Главата на Дракона или тъмната страна на успеха

В най-древните трактати по ведическа астрология Лунните възли, известни като Раху и Кету, не фигурират, споменава се само за планетите от септенера – Слънцето, Луната, Марс, Меркурий, Юпитер, Венера и Сатурн.

За пръв път за Раху се споменава в “Махабхарата”, където се разказва древна легенда за търсене на нектара на безсмъртието – божествената амброзия, наречена амрита.

В митологията Раху е известен като син на Данава Випрачите и неговата съпруга Симхика и като брат на Майа Данава – великия вълшебник, архитект и мистик.

Легендата разказва как между полубоговете и демоните (асурите) се поражда ожесточен спор по време на раздаване на нектара на безсмъртието. Полубоговете са притежавали забележително духовно познание, а демоните – материално богатство и физическа сила. Демоните, в стремежа си към задоволяване на нисшата чувствена природа, влизат в битка с полубоговете за господство върху трите свята. При раздаване на амрита Върховният Бог Вишну се превъплъщава в прекрасната девойка Мохини и така решава да измами демоните, като им даде обикновен ликьор вместо амрита, а нектара на безсмъртието да раздаде на полубоговете. Демоните, очаровани от красотата на Мохини, пият от предложения им ликьор без да забележат измамата. Но Раху се досеща за това и решава да измами полубоговете, приемайки облик на един от тях. По този начин демонът Раху се сдобива с амрита и получава безсмъртие.

Сурия (Слънцето) и Чандра (Луната) разпознават Раху в момента, в който той отпива глътка от божествения нектар, и незабавно уведомяват за това Вишну и полубоговете. Вишну мигновено реагира, посича главата на Раху с огнения си диск и я хвърля в небето. Обезглавеното тяло (Кету) също успява да изпие част от амброзията и така придобива безсмъртие. Раху и Кету, след като стават безсмъртни, се поместват в небето на 180 градуса един от друг, за да не могат никога да станат едно цяло. И тъй като Слънцето и Луната забелязват измамата и докладват за това на Вишну, Раху и Кету стават вечни врагове на светилата.

Раху и Кету са разположени винаги на 180 градуса един от друг. В астрономията Раху е известен като Северен или възходящ лунен възел – точката, в която орбитата на Луната пресича еклиптиката. Кету е известен като Южен или низходящ лунен възел. Раху причинява слънчеви, а Кету лунни затъмнения. И макар че възлите се причисляват към планетите в индийската астрология, те не са реални небесни тела, а се разглеждат като “сенчести планети”. Те нямат пол, но имат свойството да асимилират и попиват характеристиките и природата на планетите, с които съвпадат.

В астрологичната литература Раху се описва като неутрална планета с активна природа, която има свойството да влияе върху човешката психика и да води до ексцесии и умопомрачение. В митологията Раху се представя във вид на глава без тяло, която пътува с колесница и цинично ругае. В колесницата е впрегнат тигър, който символизира ума, пътуващ през гората на сетивните желания. Раху действа на ментално ниво и ако е акцентиран в хороскопа, прави родения бунтовник, деструктивен, импулсивен и потаен.

Как влияе Раху в хороскопа?

Счита се, че влиянието на Раху се доближава до ефектите, които дава Сатурн, а неговата природа е инстинктивна и животинска. Там, където са намесени възлите в хороскопа, винаги има елемент на непредсказуемост, неконвенционалност. Раху често действа импулсивно и безразсъдно в преследване на желаната цел или обект. И тъй като Раху е представен от глава без тяло, той не може да се наслаждава на живота като цялостно същество, но не спира да желае, затова е вечно неудовлетворен. Раху се стреми да притежава всичко онова, което носи наслада на сетивата, и дори след като целта вече е постигната, тя рядко води до удовлетворение. За родените с подчертано влияние на Раху в хороскопа с най-голяма сила важи предупреждението “Внимавай какво си пожелаваш”.

Силен Раху, особено в ъглов дом, може да дари родения с влияние, успех, известност, но същевременно успехът в обществото може да бъде съпътстван от съмнителна репутация, скандална известност или евтин пиар. При негативно влияние на Раху в наталната карта скандалът е второ име на родения. Раху често дава стремеж към показност, известност, блясък, публичност, влияние върху масовата психика. Ако Раху има есенциални достойнства и е разположен в някой от домовете, в които злотворното му влияние е най-слабо изразено, той може да дари родения със слава, успех в политиката, финансов просперитет и физическа красота. Раху се свързва с материалното, със сетивните наслади, с майа (илюзията), затова се счита, че в определени позиции дава и външна привлекателност.

