Магията на цветовете във Ведическата Астрология – част 2

Индиго – Венера

Цветът индиго се свързва с елемента вода, която в човешкото тяло се съдържа във вид на лимфа и семенна течност. Цветът индиго или ултрамарин граничи с цвета бордо, в основата на двата цвята е синият цвят. Ако вземем диамант и го гледаме през призма, ще видим индиговосини проблясъци.

Недостигът на този цвят в човешкото тяло дава предразположеност към заболявания на жлезите с вътрешна секреция, импотентност, диабет, венерически болести, екземи, възпаления на гърлото, заболявания на матката и половите органи.

Хората, които имат афинитет към този цвят, са аристократични, нерядко имат музикални способности и се стремят към просперитет, щастие и хармония в живота. Тяхното мото е “хармония на всяка цена”. Отличават се с прямота и съпричастност, но имат и изразен стремеж към удоволствия. Физически привлекателни, естествени, упорити, практични и често егоцентрични. Нерядко са популярни, лесно се спогаждат с хората, дружелюбни, добродушни, общителни, ориентирани към семейството, децата, обичат домашни любимци, имат изразен стремеж към наслади и разкош. Всичко, което излъчва красота, хармония, грация, се управлява от планетата Венера.

Силно поставена Венера в хороскопа дава изтънчен вкус, финес, оказва благотворно влияние върху здравето, тя захранва и поддържа живота. Венера управлява тийнейджърската възраст, както и възрастта непосредствено преди женитба. Венера дава материално благополучие, особено в благоприятен аспект със Сатурн и Луна.

Жълтият цвят – Юпитер и Марс

Символизира огъня и качеството “горещина”, поддържа температурното равновесие в човешкото тяло. Свързва се с планетата Марс и с червения корал. Оказва влияние върху интелекта, символизира научния ум. Мистиците го използват в борбата със силите на злото. Жълтият цвят ни дарява с мъдрост и творчески способности. Свързва се също така с парите и материалното благополучие, дава богатство. Комбинацията на зелен и жълт цвят е много благоприятна за финансовия успех.

Жълтият цвят се бори с бедността и нещастието, той се свързва също така и с планетата Юпитер. Осигурява защита в брачния живот, предпазва от несполучливи съпружески взаимоотношения. Хората, които предпочитат този цвят, обикновено са честолюбиви, самоуверени, горделиви, дружелюбни, честни, великодушни, милосърдни, следват високи цели и идеали. Отличават се с оптимизъм, виждат нещата в позитивна перспектива. Стремят се към истината и често рискуват.

Копнеят за щастлив семеен живот, с близките си са много нежни. Недостигът на жълт цвят в тялото причинява стомашни заболявания, лошо храносмилане, заболявания на черния дроб, жълтеница, чернодробна цироза, кръвоизливи, плеврит, депресивни състояния. Жълтият сапфир и изумрудът оказват благоприятно влияние при лечение на тези заболявания.

Оранжевият цвят – Луна

Оранжевият цвят се свързва с елемента вода и с качеството “докосване”, с висши и духовни стремежи. В Индия го свързват с брака и по време на брачната церемония обличат дрехи в оранжево. Оранжево-червеният цвят върху женско тяло говори за това, че жената е омъжена. Цвят на Луната. Перлите са бели на цвят, но ако се гледат през призма, може да се видят оранжеви проблясъци.

Луната символизира циклите и процесите в човешкото тяло и управлява първите седем години, т.е. детството, затова отговаря за детската смъртност. Слънцето ни зарежда с животворна енергия, а Луната регулира нейния поток в тялото. Меркурий може да повиши или понижи скоростта, с която енергията преминава, затова заболяванията по Меркурий, ако се задълбочат, могат да предизвикат по-сериозни болести. Хората, които предпочитат този цвят, се отличават с добър характер, самодостатъчност, толерантност, умеят да се владеят и са добросърдечни, децата ги обичат. Избягват да влизат в дребнави спорове и дрязги.

Оранжевият цвят се свързва с напредъка, прогреса. Дарява с разум, затова тези, които го предпочитат, могат да постигнат целите, към които се стремят. Такива хора имат силно желание за забогатяване, но обикновено рядко постигат успех и голямо богатство. Често им се налага да полагат тежък труд, но възнаграждението не ги удовлетворява.

Препоръчително е да се въздържат от хазартни игри и спекулации, тъй като могат да изпаднат в бедност. В живота им често има подеми и спадове, но в крайна сметка успяват да стигнат до върха. Перлите, които са студен камък, излъчват студени оранжеви вълни, които могат да лекуват заболявания на сърцето.

Недостигът на оранжев цвят в човешкото тяло дава предразположеност към такива заболявания като треска, кашлица и висока температура, понижена умствена активност, заболявания на черния дроб и матката, дизентерия, стомашно разстройство, безумие и т.н. Лечението с оранжев цвят е подходящо при хронична астма, флегматични състояния, висока температура, бронхит, простуда, подагра, хроничен ревматизъм, възпаление на бъбреците, камъни в жлъчката, спиране на менструацията, отпадналост. Оранжевият цвят оказва благоприятно влияние при лечение на психични разстройства в юношеска възраст, треска, кръвоизливи и други подобни заболявания. Слънцето, Марс и Юпитер са планети с мъжка природа и техните цветове – червено, жълто и небесносиньо – символизират активното (горещо) начало в природата. Женски планети са Луната и Венера, а неутрални са Меркурий и Сатурн, техните цветове – оранжево, зелено, индиго и виолетово – символизират пасивното (студено) начало в природата.

