Репродуктивните способности в хороскопа или кога идва щъркелът и какво ни носи?

Дори в съвременното общество с напреднала медицина човек може да се сблъска с ограничения.

Такъв е случаят с двойките, които независимо от огромното си желание и дългогодишни усилия не успяват да се сдобият със собствена рожба. В такива деликатни ситуации, когато модерната медицина се оказва недостатъчно ефективна, може да се потърси помощта на опитен астролог.

Астрологът не само може да помогне на двойката в избора на най-подходящите дни за зачеване, в случай на физиологични проблеми той може да посочи на какво се дължат тези затруднения и как може да се коригират негативните влияния в хороскопа, като определи и тайминга на предстоящото раждане.

В Индия се прави хороскоп и на новородените деца, като целта е да се смекчат още в началото негативните планетни влияния чрез извършване на подходящи ритуали. В западното общество тази практика се посреща с голяма доза скептицизъм, но в индийското общество тази традиция продължава да съществува. И докато западният астролог акцентира вниманието си върху заложените в хороскопа на детето психологически проблеми и дилеми с оглед да помогне на родителите по-добре да разберат детето и неговите потребности, ведическият астролог разглежда хороскопа на новороденото в по-различна перспектива. Докато на Запад родителите са загрижени повече за реализацията на способностите на тяхното дете, за неговата социализация, в Индия родителите се интересуват от въпроси, свързани с брак, създаване на семейство и поколение.

Джьотиш разкрива пред нас множество възможности и ни помага да ги използваме по-ефективно, да живеем с отворено съзнание.

В човешкия живот децата заемат много важно място. Родителите търсят част от себе си в своите деца и често се стремят да реализират чрез тях своите амбиции. По време на бременността майката изгражда силна връзка със своето дете на енергийно и клетъчно ниво. Зачатието и до ден днешен остава да бъде тайнство, а в митологиите на древните народи сексуалният акт е свещен. Защо обаче някои двойки в продължение на години полагат безуспешни опити да заченат дете, а при други това се случва с лекота още при първия опит? Защо в нормално и пълноценно на пръв поглед семейство може да се роди дете с физически или ментални увреждания? Защо понякога се случва майка в добро здравословно състояние да не успее да износи заченатото дете? На всички тези деликатни и болезнени въпроси дава отговор ведическата астрология.

Прогнозирането на броя, пола и съдбата на децата е една от възможностите, която предлага ведическата астрология. Определянето на тайминга на събитията е една от силните страни на тази древна наука, времевите периоди се фиксират с голяма прецизност. И не на последно място, Джйотиш дава ценни препоръки за смекчаване на негативните астрологични влияния с помощта на т. нар. upaaya – корективни мерки, известни като “remedies” на английски език. Индийците вярват, че upaaya помагат не само да се изтръгне коренът на проблема, а и да се изправим с повече смелост и увереност срещу възможните опасности.

Ведическата астрология разполага с богат инструментариум от методи и техники за прогнозиране и отговор на най-деликатните въпроси, свързани с репродуктивните способности на родителите и съответната проблематика.

При определяне на продуктивността на двойката ключово значение има Луната в женска карта и Юпитер в мъжка карта. По същия начин като в западната астрология, в Джйотиш пети дом също се свързва с децата, но наред с него се разглежда седми дом като определящ способността ни за репродукция по принцип и допълнително девети дом в женска карта.

Във ведическата астрология Юпитер се разглежда като putrakaraka или естествен сигнификатор на децата, а Луната се свързва с менструалния цикъл и зачатието в женския организъм и респективно с майчинството. Ако горепосочените домове и техните управители са силни в хороскопа, проблемите с репродуктивността могат да се дължат и на други фактори, като например хормонални смущения (Венера) или нарушения в менструалния цикъл (Луната и Марс).

В медицинската астрология Венера, известна като Шукра в индийската митология (едно от санскритските ѝ наименования), се свързва с яйчниците при жените и семенната течност при мъжете. Афликтирана Венера в хороскопа може да бъде една от причините за нарушения в сексуалната функция, намалена репродуктивност, безплодие, проблеми с еякулацията и лоша спермограма, проблеми с либидото, хормонални нарушения, ендокринни и бъбречни заболявания, камъни в пикочния мехур, влошено зрение, нарушена функция на яйчниците и половите органи, менструални смущения и проблеми, свързани с износването на плода.

Индийците вярват, че с помощта на подходящи корективни мерки тези проблеми, заложени в хороскопа, могат да бъдат смекчени чрез уравновесяване и хармонизиране на неблагоприятните планетни влияния. За целта може да се използват астрологични корективни мерки в съчетание с природната медицина. Аюрведичната медицина отделя голямо внимание на процеса на предварителна подготовка преди планирано зачеване, чиято основна цел е изчистване на енергийния фон и възстановяване на равновесието в тялото и психиката на жената, ако има смущения в репродуктивната функция.

