Пътят на Астрологията

От древните книги е известно, че човечеството е имало петима големи учители. Един тях е известен на всички – Прометей, този който му е дал огъня, друг – всичко необходимо за пазене и възстановяване на здравето – бащата на медицината Авицена, науката за звездите ни е дадена от Саабей.

Саабей създал школа в страната Едем, а хората, населяващи тази страна нарекъл халдеи, т.е. “народ стремящ се към светлината”. Страната Едем днес се намира на дъното на Персийския залив, чиято дълбочина е средно 50 м., най-голямата 102 м. Площта му е два пъти по-голяма от тази на България. По-късно Едем става част от Вавилон, мястото, където била построена известната Вавилонска кула.

Вавилон става столица на древния свят, но и обект на редица нашествия, което допринася за разпространението на Астрологията по останалия свят. Първо бива завладян от шумерите – народ, притежаващ най-древната писменост, известна до днес. Те го отстъпват на хетите, а завоеванията на Александър Македонски допринасят за разпространението на Астрологията в по-отдалечението части на Изток. Така тя достига до Елада, Рим, Египет, Индия, Китай и Япония. Също до най-северната страна, известна на китайците – Булхара, откъдето векове по-късно прабългарите тръгват към Европа.

Дейвид Фроули казва в тази връзка:

На Запад се смята, че 360-градусовият зодиак, разделен на 12 знака е изобретен от вивилонците, след което е бил пренесен в Индия от гърците по време на походите на Александър Македонски на Изток (след 300 г. пр.н.е.). Обаче Ведите, дори и най-старите части на Ригведа, съдържат информация за слънчевото колело или небесното колело, разделено на 360, 720 и 12 части, както и на други деления. Ведическата литература описва тези деления като разположени “на небето”. Сатапатха Брахмана ясно ги означава като “лъчи” или “посоки”, давайки им пространствена ориентация и ги приравнява на упанакшатрите, по-нататък асоциирайки ги с деленията на зодиака.

Известни астролози от древността са: Птоломей – грък, живял дълго в Египет. Известният гръцки математик Питагор, живял осем години във Вавилон, за да изучи Астрологията. Негова е представата за човека, като вечно съществуващо създание, т.е. приел прераждането като неоспорим факт. Друг известен древногръцки мислител Платон споделя същата концепция. Той учил Астрология от пристигнал в Атина вавилонски жрец.

В древния Рим Астрологията добива известност след новата ера. Първият император – Цезар не вярвал в нея и затова не обърнал внимание на предупреждението “Пази се от мартенските иди”, отишъл без охрана в Сената и бил убит от републиканците. Следващият император Октавиан направил много за популяризирането на Астрологията, защото още преди да стане император, посетил непознат астролог, който се обърнал към него с думите “Ваше величество”.

В по-късните векове астролозите в Рим били преследвани, защото се намирали между тях и непочтени хора, които често предсказвали смъртта на императора с цел разпалване борба за власт, а и бунтовете тогава са били често явление. Императорите имали привилегията да имат придворни астролози. Понякога и те самите били астролози. Император Диоклециан прогнозирал, че ще бъде убит след 24 години, затова след 20 години се отказал от престола и доживял до дълбока старост.

В средните векове Астрологията била разрешена, но астролозите често били обвинявани в занимания с черна магия. При все че трите влъхви, които предвидили раждането на Божия син, са били астролози, религиозните фанатици казват, че Астрологията не е от Бога.

По време на Френската революция Конвентът обявява всички религии за нищожни. Робеспиер се опитва да създаде дори нова религия и я нарича Култ към Разума. Дори издигнал съответния монумент, на който да се кланят. Започва също да преследва астролозите, защото съгласете се че няма нищо разумно в това да ви кажат, че след два месеца ще заминете за далечна страна, ще намерите партньор от различна култура и ще имате с него много деца. Още по-неразумно е ако всичко това вземе че се сбъдне.

През 16-ти век Папата, борейки се с ереста, издава була, с която забранява Астрологията. В католическите страни като Испания и Португалия тя почти изчезва, но в протестантските се изучава в университетите до 19-ти век. Астрологията е изучавана като предмет в много университети в средните векове, дори в запазената справка за изучаваните от Николай Коперник предмети в университета фигурират предмети като Астрология, като дори е запазен неговият хороскоп. Сред религиозния католически клир имало много явни и прикрити астролози, дори няколко папи са се занимавали сами с Астрология.

Интересна е историята за въздигането на Базиликата Свети Петър в Рим (Ватикана) по инициатива на папа Юлий II. Рожденото му име е Джулиано дела Ровере и принадлежи на благородническия род Дела Ровере от Савона, който дава двама папи на престола във Ватикана. Той е папа от 1503 до 1513 г. и е запомнен с агресивна външна политика, амбициозни строителни начинания и разцвет на изкуството. Бил е личен приятел на Микеланджело, Браманте и Рафаело. През 1506 г. по негова заповед започава строителството на Базиликата Свети Петър, където и самият той е погребан след смъртта си. Фреските в Сикстинската капела се смятат за ненадминат шедьовър на ренесансовото изкуство. Но първият човек, който папата вика при себе си не е нито Микеланджело, нито някой известен архитект или строител, а астролог, който да определи най-подходящия момент за започване на строежа.

Астрологията едва ли е първото, което изниква в съзнанието на милионите посетители, които се възхищават годишно на този ренесансов шедьовър, но е факт, че папа Юлий II е възложил на своите астролози да определят най-удачния момент за полагане на първия камък на грандиозния градеж. Те посочват 18 април 1506 г., 10 ч. сутринта, като най-подходящ, тъй като е свързан със сходства в т.нар. карта на сътворението на света, както и с конфигурации намиращи се в хороскопа на самия Христос.

