Луната – господарят на емоциите в Индийската Астрология

В книгата си “Практическо ръководство по Ведическа астрология“ Левис и Шеленбек представят изброяване на основните видове заболявания и връзката им с определени планети.

От гледна точка на медицинската астрология планети в слаба позиция, както и есенциално силни, но афликтирани планети дават предразположеност към определени заболявания и смущения във функциите на органите, с които са свързани.

Според Ведическата астрология депресиите и психичните заболявания се свързват на първо място с Луната и 4 дом.

Луната символизира начина, по който възприемаме обектите и събитията, тя е нашето субективно виждане, пречупено през призмата на изживяния вече опит. Позицията, аспектите и есенциалният статус на Луната в хороскопа определят нашата субективна нагласа, нашия светоглед и възприятийна призма.

Интелектът и обективното съзнание се свързват с Меркурий – планетата, която управлява функцията различаване и разграничаване. По Меркурий се проявяват редица ментални заболявания, както и заболявания вследствие на неадекватна способност за разграничаване. Той често се свързва със заболяванията на тънкото черво, чиято основна функция е да разпознава, разгражда и разграничава храната, за да се поемат от тялото необходимите му хранителни вещества. Обективната преценка дали чашата е пълна или празна зависи от Меркурий, докато Луната символизира нашето субективно усещане за това.

Силно афликтирана Луна в хороскопа се свързва с редица психологически проблеми и на определен етап от живота може да доведе до психосоматични разстройства, които впоследствие да се проявят във вид на определени заболявания в тялото. Ако Луната участва в т.нар. Кемадрума йога – комбинация, когато в двата съседни знака липсват планети, индивидът може да се чувства изолиран, сякаш има стена между него и външния свят. Аспектите, които получава Луната, могат да редуцират това усещане за откъснатост, изолация, но следва да се вземе под внимание природата на планетите, с които има аспектна връзка. Ако аспектът е със Сатурн, ще сме склонни да виждаме чашата наполовина празна, а не наполовина пълна.

В митологията Кету е представен като демон без глава, затова влиянието му в ментален план се свързва с понижена разграничителна способност. Той има свойството да “затъмнява” възприятията, за които отговаря Луната в хороскопа, да смесва минало с настояще. Според индийците Кету е тясно свързан с миналите инкарнации на душата, с кармичната памет и ясновидството. Ако обаче Луната няма подкрепящи аспекти с благотворни планети, връзката ѝ с Кету може да предизвика прекомерни страхове и фобии, в по-тежки случаи и мания за преследване или други психически разстройства.

Следва да се вземе под внимание и състоянието на 4 дом в хороскопа, който гради вътрешния фундамент на личността и е свързан със способността човек да си почива и да се разтоварва. Наличието на малефици тук или аспекти от малефици може да внесе смут в душевния ни свят, да ни направи неуверени, дистанцирани, тревожни или емоционално лабилни, агресивни, склонни към неконтролируеми гневни реакции.

Всички тези фактори дават информация за майката и нашата връзка с нея, за отношението и грижите, които сме получили или не сме получили от нея в детска възраст, което оставя траен отпечатък върху нашето съзнание и емоционална нагласа. Луната и 4 дом са сигнификатор на майката, влиянието им е особено силно в детството.

Луната управлява зачатието и детеродната функция, свързва се с деца до 12-годишна възраст. От езотерична гледна точка Луната управлява финото (казуално) тяло. Магнетичният поглед и бледият тен са един от отличителните белези, по които може да се познае силна Луна в хороскопа.

Според ведическите астролози неспособността за ментално разграничаване дава предразположеност към депресивни състояния. Такъв човек се чувства дистанциран, изолиран, неспособен да даде обективна оценка на фактите чрез сравнителен анализ.

Аюрведа предлага редица техники за възстановяване и стабилизиране на менталното равновесие. Добро ръководство в тази насока е книгата на д-р Дейвид Фроули “Духът на Аюрведа – терапии за духа“.

