Магията на цветовете във Ведическата Астрология

От незапомнени времена цветовете играят важна роля в човешкия живот и тяхната сила се използва не само за създаване на красиво и хармонично обкръжение, а и за постигане на успех.

Индийците вярват, че цветовете са създадени от Върховния Бог, Твореца на цялата Вселена. Цветовете присъстват навсякъде във вид на светлинни вълни. Няма нищо в този свят, което да няма цвят и да не е носител на определени цветови нюанси. Известният учен Исак Нютон полага основите на вълновата теория на цветовете. През 1672 година Нютон публикува своята първа дискусионна статия за цветовете, която преобръща представата за тях на 180 градуса. Той открива, че бялата слънчева светлина, преминавайки през стъклена призма, съдържа цветовете на дъгата или тъй наречените монохроматични цветове.

Най-често видимият спектър се разделя на шест основни ивици – червен, оранжев, жълт, зелен, син и виолетов цвят.

В първоначалното разделяне на спектъра, въведено от неговия откривател Исак Нютон, той включва и седми цвят – индиго, разположен между синия и виолетовия, но много хора не го различават и днес той обикновено не се смята за отделен цвят. Сигурно сте забелязали как сапуненият мехур, отразявайки слънчевата светлина, започва да прелива в цветовете на дъгата.

Седемте цвята на дъгата се наричат чисти спектрални или монохроматични и се дължат на видимата светлина, а техните оттенъци се проявяват при смесване на основните седем цвята. Към смесените цветове се причисляват кафявият, сивият, черният цвят, бордо, светлолилавият, пурпурният, маслиненият, тъмночервеният, аленият, пастелният, розовият и т.н.

Затова Слънцето се счита за източник на всички цветове. Без неговата светлина животът е невъзможен. Слънчевата светлина е необходима за поддържането на живота и развитието на всички живи организми на Земята. Човешкото тяло също включва седемте свята от слънчевия спектър, то се състои от клетки и клетъчни групи. Всяка клетка съдържа в себе си седемте спектрални цвята. Равновесието на цветовете в нашето тяло обуславя неговото здраве. Човешкото тяло е устроено по такъв начин, че когато тези цветове не са балансирани, намират се извън нормата или е налице недостиг на някой цвят, възниква предразположеност към различни видове заболявания.

И недостигът, и излишъкът на някой от цветовете в нашето тяло може да причини определени заболявания. Например, излишъкът на червен цвят може да даде предразположеност към гнойни възпаления, абсцеси, фурункули, туморни образувания, конюнктивит, главоболие, докато недостигът на същия цвят предизвиква треска, възпалителни процеси, разширени кръвоносни съдове, циреи, вариола (едра шарка), нарушения в състава на кръвта, физическо неразположение, апатия и т.н. Затова червеният цвят е необходим при третиране на заболявания на кръвта, анемии, силна отпадналост, слаб сърдечен ритъм, обилно потоотделяне и ниска телесна температура. Според древните астролози всеки цвят от слънчевия спектър се свързва с определен планетен принцип.

Синият цвят – Юпитер и Венера

Това е цветът на небето и морето, а при индийците се свързва и с райските планети. Свързват го с религията, изкуството, музиката, състраданието, хармонията, добродетелта, верността, този цвят може да усмири гнева и страстта. Синият цвят се свързва с елемента Акаша или Етер и с качеството “звук”. Синият цвят се управлява от планетата Юпитер, а тъмносиният от Венера. Това са благотворни планети и затова синият цвят се свързва с материалното благополучие и просперитета.

Синият цвят е от студената гама. Ако дизайнът на спалнята е решен в сини нюанси, това ще ви гарантира бързо отпускане и спокоен сън. Този цвят оказва благотворен ефект при предразположеност към заболявания на неврологична и психична основа и при превъзбудено състояние на психиката. Древните астролози казват, че жените, страдащи от истерия, могат лесно да се избавят от този проблем, ако носят дрехи в синята гама. На тези, които страдат от нервни разстройства, пристъпи, припадъци, ще помогне небесносиният цвят. Небесносиният цвят символизира хармонията и спокойствието. През летните месеци се препоръчва да се носят такива цветове, тъй като небесносиният цвят ни предпазва от топлинен удар. Той е с мека, хармонична природа и дава стремеж към щастие във всички сфери от живота.

Хората, които предпочитат този цвят, се нуждаят от любов, красота, мекота и създаване на хармонично обкръжение. Обикновено се стремят към спокоен семеен живот, стабилни приятелски взаимоотношения. В обществото минават за любезни и внимателни. Социалните контакти им носят огромно удовлетворение, те се стремят да спечелят любовта, доверието на околните и са загрижени за тяхната оценка. Тяхната съдба е тясно свързана с приятелски и колегиални отношения. Въпреки това не се отличават с особена загриженост, по природа са лениви, характерна за тях е силна привързаност към удоволствията. Изгубената хармония в обкръжението им създава силно безпокойство, нарушава душевното равновесие.

Синият цвят управлява жлезите, мастната тъкан и жизнената функция като цяло. Синият цвят ни зарежда с животворна енергия. Скъпоценните камъни, които се свързват със синия цвят, са топаз, лунен камък, жълт сапфир. Отсъствието или недостигът на син цвят води до ларингит, заболявания на гърлото, загуба на глас, остра треска, стомашна треска (гастроентерит), холера, парализа, истерия, епилепсия, силно сърцебиене, жълтеница, дизентерия, възпаление на очите, зъбобол, ангина и т.н. Синият цвят оказва благоприятно влияние при лечение на тези заболявания. Затова лунният камък и топазът се считат за камъни, които даряват животворна енергия.