Червеният цвят – Слънце и Марс

Този цвят символично се свързва със страстта, силата, напрежението, горещината, огъня. Това е цветът на войната, споровете, разногласията, разрушението и опустошението. В западното общество червеният сигнал алармира за евентуална опасност. Червеният цвят се свързва с планетите Слънце и Марс. Слънцето е царят на Слънчевата система, а Марс е главнокомандващ на небесната армия. Хората, които имат афинитет към този цвят, могат да станат управници, да заемат позиции в администрацията и ръководството във всякакви организации. Отличават се с благородство, великодушие и щедрост, имат лидерски способности, могат да ентусиазират и вдъхновяват другите, по този начин постигат успех в живота. Смели, енергични, оптимистични и харизматични. Червеният цвят дава желание за напредък, дарява с издръжливост, смелост, искреност, авантюризъм.

Отсъствието или недостигът на червен цвят в тялото води до различни видове заболявания, такива като анемия, слабо зрение, стомашни разстройства, проблеми с телесната температура, главоболие, ментални заболявания, истерии, физическа отпадналост. През зимните месеци червеното облекло е много полезно, тъй като запазва топлината на тялото.

Червеният цвят оказва благоприятно въздействие при заздравяване на рани. Но също така червеният цвят е много опасен за душевноболни и хора с ментални разстройства, тъй като може да стимулира развитието на болестта. На унил, инертен и апатичен човек се препоръчва да носи червени дрехи или червен корал, това ще го направи по-активен, действен и жизнерадостен.

Излишъкът на този цвят може да доведе до гнойни възпаления, абсцеси, конюктивит, кожни сърбежи, главоболие, безсъние и тези проблеми успешно се третират с помощта на камъни със студено излъчване – лунен камък, жълт сапфир, син сапфир и т.н. Червеният цвят оказва благоприятно въздействие върху жените без оглед на тяхната възраст, зарежда ги със силата на Марс, който им осигурява защита.

Индийците вярват, че червеният цвят защитава всички жени от опасности и уроки. Затова се препоръчва да носят червени дрехи и бижута с червен корал, които държат тялото и ума в балансирано състояние. Червеният и яркочервеният цвят се предпочитат от всички омъжени жени в Индия за защита на техните съпрузи. В индийската култура червеният цвят е символ на безопасността и защитата. Именно с тази цел жените в Индия поставят червена точка в междувеждието и посипват косата си там, където е разделена на път, с червен прашец, наречен кум-кум.

Планетата Марс управлява нашите сетива, желания и инстинктивни чувства. Червеният цвят е символ на желанието. Чувствата са символизирани от червения цвят, а различните видове чувства са представени от различните му оттенъци. Гневът е представен в наситеночервен цвят на тъмен фон, животинската страст е представена в пламтящо червено. Мътният и много тъмен, почти черен оттенък на червеното символизира омраза и престъпни намерения, малинено червеният оттенък символизира силна привързаност, а красивият розов оттенък символизира чиста и безкористна привързаност.

Всички животински инстинкти и наклонности са под влияние на Марс. Марс управлява Овен и Скорпион – първия и осмия знак от Зодиака, които символизират зараждането на живота и смъртта, разрушението, трансформацията. Затова червеният цвят е символ и на живота, и на смъртта. Червеният цвят ни дарява със смелост, кураж, енергия, издръжливост, ентусиазъм и предприемчив дух.

Той символизира активния човек, силен, енергичен, с развита мускулатура и среден на ръст. Професиите и занаятите, с които се свързва червеният цвят, са войник, моряк, фризьор, месар, зъболекар, хирург, химик, дърводелец, инженер, професор и т.н. Този цвят ни зарежда с жизнена сила, енергия и активност. Червеният цвят прави ума енергичен, предприемчив и активен, затова той оказва благоприятно влияние във всички сфери от живота. Слънцето и Юпитер управляват физическия живот – Слънцето управлява сърцето и други жизненоважни органи, а Юпитер управлява циркулацията на кръвта. На всяка клетка от тялото Юпитер осигурява необходимите хранителни вещества, а Слънцето поддържа топлината в тялото. В този смисъл червеният корал (червен цвят) и жълтият сапфир (жълт цвят) са най-необходими за поддържането на здравето в добро състояние. Разбира се, не за всички хора червеният цвят е препоръчителен (същото важи за всички останали цветове), в някои случаи той може да предизвика злополуки, изгаряния, хирургични интервенции и др.

Важно е преди да се подлага човек на цветотерапия и да избере подходящите за него цветове и скъпоценни камъни, следва да се консултира с квалифициран ведически астролог и да спазва неговите съвети. По някои външни белези и характеристики опитният астролог може да определи дали е налице излишък или недостиг на определена енергия в човешкото тяло.

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.