Когато говорим за депресия, винаги се търси връзка на Луната със Сатурн или с нодалната ос (Раху и Кету), наред с анализа на състоянието на 4 дом в хороскопа. Например, ако тук е разположен Марс, може да е налице тенденция към агресия. При силно афликтирана Луна майката преди или след зачеване може да е изживяла екстремна ситуация, криза и да се е чувствала отчаяна. Ако Луната е в съвпад с Кету, майката може да не е била в състояние да направи реална оценка на ситуацията, да е била като “обезглавена”, да се е чувствала неадекватна или безпомощна. Ако това се случва по време на вътреутробното развитие на детето, в чиято карта намираме такава констелация, впоследствие може да го преследва усещане за вътрешна самота и изоставеност, което в един момент да бъде изживяно чрез депресия или повтарящ се модел на отхвърляне във връзките.

Кету действа на субтилно ниво и символизира несъзнателните, подпрагови психически процеси и невидимите, фини връзки. Докато Луна в съвпад с Раху дава повишена възбудимост, тревожност, въображение, внушаемост, нервозност, неспокоен ум, заслепен от желанието да се преследва неотклонно някаква цел, фикс идея или илюзорна представа. Вътрешно такъв човек се чувства разкъсван от противоречиви чувства и желания, раздвоен, често му липсва вътрешен покой и стабилност. Случва се родените с Луна в съвпад с Раху сами да попадат в собствените си капани и затова трябва да са особено внимателни за нещата, които желаят, да са сигурни, че са наистина такива, каквито те вярват, че са. В един момент “сляпото петно” може да се окаже толкова голямо, че индивидът да изгуби способността да разграничава истина от лъжлива представа. Раху символизира силата на илюзорните желания, индийците я наричат Майя (от санскрит – माया māyā) – илюзия, дуалност.

В Джьотиш Луната символизира манас – обусловеният ум, нашето субективно съзнание и възприятиен модел. При индийците Луната не се разглежда само в емоционален план. Наблюдаваният обект може да получи различна оценка в зависимост от възприятията на наблюдаващите го – това е функцията на Луната в хороскопа. И това разбиране за обекта никога не е обективно, то е нашето субективно изживяване.

По този начин при силно афликтирана и слаба Луна в хороскопа има по-изразена тенденция индивидът да реагира неадекватно вследствие на погрешно интерпретирана информация. Луната функционира добре, когато съзнанието е чисто и спокойно. Във Ведическата астрология Луната символизира не само емоционалното ни тяло, а и нашето ежедневно съзнание. Можем да представим Луната като водна повърхност – колкото по-спокойна е тя, толкова по-добре отразява светлината на Слънцето, истинския ни Аз, обективните факти. При депресия и изострена тревожност водната повърхност е неспокойна, водата е мътна и замърсена от дънни утайки – преценката на ситуацията е замъглена, усещаме нарастващо безпокойство и се чувстваме откъснати от нашия вътрешен равновесен център.

Луната в хороскопа на Винсент Ван Гог

Да илюстрираме казаното с картата на великия художник Винсент Ван Гог, който получава признание и известност едва след смъртта си, а целият му живот минава в бедност, болести и неуспехи. От биографичните му данни разбираме, че е страдал от ментално заболяване и приключва живота си със самоубийство на 37-годишна възраст.

В картата, построена по познатия западен модел, виждаме Луна и Юпитер в знака Стрелец, разположени в 6 дом в съвпад с Кету и тригон с Меркурий в Овен, Луната управлява Асцендента.

Предполага се, че художникът е страдал от биполярно психическо разстройство. Луната и Меркурий като основни сигнификатори на менталното състояние нямат напрегнат аспект помежду си, не се намират в знаци, в които са есенциално слаби, Меркурий не участва в напрегнати аспекти и конфигурации. На пръв поглед има благоприятно юпитерово влияние – Юпитер в съвпад с Луна в Стрелец и тригон с Меркурий. Луната и Юпитер са в паралел по деклинация.

Къде е разковничето?

Да разгледаме същата карта по сидерална система, с отчетена прецесия (Lahiri Ayanamsa = 21:48:27). Асцендентът минава в предходния знак, в последния градус на Близнаци. Индийците използват система “дом / знак”, като отброяването започва от знака на Лагна, т.е. Асцендента.

