Елементи на Хороскопа

Елементи на Хороскопа

Ако потърсим в тълковния речник значението на думата “астрология”, вероятно ще прочетем нещо подобно:

“астрологията е учение за окултните влияния на звездите върху човека и живота му”, а думата “окултно” сигурно ще е дефинирана като “скрит от погледа, таен, мистериозен, магичен”.

Това означава ли, че Астрологията е учение за мистериозните и магични влияния на звездите върху човека? Звездите определено са обект на удивление от незапомнени времена, където се коренят началата на звездните култове, но ако искаме да разберем как работи астрологията ще трябва да престанем да я приемаме за “магична”!

Какво не е Астрологията и какво тя не може да прави? Понеже няма познание, което да ни дава пълно обяснение за живота и света, нито има безгрешно такова, то и Астрологията има свои граници и не може да бъде търпи обвинения, че не дава отговор на всичко.

Преди всичко Астрологията не е религия и когато казваме: “Аз вярвам в Астрологията!” или “Не вярвам в нея!”, правим грешка, тъй като е равносилно на вярата в математиката или физиката. Това дали вярвате в нея или не, не я прави по-ефективна или по-грешна.

Астрологията не е наука в истинския смисъл на думата, тя е метод, метод подобно на математиката. Тя служи и може да бъде приложена към различни сфери на живота, към личности, групи от хора, политически и социални процеси, съдбата на държави и етноси.

Астрологията не е философия, макар самата тя да има много общо с осмислянето на живота и неговите цели, както и да дава насоки за успешното развитие на личността.

Астрологията не е гледачество, ясновидство, екстрасензорика, пророкуване, а най-малко е магия. Астрологията има ясна методика как се построява хороскоп, ясни системи за неговото тълкуване, резултати постигнати с всяка една от тях и ефективност.

Астрологията като материя и практикуващите я астролози също е грешно да бъдат толкова пряко асоциирани един с друг. Често неправилната употреба на астрологическите познания от “астрологстващи” уронва престижа на самата Астрология, която е една доволно сложна и съвсем не лесна за усвояване материя. Така че, следващия път, когато чуете за поредното “вестникарско” предсказание на поредния голям “астролог” не правете грешката да зачерквате с лека ръка цялата астрология.

И така, на каквато и форма на Астрология да се натъкнете, то тя е система за детайлното тълкуване на взаимоотношенията на елементите на хороскопа. А, какво е хороскоп? Ето кратко определение:

Хороскопът е графично изображение и реална карта на разположението на небесните тела – планети и звезди по небесната сфера – в точния момент на раждане на даден човек.Тълкуването му е свързано със символичното “превеждане” на взаимоотношенията на различните фактори в тази карта към реални места, характеристики, личности и събития от нашия живот. Той е съставен от един основен кръг – зодиака – поредица от 12 съзвездия, които маркират годишния път на Слънцето върху небесната сфера; от 12-те астрологични дома (или места), които символизират конкретни сфери от реалността, като семейство, партньори, професионална среда, деца, финанси, пътувания, образование и ценз, здравословно състояние, жизненост и много други; от 10-те подвижни точки – двете светила (Слънце и Луна) и планетите от Слънчевата система; както и различен набор от астрологични аспекти, които изразяват ъгловите отстояния между отделни фактори в хороскопа. (източник)

Хороскопът се състои от 4 основни елемента. Активните сили в него са движещите се планети, докато зодиакалните знаци и астрологичните домове са пасивни.

1/ Зодиак – зодиакът се е оформил в продължителен период от време и представлява лента с 12 съзвездия, които маркират пътя на Слънцето в продължение на една година. То минава за този период от време на фона на тези 12 съзвездия и зоните, които те обхващат от небето.

2/Астрологични домове – целият хороскоп е разделен на 12 астрологични дома. Всеки един астрологичен дом отговаря за определени характеристики, област от живота, покровителства определени отношения, дава информация за хора, обстоятелства и тенденции. Домовете също се делят на различни групи. Най-важните домове в един хороскоп са 1, 4, 7, 10, наричани кардинални или ъглови домове. Те заемат и най-ключовите теми в живота на един човек.

3/Астрологични аспекти – планетите и останалите точки в хороскоп се съчетават чрез астрологичните аспекти. Прочетете повече за астрологичните аспекти.

4/Планети, светила (Слънце и Луна), фиктивни точки и звезди

Астрологията, всъщност, е един удивителен инструмент, който може да ни помогне да разберем и опознаем себе си, другите и как функционира света около нас. Астрологията дава информация, която трудно може да бъде добита по друг път, тъй като тя работи с фактите в символичен вид. Използвайки астрологията ние научаваме повече за себе си, за бъдещето си, както и успяваме да интерпретираме вярно същността на случилото се с нас в миналото и каква е житейската стойност на всяко събитие от живота ни.

Астрологията извлича в чист вид нашия архетип и помага да разберем вътрешните си сили и слабости, потенциалите за развитие и как те могат да бъдат отключени по най-добрия начин. Астрологията ни дава способност да разбираме събитията от живота си и да избираме времето повечето от тях да случат. Успехът в живота не е нищо повече от правенето на правилните избори в правилните моменти.

Веднъж открили силата й, ще се удивите колко полезна е тя във всеки аспект от ежедневието ни и как следването на сравнително прости правила може да донесе толкова много полза, както и да ви предпази от цял куп неправилни ходове и решения, които със сигурност бихте взели, ако не я познавахте. Продължете към Курса по Астрология.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.