В книгата си изследователката Мери Куинлан-Макграт разглежда астрологичния контекст на основаването на “Свети Петър”, както и създаването на други произведения на изкуството и архитектурата в Рим, като Станца дела Сегнатура във Ватикана и пищната вила Фарнезина на Агостино Чиги, изключително богат банкер. “Вярата, че небесните сили биха могли да действат чрез произведенията на изкуството и архитектурата, не е неясна или магическа, а напълно в хармония с философските, религиозни и научни вярвания от 15 и 16 век”, обяснява още тя.

В Русия Астрологията се изучавала в училищата още по времето на Иван Грозни. В по-нови времена обаче – в 1930 година, подкрепящите тезата, че религията е опиум за народите, след свикан конгрес по Астрология в Москва, изпратили всички астролози дългосрочно в Сибир.

Науката през 20 век открива неоспорима зависимост между фазите на Луната, покълването на растенията и раждаемостта. Лекарят Еужен Йонас от Чехия дори намира начин да се пребори с безплодието при жените, ръководейки се само от разположението на Луната през годината. Дори определя пола на новороденото само на тази база. Движението на Луната и най-вече крайните ѝ фази, като Новолуние и Пълнолуние, и съпътсващите ги затъмнения в някои случаи, доказано са свързани с активиране на различни психични състояния. Други изследвания са върху зависимостта на Слънчевите петна и продължителността на живота, връзка, която е безспорно доказана. Появата на слънчевите петна пък зависи от разположението на планетите в Слънчевата система – нещо, с което Астрологията се занимава от векове.

Думата Астрология означава “говор на звездите”. За Астрологията са важни само дванадесетте съзвездия, намиращи се на пътя на Слънцето, които са известните 12 зодии. Тези съзвездия са взели участие при създаването на Слънчевата система, затова и съществува връзка между човека и тях. Със своето раждане той влиза в материалния свят на Земята, а какви трудности ще срещне, какви способности ще му бъдат дадени, за да се бори с тях, може да се разбере от разположението на звездите в мига на неговото раждане.

За да постигне човек съвършенство е необходимо да вземе правилно решение при определени ситуации, в които бива поставян. Ако не греши ще са му необходими 144 прераждания, по 12 за всеки Зодиакален знак. Ако сгреши ситуацията се повтаря, потретва и т.н. Така преражданията стават много повече. По този начин могат да се определят и различията между хората – способности, здраве, богатство или щастие.

Знаейки разположението на звездите, знаем за допуснатите грешки в минали животи, знаем и за проблемите в този живот:

  • който е нарушавал закона, ще му бъде дадена възможност пак да го наруши, но и неочаквано бързо ще му се наложи да понесе и последствията, или сам ще стане жертва;
  • който е бил с ниско обществено положение и не е можел да се изяви, сега ще получи тази възможност;
  • който е имал някакъв талант, сега ще може да го доразвие – по този начин се обяснява музикалния гений на петгодишна възраст (Моцарт). Понякога се срещаме с хора от минали животи, които са ни помогнали или за пожертвали нещо за нас. В този живот трябва да им върнем услугата. Ако не успеем, ще се срещнем с тях отново;
  • който е бил щедър и с благородството си е помогнал на мнозина, в сегашния живот може да получи много в наследство, но и да дари излишното на други, които са в нужда или им трябва помощ, за да изяват своя талант и да променят света;
  • който е взел твърде много или се е възползвал от другите често ще му се налага да попада под ударите на закона или да остане “подчинен” на обстоятелсвата;
  • който е натрупал много познание и опит, ще му се даде възможност да ги сподели и да бъде в помощ на света – ще може да промени човешките съдби, да решава чуждите проблеми, да лекува тялото и душата, да дава съвети и да напътства, той ще е учител, авторитет и опора на другите.

Възможно е да се срещнем и с някой, който не е постъпил особено коректно с нас или пък ние с него. Затова не е разумно да се обвързваме с договори за съвместна дейност или брак преди да съпоставим двата хороскопа – собствения и този, на човека, който ни интересува. В Индия например много рядко се сключва брак без предварителна консултация с астролог.

В настоящото прераждане е важно да насочим правилно усилията си, иначе ще срещнем много препятствия и неуспехи, които могат да ни направят мрачни, постоянно недоволни и раздразнителни. Ако ни е определено да се грижим за слабите и болните, а започнем работа в полицията, където трябва да ги наказваме – това би предизвикало съответните емоции или несправяне с работата. Ако пък имаме дар слово и писателски наклонности, но през цялото време се стремим да успеем в някакво изкуство, например рисуване, ще постигнем някакъв успех, но той няма да ни задоволи. Примерите могат да бъдат безкрайно много.

Най-силно ни интересува какво ни очаква утре или поне през близките дни. Периодът е една година. Дали през тази година ще постигнем това което желаем без много труд или ще го постигнем след тежка борба, дали ще има спънки, болести, катастрофи. Всичко това се определя от разположението на планетите на рождения ни ден всяка година. Неслучайно този ден е празник за нас, а в миналото празникът продължавал повече от месец. На английски често пожелание на рождения ден е “Many happy returns” или “Много щастливи завръщания на Слънцето”, а завръщането на Слънцето на неговото място (градус от Еклиптиката) при раждането ни, става на рождения ни ден, почти никога в часа, в който сме се родили, а понякога ден по-рано или по-късно. В древен Рим мъжете често са поздравявани за рождения си ден с Multos et Foelices, чийто смисъл е същият.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.