След като зачеването вече е факт, трябва да се подхожда с повишено внимание през първите месеци от бременността, когато плодът е най-уязвим. Периодът на износване на плода включва десет лунарни месеца (при нормална бременност) и астрологически всеки месец се управлява от определена планета:

Първи месец – Венера
Втори месец – Марс
Трети месец – Юпитер
Четвърти месец – Слънце
Пети месец – Луна
Шести месец – Сатурн
Седми месец – Меркурий
Осми месец – Асцендентът на бащата или майката (по-силният от двата)
Девети месец – Луна
Десети месец – Слънце

След деветия лунарен месец вече може да се очаква раждане.

Десетте лунарни месеца от бременността

Протичането на всеки месец от бременността зависи от позицията на съответната планета в хороскопа. Венера символизира семето и акта на зачеване, затова управлява първия месец от вътреутробното развитие. Ако Венера е много слаба и афликтирана в хороскопа на жената, зачеването може да мине незабелязано и оплодената яйцеклетка да не успее да се прикрепи към стените на матката и да се изхвърли по време на следващия менструален цикъл. В такива случаи жената може да използва корективни мерки за смекчаване на неблагоприятното влияние на Венера в хороскопа. Ако зачеването е станало и първият месец от бременността е минал благополучно, следва да се разгледа с повишено внимание влиянието на Марс и Юпитер в хороскопа. Ако тези планети се намират в слаба позиция или са афликтирани в хороскопа, или ако тези месеци от бременността протичат по време на техни неблагоприятни транзити, може да се опитаме да ги подсилим още в началото на бременността чрез подходящи корективни мерки с оглед да се защити плодът от неблагоприятни планетни влияния. Вторият, третият и четвъртият лунарен месец се управляват от огнени планети – Марс, Юпитер и Слънце, затова вероятността от спонтанен аборт през тези месеци е най-голяма, особено при наличие на медицински проблеми – трудно забременяване и износване на плода. По този начин се проследява връзката между критичните месеци от бременността и планетите в слаба позиция в хороскопа. С подходяща нагласа евентуалните рискове могат да бъдат ако не избегнати, то поне смекчени.

Магията на зачатието

Както споменахме по-горе, в Индия създаването на семейство и деца се счита за една от най-важните цели в живота. След сватбената церемония се извършват специални обреди с цел умилостивяване на духовете и полубоговете. С избор на благоприятен момент се изпълнява ритуал, наречен Гарбхадхана – призоваване на бъдещото дете.

Подготовката към предстоящото зачеване продължава минимум половин година. Мъжът и жената спират употребата на алкохол и опиати, както и пушенето. Желателно е да се премине към вегетарианска диета или да се намали консумацията на месо и месни продукти. Ако някой от родителите прекарва много време пред компютъра, продължителността на престоя трябва да се намали. От медицинска гледна точка е препоръчително да се направи прочистване на черния дроб, кръвта и бъбреците. Не се препоръчва да се приемат силнодействащи алопатични препарати. С оглед неутрализиране на стреса и психологическите проблеми, ако такива са налице, се препоръчва среща с психолог или курс на енергийно прочистване и зареждане с положителни мисли и енергия.

При избора на момент за зачеване мъжът и жената трябва да вземат под внимание своето душевно и физическо състояние, както и астрологичните показатели за това.

Сексуалният акт трябва да бъде страстен и изпълнен с любов, а не механичен. Колкото повече нежност и удоволствие получат мъжът и жената един от друг, толкова по-здраво и силно ще е тяхното дете, толкова повече жизнена енергия ще има.

Благоприятно и неблагоприятно време

Правилно избраният момент оказва благоприятно влияние не само върху детето, а и върху неговите родители. Моментът на зачеване обуславя вътрешните качества на бъдещото дете, неговите отношения с родителите, неговите желания, способности и таланти. Не е нужно обаче да зацикляте и да се опитвате да нацелите момента за зачеване на дете от желан пол. Не винаги се получава според очакванията ни, няма стопроцентова гаранция. Обаче следва да се взема под внимание астрологичният момент и денят от менструалния цикъл. Индийците препоръчват сексуално въздържание в продължение на поне един месец преди зачеване, но понастоящем малко двойки биха спазили това условие, трудно е да се следват всички предписания.