Най-злотворно влияние Раху оказва в съвпад с друга планета, особено със светилата. Счита се, че Раху е по-вредоносен в съвпад с Луната, а Кету в съвпад със Слънцето. Раху опорочава способността за трезва преценка, прави човека безразсъден и лишен от здрава разум, такъв човек действа импулсивно и в един момент губи контрол. Негативното влияние на възлите се изразява също така в летаргия, нечувствителност и егоизъм. Раху се свързва със суицидални тенденции, страхове, фобии, отравяне, убийства, кражби, опасност от затвор. От астромедицинска гледна точка неблагоприятното влияние на Раху поражда физически и ментални заболявания, които трудно се диагностицират и лекуват. Най-често дава заболявания като холера, дизентерия, ревматизъм, колики, абсцеси, кожни болести, ревматизъм, подагра, възпаления на уринарния тракт и запек.

Най-силно влияние възлите оказват в периода между 42 и 48-годишна възраст. Раху “узрява” на 42-годишна възраст, а Кету на 48-годишна възраст, тогава ефектът на възлите е най-изразен.

От гледна точка на астрологичния тайминг периодите, през които на преден план излиза влиянието на Раху в хороскопа, бележат времето, когато с повече ентусиазъм от всякога се устремяваме към далечни хоризонти, чувстваме се запленени от нови възможности и перспективи, поемаме по неизследвани пътища и в непозната за нас посока. Раху е екстровертен, материалистичен, символизира непознатото и чужденците, разчупване на традицията и на всички социокултурни рамки, модели и табута. Раху се свързва със силни инстинктивни желания, с бунтарски настроения, разчупване на статуквото и натрапчив стремеж към промяна. Човек може не само коренно да промени имиджа, външния си вид, а и да отправи предизвикателство към общественото мнение, да шокира обществото с поведението си или с публичен скандал. Под влияние на Раху може да се посегне към наркотици и други упойващи средства в търсене на екстремни изживявания, така се пораждат редица зависимости. Търговията с алкохол, дрога и жива плът също е свързана с тъмната страна на Раху. Раху ни прави дръзки, безразсъдни, авантюристични, самоуверени, надменни, импулсивни, негативното му влияние се изразява в безразборни връзки (промискуитет), търсене на нестандартни стимуланти и хиперсексуалност.

Чарли Шийн и капанът на Раху

Ще разгледаме картата на американския актьор Чарли Шийн (Карлос Ървин Естевес), роден на 3 септември 1965 година в Ню Йорк. Той е най-младият син и едно от четирите деца на актьора Мартин Шийн и художничката Джанет Темпълтън. Чарли Шийн започва рано актьорската си кариера, на 8-годишна възраст (1973) е първата му роля в телевизията. Личният живот на холивудската звезда е доста бурен и съпроводен от поредица скандали. Жени идват и си отиват от живота му, една се сменя с друга. През 1984 година се ражда първата му дъщеря от тогавашната му приятелка Паула Профит. През 1990 Чарли случайно ранява с огнестрелно оръжие годеницата си Кели Пристън и така тя слага край на връзката. През 1995 се жени за Дона Пийл. Неговата връзка с бивша порноактриса Джинджър Лин през 90-те поражда голям обществен резонанс. Имал е краткотрайни отношения и с бивша порноактриса Хийтър Хънтър.

По всичко личи, че Чарли Шийн не е от най-верните съпрузи и не спира да търси забавления извън брачното лоно, като приоритет се дава на еротични модели, порноактриси и жени със съмнителна репутация. Дали това е присъщата на повечето холивудски актьори звездна болест или тенденция към ексцесии в личния живот е заложена в наталната му карта?

Да видим какво ще ни разкаже сидералната карта. Когато става въпрос за потенциал в сферата на междуличностните отношения, за отношенията с партньора (и не само), наред с основната карта (Raśi, D1) се разглежда и девети хармоник (Navamśa, D9) – една от многото дробни (производни) карти, които се използват в индийската астрология за по-прецизен анализ на всяка отделна тема в хороскопа. Освен това, силата и потенциалът на планетите в основната карта се оценява и според положението им в девети хармоник. А ако поставим планетите от Navamśa в Raśi, ще видим кои домове добиват фокус и допълнително подчертаване в живота на родения.

Виждаме, че в двете карти Лунните възли са изключително силно поставени. В основната карта Раху се намира в изгряващия знак (Лагна). Според повечето школи Раху екзалтира в сидералния Телец, а Кету в Скорпион. В D9 възлите запазват знаковата си позиция и отново попадат в ъглови домове – десети (Раху) и четвърти (Кету). Раху и Венера имат специален статус в картата Raśi – Раху се намира в знака на Асцендента (личността, физическото тяло) и аспе