Рикардо Рамирез – “среднощният ловец”

Енергията на Лунните възли много трудно се овладява, затова често се случва тяхното влияние да се проявява повече в негативен аспект, отколкото в позитивен.

Възлите се свързват с редица пороци, зависимости, отклонения, с тъмната и неизследвана страна на човешката психика и могат да тласнат индивида към деградация. Те символизират могъщи сили, с които не всеки успява да се справи, докато не преодолее редица препятствия и изкушения в живота. Пред този, който съумее да овладее енергията на Раху и Кету, се отваря порта към духовните измерения на живота.

За пример избрахме една показателна карта, тази на Рикардо Рамирез – сериен убиец, известен като “среднощният ловец”. Рикардо е роден на 28 февруари 1960 година в Ел Пасо – град в щата Тексас, САЩ, в семейството на Хулиан и Мерцедес Рамирез. Рикардо е най-малкото от шестте им деца, страда от епилепсия, а впоследствие развива и наркотична зависимост. За него се знае, че като малък е боготворял баща си, но на 12-годишна възраст попада под влияние на своя братовчед Майк, ветеран от Виетнамската война.

В картата на Рикардо, построена по западната система, виждаме акцент върху Риби и Стрелец, както и силен Юпитер. Изглежда, че от малък момчето се е идентифицирало с образа на герой, за съжаление представата за този “герой” в съзнанието на младежа се изкривява и добива чудовищни измерения. Братовчед му Майк му показва ужасяващи снимки от войната, съдържащи насилие и изтезания на невинни хора, които със своя натурализъм изключително силно впечатляват невръстния Рикардо. Един ден Майк, подразнен от забележка, отправена от съпругата му, я застрелва в главата пред очите на младежа.

На 18-годишна възраст Рикардо Рамирез вече е с хронична зависимост от наркотици и захарни изделия, в резултат на което зъбите му започват да се разграждат. По това време се увлича по сатанинско движение, което обсебва ума му. След като го задържат за систематична употреба на наркотици и множество кражби Рикардо решава да се премести в Южна Калифорния, където напредва в “занаята” и от обикновено джебчийство преминава към влизане с взлом в частни жилища.

Да разгледаме картата по сидерална система, с отчетена прецесия. Асцендентът се измества в знака Скорпион, но Луната, Меркурий и възлите запазват знаковата си позиция. Прави впечатление, че управителят на изгряващия знак е в силна позиция – намира се в знак на екзалтация (Козирог) и в дом, чийто естествен сигнификатор се явява (3 дом). Но същевременно Марс има съвпад с Венера, която е със статус на функционален малефик за изгряващите Скорпиони (управлява 7 и 12 дом). Силно поставени планети в 3 дом биха могли да дадат сценични изяви или спортни успехи, но в случая тяхната позиция отключва първичната природа, тъй като 3 дом се свързва също така с инстинктивния ум и със силата на нагона, със сексуалните инстинкти. В индийската астрология със сексуалната страст се свързват 7 и 12 дом, а в тази карта Венера управлява тези домове и се намира в 3 дом в съвпад с екзалтиралия управител на Асцендента и на 6 дом. Шести дом се свързва с конфликтите, разногласията и борбите, а 3 дом – със смелостта и куража, със спортната “злоба”, така в случая с Рикардо Рамирез позицията на господаря на Асцендента е дала склонност към физическо и сексуално насилие, малтретирал е жертвите си по изключително жесток и перверзен начин.

Интересно е да се отбележи, че Юпитер участва в т.нар. Хамса йога – намира се в собствен знак в ъглов дом от Луната, което го прави много силен. В Навамша обаче Юпитер няма никакви достойнства и се намира в съвпад с Венера в знака Телец, където доминира влиянието на Венера и на чувствената природа. Марс и Сатурн обаче са силно поставени в Навамша и се аспектират един друг; Сатурн се намира в знак на екзалтация (Везни), а Марс – в знак на мулатрикона (Овен). От своя страна, двата малефика аспектират Меркурий, разположен в съвпад Кету и в знак на неприятел (Рак) в Навамша – още едно указание и потвърждение за възможни ментални проблеми.