Благоприятни и неблагоприятни дни от менструалния цикъл

В Индия през първите четири дни от началато на менструалния цикъл сексуалните отношения са категорично забранени. От гледна точка на Аюрведа половият акт, извършен през първия ден от менструалния цикъл, нарушава здравето на мъжа, през втория ден нарушава здравето на жената, през третия ден нарушава баланса на Вата доша в матката, а през четвъртия ден нанася вреда на силата и здравето на бащата и води към зачеване на дете с влошени ментални качества. Единадесети и тринадесети ден също се считат за много неблагоприятни. Ако вземем всички дни от цикъла, от първия до двадесет и осмия, като неблагоприятни за зачеване дни се разглеждат всички дни от първи до четвърти включително, единадесети, тринадесети и от седемнадесети ден преди началото на следващия цикъл.

Ако мъжът иска жената да му роди силен, здрав и умен син, не се препоръчва да има сексуален контакт с нея през десети или дванадесети ден от менструалния цикъл. За един от най-неблагоприятните дни за сексуален контакт се счита тринадесетият ден от цикъла.

Следва да се вземе под внимание, че останалите десет дни (от пети до десети, дванадесети и от четиринадесети до шестнадесети включително) са благоприятни, ако Луната по това време не преминава през неблагоприятни накшатри и не са налице други неблагоприятни астрологични показатели.

Благоприятни и неблагоприятни астрологични моменти

От гледна точка на ведическата концепция за семейството сексуалният акт между мъжа и жената не трябва да се извършва през деня, както и по време на изгрев или залез слънце. Според индийците времето през деня е предназначено за изпълняване на рутинна работа и задължения. Изгревът и залезът се използват за четене на Гаятри мантра, отправяне на поздрав към Слънцето и размисъл за връзката ни с Бог.

Следва да се избягва зачеване, както и сексуални контакти, по време на религиозни празници и пости, в дните Екадаши (единадесети ден след пълнолуние и новолуние), по време на пълнолуние, новолуние, през осми, дванадесети и четиринадесети лунен ден, по време на слънчево или лунно затъмнение, а също така в дните, когато Слънцето минава в следващия зодиакален знак и когато Луната преминава през същия знак и градус, в който се намира в наталната карта на мъжа или жената.

Неблагоприятни за зачеване дни от седмицата са вторник, събота и неделя. Тези дни се управляват от зловредни от гледна точка на ведическата астрология планети – Шани (Сатурн), Мангала (Марс) и Сурия (Слънце).

Като неблагоприятни за зачеване накшатри се разглеждат Бхарани, Пурвапхалгуни, Пурвашадха, Пурвабхадрапада, Магха, Криттика, Вишакха, Ардра, Ашлеша, Мула и Джйештха. Първите пет се считат за разрушителни, следващите две имат променлив характер и също не са подходящи за такова събитие. Последните четири са благоприятни за практикуване на черна магия и спиритизъм.

За най-благоприятни за зачеване накшатри се считат Ревати, Читра, Анурадха и Мригашира, а за най-добри изгряващи знаци по време на акта се считат Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева и Везни.

При избора на астрологичен момент зловредните планети (Сатурн, Марс, Слънце) не трябва да бъдат в съвпад или аспект с Асцендента и зенита в елективната карта. Юпитер трябва да заема силна и благоприятна позиция. За зачеване на момче е препоръчително да се избере мъжки знак на Асцендента, а за зачеване на момиче да изгрява женски знак.

От аюрведична гледна точка се счита, че ако семето на мъжа доминира върху яйцеклетката на жената, детето ще е от мъжки пол, в противен случай ще е женско. За увеличаване на семето мъжът трябва да консумира сладка, кисела и солена храна. За намаляване на яйцеклетката жената трябва да консумира горчива, пикантна или стипчива храна или да пости известно време. Ако в дните, когато яйцеклетката намалява (четни дни от менструалния цикъл), жената консумира храна или извършва процедури, които увеличиват нейното количество, детето от мъжки пол, заченато в този момент, ще има женствен характер, средна или слаба физическа конституция, недостатъчна ментална сила. Ако в дните, в които яйцеклетката се увеличава (нечетни дни от менструалния цикъл), жената консумира храна или извършва процедури, които намаляват нейното количество, детето от женски пол, заченато в този момент, ще има мъжки характер, средна или слаба физическа конституция, недостатъчна ментална сила. Интересно е да се отбележи, че ако по време на половия акт мъжът е по-отдаден на жената и се грижи за нейното удоволствие повече от своето собствено, се зачева момиче, в противен случай се зачева момче.

Ако разглеждаме влиянието на деня от началото на менструалния цикъл върху зачеването на дете от определен пол, се проявява следната закономерност – през четните дни от цикъла се зачеват момченца, а през нечетните момиченца. За зачеване на момче най-благоприятни са шести или осми ден, а за зачеване на момиче – седми и девети.

И все пак не може еднозначно и с голяма достоверност да се каже, че именно този фактор оказва най-силно влияние върху зачеването на дете от желан пол. Това не ви пречи да опитате, но без да се привързвате силно към резултата. В крайна сметка Бог има свои планове за всеки от нас.

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.