Меркурий управлява изгряващия знак, но наред с него централно място заема Луната, освен това в хороскопа на художника тя получава статус на атмакарака – индивидуален сигнификатор на личността.

Вторият по важност сигнификатор или т.нар. аматякарака е Раху, той се разглежда като своеобразен подгласник на Луната. Atma в превод от санскрит ‍ означава дух, душа, дихание (Слънцето е естествен сигнификатор на атма), amatya буквално се превежда като министър, т.е. подгласник, помощник, karaka в превод означава господар, сигнификатор.

Управителят на Лагна се намира в сидералния Овен, в накшатра Ашвини, управлявана от Кету. Накшатрата, в която попада Лагна, се управлява от Юпитер. В рождената карта Юпитер и Кету попадат в накшатра Мула, която се счита за една от най-разрушителните в материята, тя се управлява от Кету.

Луната заема неблагоприятна позиция – намира се в сидералния Скорпион, където е в падение (най-слабата позиция на планетите) и в 6 дом, който се свързва със спънките, които трябва да преодолее човек, с болестите, враговете, бедността, подчинението, тревогите и безпокойството. Според древния трактат “Бхригу сутрам” слаба Луна в 6 дом вещае за родения болести и бедност, особено ако е в намаляваща фаза и има аспекти с малефици.

В случая броени градуси делят Луната от Кету и Юпитер, планетите попадат в съседни накшатри. Ако бяха в един знак, щеше да е налице Гаджа Кесари Йога – благотворна комбинация, която смекчава редица неблагоприятни влияния в хороскопа, съчетана с Хамса Йога – подчертано силно и благотворно влияние на Юпитер, една от специалните комбинации.

В картата на художника Луната е с неблагоприятен есенциален статус, а тъй като естественото движение на възлите винаги е ретроградно, се счита, че влиянието им се усеща и в предходния дом, т.е. тук Кету действа в двата дома – седми и шести. Налице е още една комбинация, наречена Гуру Чандала Йога – Юпитер в съвпад с Кету, при това в юпитеров знак. Такава комбинация често присъства в картите на религиозни водачи, проповедници, астролози и хора, свързани с правосъдието. В някои сфери от материалния живот такава комбинация може да създаде спънки и затруднения, особено ако говорим за брачния живот, създаване на семейство и потомство. Освен това Юпитер в мъжка карта се разглежда като jeevakaraka, т.е. сигнификатор на същността (jeeva в превод от санскрит означава “есенция на живота”, идва от jeev – “живея”).

За Ван Гог се знае, че в младостта си внезапно е проявил силен интерес към религията, след което изгубва работата си и през 1877 г. започва да следва теология. Година по-късно става проповедник в беден провинциален район в Белгия, 6 месеца по-късно го уволняват, но известно време продължава да работи доброволно без заплащане. А през 1880 г. започва сериозно да се занимава с рисуване. В творчеството му също е имало религиозни мотиви. Това се случва в период на Венера/Кету, които заемат ключови позиции в хороскопа му, и така той намира и осъзнава своето истинско призвание.

В сидералната карта на Ван Гог Юпитер и Кету са разположени в 7 дом. За личния живот на художника има оскъдна информация, но и от малкото обявени факти се разбира, че в интимната сфера не е бил особено щастлив. На около 20-годишна възраст несподелено се влюбва в дъщерята на своята хазайка по време на престоя си във Франция и споделя за изживяното разочарование със своите родители през лятото на 1874 година, когато им гостува за кратко.

Няколко години по-късно, през 1881 г. се обяснява в любов на овдовялата си братовчедка Кий Фос, която го отхвърля. По-късно решава да съжителства със Син Хорник (известна като проститутка) и нейните деца, иска да сключи брак с нея, но неговият баща е категорично против тази връзка и дори любимият му брат Тео го съветва да не се жени. Впоследствие се разделя с нея.

