Елементите на Хороскопа

Ако потърсим в тълковния речник значението на думата “астрология”, вероятно ще прочетем нещо подобно:

“астрологията е учение за окултните влияния на звездите върху човека и живота му”, а думата “окултно” ще е дефинирана като “скрит от погледа, таен, мистериозен, магичен”. Всъщност Астрологията е друг път за достъп до вътрешните механизми на функциониране на света и на нас самите. Инструмент за “директното” им познание.

Това означава ли, че Астрологията е учение за мистичните и магични влияния на звездите върху човека?

Краткият отговор на този въпрос е “не”, но по-лесно е да кажем какво не е Астрологията.

Какво не е Астрологията и какво тя не може да прави?

Няма познание, което да дава пълно обяснение на живота и света, нито има безгрешно такова, Астрологията също има своите граници и не може да даде отговор на всичко и то основно заради ограниченото ни съзнание.

Преди всичко Астрологията не е религия и когато казваме: “Аз вярвам в Астрологията!” или “Не вярвам в нея!”, грешим, тъй като това е равносилно да кажем, че вярваме в математиката или физиката. Това дали вярваме в Астрологията или напротив, не я прави по-ефективна или по-грешна. Никой досега не е виждал гравитационните вълни и не познаваме природата на гравитацията, но благодарение на нея стоим здраво на земята – когато нещо е очевидно, то не се нуждае от доказване, макар и да не можем да опишем природата му.

Астрологията не е наука в истинския смисъл на думата, тя е метод, подобно на математиката. Тя служи и може да бъде приложена към различни сфери на живота, към личности, групи от хора, политически и социални процеси, съдбата на държави и етноси.

Астрологията не е философия, макар самата тя да има много общо с осмислянето на живота и неговата същност, както и с това да ни дава насоки за успешното развитие на личността.

Астрологията не е психология, тъй като много преди психологията да опише детайлно духовните ни процеси, астрологията е прозряла в тях. Факт, че Юнг не е пристъпвал към разглеждане на пациентски казус преди да е имал хороскопа на човека.

Астрологията не е гледачество, ясновидство, екстрасензорика, пророкуване, а най-малко е магия. Астрологията има ясна методика как се построява хороскоп, утвърдени системи за неговото тълкуване, резултати постигнати с всяка една от тях и ефективност.

Астрологията като наука и онези, които я практикуват е грешно да бъдат пряко асоциирани един с друг. Често неправилната употреба на астрологическите познания от “астрологстващи” уронва престижа на самата Астрология, която е една доволно сложна и съвсем не лесна за усвояване наука. Така че, следващия път, когато чуете за поредното “вестникарско” предсказание на поредния голям “астролог” не правете грешката да зачерквате с лека ръка цялата Астрология. Както не можем да заклеймим медицината за неефективна заради някой недобър лекар.

И така, на каквато и форма на Астрология да се натъкнете, тя е система за детайлно тълкуване на взаимоотношенията на елементите на хороскопа. А, какво е хороскопът? Нека разкажем малко по-подробно за това. Ето кратко определение:

Хороскопът е графично изображение и реална карта на разположението на небесните тела – планети и звезди по небесната сфера – в точния момент на раждане на даден човек, така както те са се виждали от мястото на раждането му. Тълкуването му е свързано със символичното “превеждане” на взаимоотношенията на различните фактори в тази карта към реални места, характеристики, личности и събития от нашия живот. Той е съставен от един основен кръг – зодиак – поредица от 12 съзвездия, които маркират годишния път на Слънцето върху небесната сфера; от 12-те астрологични дома (или места), които символизират конкретни сфери от реалността, като семейство, партньори, професионална среда, деца, финанси, пътувания, образование и ценз, здравословно състояние, жизненост и много други; от 10-те подвижни точки – двете светила (Слънце и Луна) и планетите от Слънчевата система; както и различен набор от астрологични аспекти, които изразяват ъгловите отстояния между отделни фактори в хороскопа.

Хороскопът се състои от 4 основни елемента

Активните сили в него са движещите се планети, докато зодиакалните знаци и астрологичните домове са пасивни.

  1. Зодиак – зодиакът се е оформил в продължителен период от време и представлява лента с 12 съзвездия (наречени зодиакални съзвездия), които маркират пътя на Слънцето в продължение на една година. То минава за този период от време на фона на тези 12 съзвездия и зоните, които те обхващат от небето. Днес на небето астрономите различават общо 88 съзвездия.
  2. Астрологични домове – целият хороскоп е разделен на 12 астрологични дома. Всеки един астрологичен дом отговаря за определени характеристики, област от живота, покровителства определени отношения, дава информация за хора, обстоятелства и тенденции. Домовете също се делят на различни групи. Най-важните домове в един хороскоп са 1, 4, 7, 10, наричани кардинални или ъглови домове. Те заемат и най-ключовите теми в живота на един човек.
  3. Астрологични аспекти – планетите и останалите точки в хороскоп се съчетават чрез астрологичните аспекти. Прочетете повече за астрологичните аспекти.
  4. Планети, светила (Слънце и Луна), фиктивни точки и звезди – активните сили, “актьорите” в нашата карта, са планетите и другите астрологични точки. С тяхното движение и конфигурациите, които образуват, те показват местата, в които са концентрирани определени планетни влияния.

Астрологията, всъщност, е един удивителен инструмент, който може да ни помогне да разберем и опознаем себе си, другите и как функционира света около нас. Астрологията дава информация, която трудно може да бъде добита по друг път, тъй като тя работи с фактите в символичен вид. Използвайки астрологията ние научаваме повече за себе си, за бъдещето си, както и успяваме да интерпретираме вярно същността на случилото се с нас в миналото, случващото се сега и перспективите на очакващото ни бъдеще, учи ни каква е житейската стойност на случващото се в живота ни.

Астрологията извлича в чист вид архетипа ни и помага да разберем вътрешните си сили и слабости, насоките за развитие и как те могат да бъдат отключени по най-добрия начин. Астрологията ни дава способност да разбираме събитията от живота си и да избираме времето повечето от тях да се случат. Успехът в живота ни в голямо степен зависи от това дали правим правилните избори в правилните моменти.

Веднъж открили силата ѝ, ще се удивите колко полезна е тя във всеки аспект от ежедневието ни и как следването на сравнително прости правила може да донесе толкова много полза, както и да ви предпази от ред необмислени стъпки и решения, които със сигурност бихте взели, ако не я познавахте. Ако имате интерес да изучавате влиянието на звездите, можете да се запознаете с програмата ни за Курса по Рождена Астрология.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.