Но да се върнем към основната карта. Тук виждаме интересна конфигурация, в която участват възлите. Луната и Меркурий са в знака Риби и в съвпад с Кету в 5 дом на хороскопа. И двете планети се свързват с менталното състояние на родения, при това попадат в 5 дом, който също се свързва с интелекта и менталните способности. В случая обаче следва да се отбележи, че Меркурий е в най-слабата си позиция – в знак на падение. И ако същият подход към значението на Кету в съвпад с планета може да се приложи и спрямо планетите в падение, можем да кажем, че съвпадът на есенциално слаб Меркурий с Кету го прави още по-проблематичен, а в тази конфигурация участва и Луната, символизираща ума, съзнанието на родения. В случая Луната и Меркурий в съвпад с Кету в знака Риби правят ума изключително внушаем и впечатлителен, така роденият лесно се поддава на влияния поради неспособността си да разграничава истинското от въображаемото, обективното от субективното, доброто от злото, макар и последните две да са относителни понятия. Четвърти дом също се разглежда, ако трябва да се направи оценка на вътрешния свят и състоянието на ума. В 4 дом в хороскопа е разположено Слънцето в знак на неприятел (Водолей) и същевременно получава аспект от Сатурн, като в Навамша Слънцето запазва знаковата си позиция и получава статус на варготама.

Юпитер със силен есенциален статус и в силна позиция спрямо Луната би могъл да направи родения много религиозен, вярващ човек. В тази карта обаче Раху е със статус на атмакарака, докато Луната (манас) е в съвпад с другия възел – Кету. Такава конфигурация може да се види и в картите на духовни водачи, в този случай обаче ключът се явява слабата позиция на Меркурий в основната карта (D1) и в Навамша (D9) – неспособност за разграничаване. Не е изключено да е имал психични отклонения, а и като малък е страдал от епилепсия – заболяване на неврологична основа. Умът е обсебен от нисшата, инстинктивна природа и е нестабилен, разнопосочен, разкъсва се между двата полюса, между крайностите, символизирани от възлите. Религиозен мотив отново има, но тук минаваме по тънката нишка към тъмната страна на вярата – секти и фанатизъм, служене на животинското, деструктивното начало, култ към смъртта. Религията, философията, окултизмът, духовните практики, аскезата и отказът от светски живот и сетивни наслади са едната страна на Кету, другата му страна включва сектантски тенденции, пороци, вредни навици и зависимости, страхове, самозаблуди, халюцинации, проблеми със социализацията, враждебност, страдание, изолация и допир с тъмната страна на живота, а също потисната агресия, която води до конфликти и нараняване. Кету в едно от най-нисшите си проявления може да даде човек-лешояд, изключително циничен, който не се гнуси от нищо, с отровен език и лишен от морални задръжки, избирателната способност е намалена.

Интересно е да се отбележи, че задълбочаването на наркотичната зависимост и увлечението по сатанизма се случват в рамките на мажорния период на Меркурий и след навлизане в минорния период на Кету, когато влиянието на неблагоприятно поставения Меркурий в хороскопа излиза на фокус. Това се случва при транзитно завръщане на Лунните възли в наталната им позиция.

Целувката на смъртта…

На 28 юни 1984 година Рикардо Рамирез извършва първото убийство. През отворен прозорец прониква в дома на Джени Винкау, 79-годишна жена. След като не намира какво да задигне от жилището ѝ, той убива спящата жена, след което извършва сношение с мъртвото ѝ тяло. Това деяние полага началото на ужасяващата поредица насилие и убийства. Астрологически това се случва в периода Меркурий/Луна/Кету – същата конфигурация, каквато има и в наталната му карта.

Рамирез остава мирен за не повече от осем месеца, след което насилието продължава. На 17 март 1985 година той убива млада жена, а след това прострелва и съквартирантката ѝ, която обаче по някаква случайност успява да оцелее, след като убиецът изчезва от местопрестъплението. В рамките на един час след първото убийство той застрелва още една млада жена в колата ѝ. След броени дни извършва убийство на 8-годишно момиченце.

На 27 март Рамирез убива възрастна двойка по особено жесток начин. Този път престъпникът оставя следи и полицията започва да го издирва. След два месеца извършва нападение срещу друга възрастна двойка – убийство и брутално изнасилване. Този път оставя възрастната жена жива. В медиите започват да го наричат “среднощният ловец”. Жертвите, които успяват да оцелеят след нападенията му, го описват като “испанец с дълга черна коса и отвратително вонящ”.

На 29 май 1985 година Рамирез извършва нападение срещу две старици, сестри, пребивайки ги с чук. На местопрестъплението оставя знак във вид на пентаграм. Едната жена успява да оцелее. На следващия ден престъпникът извършва брутално изнасилване на 41-годишна жена.

Терорът в Лос Анджелис продължава цялото лято на 1985 година. Престъпникът не пожалва и децата на двойките, които убива. След поредното жестоко нападение, този път на 50 мили от Лос Анджелис, на 24 август 1985 година един от оцелелите записва номера на колата му. Полицията успява да открие колата и да снеме пръстови отпечатъци. На 30 август 1985 година се издава полицейска заповед за задържане на Рамирез, снимката му се разпространява в медиите и скоро след това го задържат, след като бива разпознат.

