Юпитер – Гуру (Брихаспати)

Според древната ведическа традиция божеството, управляващо планетата Юпитер, е Брихаспати – главният жрец и учител на полубоговете. Негов баща е Ангирас, син на Брахма. В някои Пурани се споменава, че Брихаспати е син на Агни. Брихаспати е известен като учител и водач на боговете, изтъкнат мислител, притежаващ безкрайни познания по множество най-различни въпроси и философии. От незапомнени времена съществува вражда между боговете (сури) и демоните (асури) вследствие на тяхното съперничество за богатствата на трите свята. Боговете избират за свой водач Брихаспати (Юпитер), а демоните – Шукрачария (Венера).

Юпитер символизира богатството, парите, висшето образование, науката, закона. Родените със силен Юпитер се отличават с добро телосложение, склонност към напълняване. Обикновено типичните юпитерианци са оптимистични, общителни, с весел нрав, респект към възрастните, духовните учители и свещените писания, отличават се със състрадателност, справедливост, честност.

Юпитер в силна позиция често се среща в картите на юристи, съдии и магистрати, банкери, брокери, лекари и учени. Юпитеровите хора вдъхват доверие и респект с техния логичен, широкоскроен ум, с подчертано самообладание, самоувереност и решителност, често заемат отговорни и значими позиции в обществото.

Слаб и афликтиран Юпитер дава тенденция към прахосничество, прекомерен оптимизъм, екстравагантност, лекомислие, напразни надежди и илюзорни мечти, дългове, юридически спорове, склонност към хазартни игри, безразсъдство и съмнителна репутация. В наталната карта Юпитер символизира духовния учител, съветник, началник и представител на закона. Под влияние на Юпитер са кръвта, черният дроб, вените, артериите и бедрата.

Юпитер управлява знаците Стрелец и Риби, екзалтира в Рак, а неговата най-слаба позиция е в Козирог.
Градус на дълбока екзалтация – 5° Рак.
Градус на дълбоко падение – 5° Козирог.
Първите 5° от знака Стрелец са неговата мулатрикона, а останалите – свакшетра. Целият знак Риби е свакшетра на Юпитер.

Приятели на Юпитер са Слънцето, Луната и Марс; Меркурий и Венера са врагове, а Сатурн е неутрален.

Накшатри управлявани от Юпитер – Пунарвасу, Вишака, Пурва Бхадрапада.

Скъпоценен камък – жълт сапфир и топаз
Метал – злато
Цвят – жълт
Ден от седмицата – четвъртък

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.