И макар че съвпадът на Венера и Марс в сидерални Риби би могъл да говори за силен афинитет към противоположния пол, позицията им заедно със Слънцето (атма) в 10 дом на хороскопа определя неговото призвание – да служи на изкуството и красотата. В тази позиция Венера добива изключителна сила, като формира т.нар. Малавя йога, намирайки се в знак на екзалтация и ъглов дом. По някаква ирония на съдбата тази планетна комбинация дарява бедния художник с посмъртна слава – едва след смъртта му неговото творчество получава признание, а картините му понастоящем са безценни произведения на изкуството, докато през целия си, макар и кратък живот той едва свързва двата края. Тук си казва тежката дума съвпадът на Юпитер (управител на 10 и 7 дом) с Кету в 7 дом – художникът става известен с творчеството си извън пределите на страната, по целия свят след смъртта си. Докато съвпадът на Юпитер с Раху в 7 дом би могъл да му донесе слава и зашеметяващи успехи още приживе, да направи творбите му продаваеми още тогава, особено ако управителите на 2 и 11 дом са силно и благоприятно поставени в хороскопа.

Нерядко Луна в знак на падение се среща в картите на известни творци и знаменитости, които намират своеобразен отдушник в изкуството, музиката, филмовата индустрия. Ако слаба есенциално Луна получава аспекти от малефици, в живота на такива хора често има подеми и спадове, драматични успехи и провали, зависимости и периоди на освобождаване от тях, през които всеки от тях рано или късно преминава.

В картата на Ван Гог Луната заема накшатра Джиештха в съзвездието Скорпион и е под влияние на неподвижната звезда Антарес (сърцето на Скорпиона), която се отличава с войнствен и агресивен харакер, марсова природа. Управител на тази накшатра е Меркурий. Това е една от накшатрите от категорията Гандамула, в която попадат шест накшатри от Лунния зодиак, управлявани от Меркурий и Кету. Наричат ги още Ганданта – това са накшатрите, които се намират на границата между воден и огнен знак и се разглеждат като своеобразна пресечна точка. Според древните ведически астролози тези накшатри влияят неблагоприятно върху партньорството – роденият трудно си намира половинка и често преминава през редица препятствия преди да срещне своята soul mate. Gandanta идва от санскритското gand – “възел” и anta – “край”.

В Джьотиш Ганданта се разглежда като кармичен възел, който трябва да бъде прекъснат. Това са пресечни точки, в които се срещат слънчевият и лунният зодиак, те са свързани с еволюцията и духовното израстване на душата. Тези три възлови точки попадат на границата между три двойки накшатри: Ревати и Ашвини на границата между Риби и Овен; Ашлеша и Магха на границата между Рак и Лъв; Джиештха и Мула на границата между Скорпион и Стрелец.

Позицията на Асцендента или Луната в една от тези точки говори за кармичен възел, който трябва да бъде разкъсан в определена сфера от живота. А при Ван Гог Луната има статус на атмакарака – сигнификатор на личността (душата), на който индийците отреждат не по-малко важно значение наред с управителя на Асцендента. Според индийците планетата атмакарака показва каква е причината душата отново да се прероди, да търси материално тяло, в което да се въплъти, от какъв основен мотив е водена. Внимание се обръща и на каракамша – знакът, в който попада планетата атмакарака в Навамша (девети хармоник, D9). Счита се, че характеристиките на този знак са подчертани при родения. В D9 Луната попада в знака Риби, накшатра Ревати – последната накшатра от лунния зодиак, управлявана от божеството Пушан. Накшатра Ревати символизира последното пътуване на душата. Във ведическата митология Пушан е една от еманациите на слънчевия бог и изпълнява функцията на “психопомп” – водач на душите в отвъдния свят.

Още повече, и в основната карта (D1), и в девети хармоник (D9) двете светила попадат в споменатите гранични накшатри. В D1 Слънцето е в накшатра Ревати и Луната е в накшатра Джиештха, а в D9 Слънцето е в накшатра Мула и Луната в накшатра Ревати.

