Изчисляване на Асцендента

Асцендентът ( Ascendant, ASC ) или “изгряващият знак”  е наравно важен с вашия слънчев знак (зодията) и показва първото впечатление, което оставяме в другите, свързано с физическото ни излъчване, маниерите, поведението, защитните механизми, отношението към предизвикателствата, виталитета и здравето, телосложението, отношението към другите. През неговата призма се изявяват личните ни качества. Описват го нерядко като “маска” или “роля” чрез която се представяме пред света, “костюм” чрез която се опитваме да впечатлим околните, поведение чрез което да се остойностим, път чрез който да развием и култивираме страни от личността си, на които държим. Използваме тези качества като безотказно оръжие в битки и спорове, разчитаме на тях за да надделеем, да извоюваме и опазим нашето лично пространство и територия; това са уменията, на които безусловно се доверяваме защото знаем, че те последни ще ни изневерят.

Асцендентът е точка в хороскопа, която физически се намира на мястото на изгрева на Слънцето на изток. Точката от зодиака, която е изгрявала на изток, в момента на нашето раждане, е Асцендентът. Той разбира се е знак различен от зодията ни (освен, ако не сме родени около изгрев Слънце) и показва “как” изявяваме зодията си. Затова е много по-вероятно в поведението на човек да разпознаем знака на Асцендента, отколкото неговата зодия, тъй като тя дава качества, които често нямат пряка изява, като начин на мислене, характерови особености, мотивация, намерения, отношение към важни теми от живота и т.н.

Всеки знае своя рожден слънчев знак, наричан популярно зодия. Чрез него човек се охарактеризира твърде стилизирано, чрез качествата, които притежава, неговите слаби и силни страни.

Важно е да се знае, обаче, че знакът разположен на Асцендента влияе също толкова определящо върху живота и дори по-силно.

Как да го определите? За това е необходимо да знаете освен рождената си дата, също така и часа си на раждане. С помощта на дадената по-долу таблица лесно можете да определите асцендента си. Намерете реда, който съответства на часа ви на раждане и го засечете с колонката, в която попада рождената ви дата. Като засечете двете стойности ще намерите търсения знак на Асцендента. Асцендентът ни зависи пряко от часа на раждане, тъй като в рамките на едно денонощие се извъртат всичките 12 зодиакални знака в ролята си на Асцендент. С грубо приближение може да се каже, че всеки един зодиакален знак изгрява в продължение на около 2 часа като Асцендент и съответно на всеки 2 часа той се сменя със следващия поред знак. Ето защо точният час на раждане е определящ за определяне на Асцендента, но и за точността на целия хороскоп. Ако имате колебания за точния си час питайте родители или близки роднини, или направете справка в ГРАО, където би трябвало да се съхранява протокола от раждането ви, на базата на който се издава акт за раждане в България. В много страни, като САЩ, в рождения сертификат, който остава във вас, се вписва и часа на раждане. У нас тази практика не е възприета и затова често се налага той да се уточнява допълнително.

При неточен час на раждане има голяма опасност да сбъркате хороскопа. Разбира се, допустими са оклонения в рамките на 10-15 минути, понякога дори 1/2 час, но над това грешката е значителна и обезсмисля правенето на хороскоп. За щастие Астрологията разполага с методи за корекция на рожденото време (т. нар. ректификация на рожденото време, birth time rectification), чрез които на базата на вече случили се минали събития от живота ви (техните дати) има възможност да се възстанови истинското рождено време.

ВАЖНО!!! Ако сте родени в периода 01.04.-01.10.1979г. и следващите години, винаги изваждайте един час и тогава търсете вашия Асцендент.  Причината е във въвеждането на лятното часово време в България от 1.04.1979г. Ако пропуснете тази стъпка ще получите грешен асцендент, тъй като това ще го измести от истинската му позиция, която зависи от точността на рожденото време.

Например, ако сте роден на 5.07.1980г. в 12.30 часа, тогава първо ще извадите 1 час, заради лятното часово време и тогава ще погледнете в таблицата в колоната “от 02.07 до 11.07” и в реда за 11.00ч.

Асцендентът е Дева

ag_ascendant

ОВЕН

ТЕЛЕЦ

БЛИЗНАЦИ

РАК

ЛЪВ

ДЕВА

ВЕЗНИ

СКОРПИОН

СТРЕЛЕЦ

КОЗИРОГ

ВОДОЛЕЙ

РИБИ