От гледна точка на астрологичния тайминг цялата поредица от жестоко насилие през 1985 година се случва в минорния период на Марс.

Пред лицето на Темида…

Съдебният процес продължава четири години в резултат на безбройни молби за преразглеждане на делото от страна на защитата. Престъпникът се явява в съда с пентаграм върху дланта, който с гордост показва в съдебната зала, изричайки “Да живее Сатаната!”.

По време на целия съдебен процес продължава минорният период на Раху. Престъпникът се опитва да хитрува, да получи отсрочка, да манипулира съдебното решение в своя полза. През това време Рамирез успява да привлече на своя страна дори няколко млади последователки на сатанизма, които не спират да му пишат.

На 20 септември 1989 съдът признава Рикардо Рамирез за виновен по всички повдигнати обвинения – 13 убийства и още 30 свързани с тях тежки престъпления. На 4 октомври съдът изнася предложение за смъртна присъда, а на 7 ноември присъдата формално се потвърждава. Това се случва в минорния период на Юпитер – законът казва тежката си дума.

Може би тук е мястото да отбележим, че в сидералната карта на Рамирез присъства интересна комбинация, в която участват Лунните възли, т.нар. Кала Амрита йога. Двете планетни комбинации, Кала Сарпа йога и Кала Амрита йога, са налице, когато всички планети в хороскопа (от септенера) се намират само от едната страна на възлите. Ако си представим, че нодалната ос разделя картата на две хемисфери, планетите стоят заключени само от едната страна, погълнати от Космическата змия (възлите се свързват с нагите – митологичните змиеподобни божества). Едно от значенията на думата кала на санскрит означава “време”, сарпа е “змия”, а амрита означава “безсмъртен” и се свързва с митологичната амброзия, нектара на безсмъртието.

За тези две йоги казват, че внасят редица спънки и ограничения в материалния живот, поне докато не узреят възлите. Интересно е да се отбележи, че Кала Амрита има по-скоро духовна ориентация, а Кала Сарпа – материална. Също така се счита, че тази йога се анулира или влиянието ѝ се смекчава, ако има планети в първи или седми дом в хороскопа или в съвпад с някой от възлите, доколкото първи и седми дом представят Сатия – истината. Ако тези планети са малефици, предполага се, че преодоляването на ограниченията, свързани с тази йога, ще става по трудния начин. В случая обаче Луната и Меркурий са в съвпад с Кету и останалите планети в картата се движат в посока към Южния възел (Кала Амрита йога) в последния знак на Зодиака – Риби, т.е. има завършване на някакъв цикъл, кармата е узряла, за да бъде пожъната. Луната и Меркурий са планети, които символизират ума и интелекта. Едно съзнание, потънало в мрака, неспособно да разграничи доброто от злото.

В капана на заблудата…

През 1996 година Рикардо се обвързва с 41-годишна последователка, Дорийн Лий, която се представя за девица преди да встъпи в брак с него. Астрологически това се случва след навлизане в мажорен период на Кету и минорен период на Раху.

Дорийн Лий, която е писателка на свободна практика, изпраща писмо в затвора, адресирано до Рамирез, след като вижда негова снимка, публикувана във вестник. Не след дълго тя се превръща в негов медиен защитник, адвокат на дявола. Дорийн не спира да ходи на свиждания в затвора, но тя не е единствената жена, която го посещава.

Седем години по-късно, след неговото признаване за виновен, двойката сключва брак на 3 октомври 1996 в затвора Сан Куентин. И тъй като го очаква смъртна присъда, на неговата половинка се забраняват интимни съпружески посещения в затвора, тя му се заклева във вечна вярност и остава девица доживот. И до ден днешен Рамирез продължава да чака решението за смъртна присъда, а Дорийн не спира да вярва, че съпругът ѝ е невинен и че обвиненията срещу него са неоснователни. С какво е обсебил ума ѝ? Може би отговора трябва да потърсим в нейната карта?

И с какво този човек успява да привлече вниманието на невръстния Били Герхарт, който му пише писма в затвора? Защо бруталното насилие и жестокостта изглеждат толкова “секси” в очите на неговите почитателки?

В съда престъпникът изрича следните думи: “Всички ние държим в ръцете си силата да убиваме, но повечето хора се страхуват да я използват. Тези, които не се страхуват, контролират живота…”, и продължава: “Убих 20 души… Обичам цялата тази кръв…”.

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.