Аспектите между Венера и Нептун – лабиринт на любовта

Позицията на Венера в картата е изключително важна и чувствителна, защото отразява нашите очаквания в търсенето на подходящия партньор, формирането на отношения с него, начина по който възприемаме света около нас, способността ни да общуваме.

Тя показва в най-чист вид нещата, които са способни да ни направят истински щастливи и чрез които можем да постигнем пълно удовлетворение. Венера има и водеща роля в изграждането на публичния имидж на личността и начина по който я възприемат околните.

Колкото по-популярен е един човек, толкова по-силна е връзката между тези два аспекта на Венера. Това обяснява засиления интерес на публиката към личния живот на публичните личности, когато те попаднат в светлините на прожекторите.

Не е астрологична тайна, че аспектите на Венера с трите висши планети дават изключителни шансове да намерим лично щастие, но не е за пренебрегване факта, че това нерядко е свързано с големи жертви, компромиси и трудности. Това е пряко следствие от твърде силната, противоречива и неудържима природа на тези три планети, които поставят пред човека големи изисквания и я подтикват да търси удовлетворение в труднодостъпни и високи сфери на емоционалния и социален живот. По този път човек може да тръгне в позитивната или негативна плоскост в изявата на аспекта, но в крайна сметка ще успее да постигне удовлетворението, което оправдава всички усилия.

Хората с аспект Венера-Нептун притежават безспорен чар, но той е различен от бляскавия и притегателен чар на Венера-Уран, както и на стоманено-горещия чар на Венера-Плутон. Любовното страдание и пречките пред идеалната любов разпалват още повече хората с Венера-Нептун и ги карат да се възхищават още повече от партньорите си, да ги приемат за най-съвършените и чудесни личности. Такъв човек може да бъде емоционално спечелен най-вече когато вижда, че партньора му прави всичко възможно, дори и невъзможното, за да внесе оптимизъм и перспективност в изглеждащите “обречени” отношения. Тези хора са пристрастени към това да бъдат обичани и за тях е важно да знаят и да усещат, че събуждат в другите около себе си емоции. При едно статистическо изследване е установено, че най-много хора в списъка за гости и номинирани за кино награди притежават аспект Венера-Уран, а в същото време притежателите на Венера-Нептун са най-честите посетители на клиниките за алкохолици, като тази на Бети Форд, самата тя с Венера в Риби и силен аспект от Нептун.

Извадките от астро-статистическите проучвания показват, че в биографиите на личностите с Венера-Нептун, често присъстват истории за пристрастеност към наркотици и алкохол. Такива примери са : Джоан Кенеди, Бърт Рейнолдс, Никълъс Кейдж, Дейвид Кросби. Не по-маловажно е това, че смъртта на част от тези личности като Джон Белучи, Алтеа Флинт и Анди Гиб се свързва с техните зависимости.

Интересен факт е, че тези известни личности изпадат в своята зависимост едва след като са станали популярни. Може би, ако те живееха извън славата и светлините на прожекторите нямаше да се сблъскат с напрежението, което ги е довело до наркотиците и алкохола. При много от тях любовните афери са отключващ фактор за тези зависимости.

Това, което отличава зависимостта на хората с Венера-Нептун от тези мотивирани от Марс-Нептун, Луна-Нептун или Асцендент-Нептун е емоционалния им живот. Те са пристрастени към това да бъдат обичани и да заемат първото място в нечие сърце и единствено болката и разочарованието от липсата на идеални отношения ги кара да изпадат във физическа зависимост и да посягат към алкохол, наркотици и екстремни преживявания. Сред хората, които ползват антидепресанти е установено, че най-много са тези със силен аспект Венера-Нептун.

Хората с аспект Венера-Нептун не се уморяват да търсят своя мечтан партньор отново и отново, докато не го намерят и това ги отличава от Венера-Плутон и Венера-Сатурн, които могат да обърнат гръб на любовта след като са били силно наранени от някоя своя несполучлива връзка. Търсенето на перфектната любов е техен непрестанен стимул и когато са разочаровани и някой е разбил илюзиите им те не се връщат към реалността, а прехвърлят емоциите си върху друг човек, който отново да провокира техните фантазии за идеалния партньор. В един момент свикват с това и придобиват навика да не изживяват тежко разделите и разбитите очаквания. Често това е причина за лош избор на брачен партньор и биографиите на тези хора показват поредици от няколко брака или дълга поредица от краткотрайни и повърхностни отношения пълни с компромиси. Моделът Шерил Тайгс има четири брака преди да се установи окончателно с последния си мъж, който е йога-инструктор. Силата на този аспект обаче силно се влияе от публичната слава на личността, тъй като е установено, че брачните истории на обикновени личности с труден аспект Венера-Нептун не са толкова екстремални.