При Ван Гог има фактори, които отчасти неутрализират неблагоприятното влияние на Луна в падение, но изглежда, че все пак не са достатъчни. В картата му виждаме много силна Венера и слаба Луна – през целия си живот той не успява пълноценно да изживее възвишените чувства, които го изпълват, с нито една жена, а стремежа си към красота и хармония изразява по индиректен начин – чрез отдаденост на изкуството, служене на висша, абстрактна идея (Венера, разположена заедно със Слънцето в юпитеров знак).

Както споменахме по-горе, освен Луната следва да се разгледа знакът на Асцендента и неговият господар. В картата на художника в изгряващия знак се намира Раху и според някои индийски школи позицията на Раху в Близнаци се счита за една от най-силните (мулатрикона). В този случай присъствието на Раху в Асцендента допълнително подчертава въздушните характеристики – подвижност, променливост, безпокойство, противоречия в характера и предразположеност към нервни разстройства. Символът на накшатра Пунарвасу, в която попада Асцендентът, е стрела, а самата накшатра се определя като подвижна. Меркурий, който управлява Асцендента, е разположен в накшатра Ашвини, чийто управител е Кету, а самата накшатра според индийците се свързва с митологични близнаци и с индийското божество Ашви (Дуалност) – оттук идва и нейната двойнственост. И това ни подсеща за биполярното психично разстройство, от което се предполага, че е страдал художникът.

Меркурий попада в един знак със Сатурн, за който сидералният Овен е най-слаба позиция. За изгряващи Близнаци Сатурн е функционален бенефик, но в случая той е слаб есенциално, намира се в един знак с управителя на изгряващия знак, аспектира Асцендента и 5 дом, който се свързва с интелекта и менталните способности. И макар че в 11 дом всеки малефик дава най-доброто от себе си, Сатурн в знак на падение и в аспект с Асцендента и Меркурий, управляващ изгряващия знак и 4 дом в хороскопа, в съчетание със слабо поставена Луна дава предразположеност към ментални разстройства, заболявания на невротична основа. Марс, който е функционален малефик за изгряващи Близнаци, е разположен в 10 дом в хороскопа, където е най-силната му акцидентална позиция (както и на Слънцето в 10 дом), и по този начин аспектира Асцендента, 4 и 5 дом – още едно неблагоприятно влияние, засягащо физическото тяло, душевния покой и ума на родения. Управителят на 5 дом (Венера) е изключително силно поставен, но се намира в един знак с два естествени и функционални малефика – Марс (управител на 6 и 11 дом) и Слънцето (управител на 3 дом), които в 10 дом получават dig bala – “сила на движение”, т.е. специално акцидентално достойнство. При индийците 3 дом също се свързва с интелектуалните способности, по 6 дом са заболяванията и неприятелите. А не са ли болестите наши врагове, които трябва да преодолеем?

През последните години от живота си художникът страда от силна депресия, която се разгръща след навлизане в мажорен планетен период, управляван от Луна. Това бележи и тайминга, когато неблагоприятното влияние на Луната в наталната карта достига своята кулминация.

През 1889 г. депресията се задълбочава, това се случва на границата между два минорни планетни периода (Марс и Раху), когато влиянието на Раху в хороскопа излиза на преден план. Вероятно тогава започват да го спохождат суицидални мисли и психичното разстройство добива все по-мащабни размери. Художникът по собствено желание постъпва в психиатрична клиника при манастир Сен Пол дьо Музол в Сен Реми, Франция, където продължава да рисува. През май 1889 г. напуска клиниката, но депресията се изостря.

На 27 юли 1890 година Винсент Ван Гог извършва опит за самоубийство, а два дни по-късно умира вследствие на получени огнестрелни рани.

Това се случва непосредствено след излизане от минорния период на Раху и навлизане в период, управляван от Юпитер. Следва да се отбележи, че Луната и Юпитер управляват 2 и 7 дом в хороскопа – двата дома, които наред с останалите значения имат едно по-специфично, наречено марака (в превод от санскрит – убивам, разрушавам), и могат да причинят физическата ни смърт при определени планетарни влияния. Изглежда, че за болния и изтощен художник това е бил единственият начин за освобождение…

Последните думи, изречени от великия художник непосредствено преди смъртта, са “La tristesse durera toujours” – “мъката ще продължи вечно”.

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.