Нострадамус всички лекари са изучавали медицинска астрология до известна степен. Комбинирането на тези две науки осигурява завършена система за диагностика и третиране не само на физически заболявания, а и на ментални. Едно от доказателствата за това е връзката на дванадесетте основни соли в хомеопатията с 12-те зодиакални дома в астрологията.

Предразположеността към ментални заболявания също може да бъде видяна в наталната карта. Има много фактори и планетни връзки, които могат да бъдат индикация за психически проблеми, неврози или психози. Психологическото състояние на индивида като цяло може да бъде разбрано чрез задълбочен анализ на наталната му карта. Можем да получим информация за общото физическо състояние и дори за някои отличителни външни характеристики на индивида. Здравословното състояние, предразположеността към различни видове заболявания и дори продължителността на живота също могат да бъдат предсказани от опитен ведически астролог. Затова астрологът трябва не само да разбира кои планети причиняват определени заболявания и какви са видовете болести, чрез които тяхното влияние може да се прояви, а също така кои части от тялото могат да бъдат засегнати и кога, тоест да се определи таймингът на заболяванията.

Силата на планетите в хороскопа определя силата на нашето тяло и неговата устойчивост към заболявания. Има определени йоги или планетни комбинации, които дават отлично здраве. От друга страна, има и йоги, които дават предразположеност към различни видове хронични заболявания. Планетите оказват влияние върху частите от тялото, с които са свързани и които управляват. Това означава, че те влияят и върху специфични биологични функции в тялото.

Ако Слънцето е афликтирано, роденият може да се отличава с недостиг на енергия, слаб апетит или слабо храносмилане. Нервната система, имунната система и сърцето също могат да бъдат отслабени, може да има слабо зрение или кръвообращение.

При афликтирана Луна може да има емоционална нестабилност, пристъпи на безпокойство и липса на удовлетворение от живота. Афликцията на Луната може да предизвика променливи настроения или депресия, както и трудности в отношенията с другите. Дава предразположеност към анемични състояния, дехидратация, констипация, слаба функция на бъбреците и белия дроб. В женска карта може да е свързана със стерилитет или менструални проблеми.

Марс в слаба позиция обикновено се свързва с кръвни заболявания, недостиг на енергия или липса на мотивация. Може да са налице прекомерни страхове (фобии) и трудности, когато трябва да си отстояваме позицията. В мъжка карта може да е свързан с по-ниска от средната сексуална активност или импотентност.

Когато Меркурий е слаб, способността към обучение и усвояване на знания може да бъде понижена, това дава отражение върху интелигентността, както и върху способностите за комуникация. Може да даде също така слаба памет или инфантилност. На физическо ниво енергията му може да се манифестира във вид на неврологични нарушения, тремор, безсъние, алергии и суха кожа.

Афликтиран Юпитер се свързва с липсата на вяра и на усещане за пълнота и щастие в живота. Нерядко се срещат песимизъм, депресия и самосъжаление, също така липса на съзидателност и състрадание. Афликцията на Юпитер може да предизвика намалено телесно тегло и хронични заболявания, може да има проблем със сливиците, черния дроб или панкреаса.

Венера в слаба позиция може да ни направи по-ригидни, нечувствителни или неблагодарни. Това може да повлияе неблагоприятно върху репродуктивната система, както и върху функцията на бъбреците, възможни са проблеми със зачатието. Нерядко има инфекции на уринарния тракт и други проблеми.

Слаб Сатурн дава предразположеност към психологически депресивни състояния, безпокойство и липса на яснота. Костната система е слаба, а натрупването на токсини в тялото може да причини бавно възстановяване и слаба устойчивост към заболявания. Сатурн в изключително неблагоприятна позиция дава предразположеност към парализа, пристъпи или ракови заболявания.

Раху (Северен лунен възел) в слаба позиция се свързва със свръхчувствителност, халюцинации, тревожност, фантазии, променливи настроения, меланхолия. Нерядко е налице злоупотреба с опиати или други упойващи вещества. На физическо ниво дава предразположеност към всякакви видове заболявания, особено засягащи нервната и имунната система, както и ментални заболявания.

Афликтиран Кету (или Южен лунен възел) се свързва със саморазрушителни навици, неувереност или липса на адекватна самооценка. Възможни са нарушения в храносмилането или в циркулацията, кръвотечения, язва и трудности при диагностицирането на заболяванията, каквото дава и Раху.

Зодиакалните знаци също се свързват с определени части от тялото, а домовете в хороскопа управляват освен различни сфери от живота също така и различни части от тялото и тяхната предразположеност към заболявания.

Разбира се, има множество планетни комбинации, които по различен начин влияят върху физическото и емоционално здраве, но познаването на основните сигнификатори и стъпки е задължително, ако искаме да разгледаме хороскопа в медицински аспект.

Медицинската астрология следва да се прилага от много опитен специалист. Астрологът трябва да разбира какво е необходимо не само за добрата диагностика, а и за поддържането на добро физическо, ментално и духовно здраве.

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.