Невинаги обаче нещата се развиват само в сферата на емоционалните разочарования и илюзии. Тина Търнър, която има квадрат, е изтърпяла един продължителен 17 годишен брак с много физически тормоз от мъжа си преди да го напусне. Подобна е историята и на Памела Андерсън, която обаче бързо прекъсва отношенията си с Томи Лий.

Дори тригона невинаги носи добро на своя притежател – Боби Браун има тригон, а Уйтни Хюстън квадрат и тяхната връзка става известна с острите кризи и повтарящите се драматични отношения, които често пълнят страниците на таблуидите.

Духовната страна е може би най-светлата страна на Нептун и бихме могли да очакваме в хороскопите на повечето духовни водачи да намираме силно поставена тази планета. Списъкът с аспекти Венера-Нептун обаче не включва подобни известни учители. За сметка на това, много от тях са скандализирали обществото с отношението си към любовта и междучовешките отношения. В този смисъл Нептун като “разрушител на границите” действа в своя негативен смисъл.

Бхагаван Раджниш, който например има тригон, е бил разпален защитник и ентусиазиран практик на свободната любов. Рам Дас, който е с опозиция и е защитник на LSD и бисексуалните връзки, става известен “духовен учител”. Много от хората заемащи духовни постове и обвинени в аморални връзки с членове на обществата си имат напрегнати аспекти Венера-Нептун. Често такива хора започват с високи духовни мотиви и нерядко бързо изпадат в самозаблуда. По този начин състраданието, което проявяват към учениците си, често преминава в експлоатация. Такива хора обаче са надарени с неподражаемо състрадание и способност да виждат красивото и извисеното в душата на другия. Те обаче не се спират и да задоволят своята нужда от любов дори и по малко или повече разрушителен за тях самите начин.

Интерпретация на аспектите

СЪВПАД: Мечтата е желанието, което сърцето изпълнява безпрекословно. Личностите със съвпад често са изключително и изкрящо привлекателни подобно на Робърт Редфорд, Кристофър Рийв, Мат Деймън сред мъжете и Джина Лолобриджита, София Лорен, Шерил Тайгс и Даяна Кроу сред жените. Бил Клинтън също притежава този съвпад във Везни в 1-ви дом и е доказателство едновременно и за двете му страни. От една страна неговата състрадателност му спечелва огромна популярност и одобрението на избирателите. Той обаче не успява да се справи със слабостите си на покорител на женски сърца и ги спечелва с назначения на солидни постове в държавната администрация, поддържайки с тях нерегламентирани отношения, които в крайна сметка доведоха до пълното му дескредитиране и разрушаване на кариерата му. Както повечето хора с този аспект, те често успяват да убедят другите да им простят.

КВАДРАТ: Колкото повече лукс, красота и любов, толкова по-чудесно би било. За този аспект е характерно желанието да се прекалява и да се достига до крайности, които често свършват трагично. Тези хора налагат силно хедонистичен начин на живот на любимите си, а пристрастеността им към удоволствията и лукса е болезнена. Известните жени с този аспект често се подлагат на пластична хирургия със сериозни корекции – силиконови гърди и търде много силикон в устните. Често се наблюдават и разрушителни и насилствени отношения при много от притежателите на този аспект – Брет Бътлър, Тина Търнър, Уйтни Хюстън, Лони Андерсън. Ако притежавате този аспект трябва да се научите да избягвате всячески ексцесиите и да създавате ясни междуличностни отношения, това би ви донесло продължителен и безпроблемен живот.

ОПОЗИЦИЯ: Какво биха могли да направят другите без мен. Този аспект често проектира нежеланите качества на личността върху другите и след това се опитва да ги промени в тях. Тези хора често попадат на партньори, които дават израз до краен предел на най-трудните страни на Нептун, а те се опитват да ги спасяват, предпазват и променят. Неслучайно сред хора с подобни аспекти се намират и доста “духовни учители”. Характерно за тях е непрестанното “блуждаене” в различни среди, обикновено крайно различни и несъвместими, както и силен уклон към духовни спекулации, към които човек се придържа фанатично и безрезервно. Убедеността им в личното, умствено и духовно превъзходство над другите ги превръща в надменни, арогантни и самомнителни, което в крайна сметка, в хода на живота им, ги дистанцира и изолира от околните.

ТРИГОН: Мога да обичам всички. Това е може би най-меката страна на отношението между тези две планети. Притежателите му често са очарователни и впечатляват околните. Те са силни, но с меко излъчване като Джеймс Дийн, Майлс Дейвис, Пласиго Доминго, Денис Хопър.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.