Виолетовият цвят – Сатурн

Виолетовият цвят се свързва с елемента въздух и с качеството “докосване”. Виолетовият цвят оказва успокояващо и хармонизиращо въздействие от гледна точка на медицината. Хората, които предпочитат този цвят, са сериозни и прикрити. Те често запазват самообладание и са устойчиви към стрес и напрежение. На пръв поглед могат да създават впечатление за лениви, летаргични и бездейни, тъй като Сатурн е бавна планета. Виолетовият цвят е вторичен цвят, оттенък. Синият сапфир има син цвят, но когато преминава през триизмерна призма, цветът му става виолетов. Сдържаност, търпение, издръжливост, пестеливост – това са качествата, присъщи на човека, който има афинитет към виолетовия цвят. Такива хора често имат късна реализация в живота. Те не обичат гореща храна, а предпочитат студена, тъй като Сатурн е студена планета. Под влияние на Сатурн са учените и науката. Тези хора се отличават със силно изявен стремеж към знания. Не е препоръчително да поемат необмислени рискове, да се занимават с хазартни игри и машинации, тъй като могат да претърпят съществени загуби. Могат дълго и упорито да следват някаква цел в живота.

Сатурн е мостът, който свързва духовното и инстинктивното начало у човека. Сатурн дава стремеж към майсторство, съвършенство и ни пречиства, подлага на суров изпит нашите принципи и цели. Сатурн символизира концентрацията и премахва всичко ненужно. Сатурн управлява човешката съдба, той е господарят на кармата в астрологията. Най-висше качество на Сатурн е съвършенството, наред с редица други качества като отговорност, прецизност, точност и подреденост. Влиянието на Сатурн прави човека пестелив и предвидлив, той не обича прахосничеството и управлява висшия интелект, науката.

Недостигът на виолетов цвят в човешкото тяло дава предразположеност към такива заболявания като парализа, глухота, ишиас, нервни разстройства, гастрит, артрит, преждевременно оплешивяване, безумие, психични разстройства, истерия, припадъци, заекване и дефекти в говора, глабоволие, болки в ушите, нарушения в дейността на мозъчните съдове. Сатурн управлява нервната система, а виолетовият цвят успокоява нервите.

Синият сапфир с виолетов оттенък може да окаже благотворно влияние върху кожата при кожни заболявания. При хронична левкодерма (нарушена кожна пигментация) се препоръчва да се носи син сапфир. За недостиг на виолетов цвят говорят чести нервни разстройства, които могат да бъдат третирани със син сапфир и лазурит, наричан още лапис лазули. Виолетовият цвят се свързва с въздуха, който се управлява от планетата Сатурн. От астромедицинска гледна точка Сатурн управлява нервната система.

Зеленият цвят – Меркурий

Зеленият цвят се свързва с елемента земя и с качеството “мирис”. Това е цветът на пролетта, младостта и надеждата. Символизира възраждащия се живот, природата, дава сила и бодрост. Хората, които предпочитат зеления цвят, не понасят старостта и искат да останат завинаги млади. Те предпочитат компанията на млади хора и самите те младеят. Понякога има тенденция към нетърпеливост, безотговорност и променливи настроения. Отличават се с щедрост, добър характер, късметлии са и остроумни, но не са много надеждни. Зеленият цвят се свързва с планетата Меркурий, символизира юношеството, промяната, бързото темпо.

Меркурий е непостоянен, винаги се стреми към промяна. Такива хора обикновено са сръчни и имат способности в областта на приложните занаяти, отличават се с адаптивност и предприемчивост, дори ако са поставени в най-неблагоприятни условия, притежават изразен търговски нюх. При благоприятно влияние на Меркурий са разумни и методични. Меркурианците се отличават със светкавична мисъл, ораторски талант и умение да убеждават, действат и говорят бързо. Имат изразена склонност към спекулации и хазартни игри.

Под влияние на Меркурий са менталните способности и интелектът. Отсъствието на зелен цвят в нашето тяло нарушава умствената дейност и нерядко причинява такива заболявания като истерия, нервни разстройства. Неблагоприятните аспекти на Меркурий със Сатурн и Раху понякога водят до психични разстройства.

Зеленият цвят повдига духа, символизира растежа. Оказва благотворно влияние при нервни разстройства и психични заболявания.

Недостигът на зелен цвят в човешкото тяло дава предразположеност към стомашна язва, дизентерия, стомашни разстройства, гастрит, чернодробна цироза, треска, главоболие, астма, болки в сърцето. Скъпоценните камъни изумруд и аквамарин помагат в лечението на тези заболявания, особено ако се носят на средния пръст на ръката.

Съчетанието на зелен и жълт цвят дава здраве, изобилие, богатство и просперитет, затова комбинацията на изумруд и жълт сапфир гарантира успех. Зеленият цвят ни помага да усъвършенстваме нашите таланти, той управлява интелекта, мъдростта, мисловната дейност. Съчетанието на зелен и виолетов цвят оказва много благоприятно въздействие върху нерешителните хора. Комбинацията на изумруд и син сапфир дава максимално разгръщане на интелектуалните способности.

КЛИКНЕТЕ ЗА ПРОДЪЛЖЕНИЕТО

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.