Луната – Чандра

Индийците считат положението на Луната в хороскопа за най-важно, затова Ведическата астрология се нарича още Лунна астрология. Луната символизира нашето фино, кармично (астрално) тяло. Така, както ние носим дрехите си, нашата душа (атма) има груба и фина обвивка. Грубата обвивка или физическото тяло се състои от материални субстанции, представени от Слънцето, затова положението на Слънцето често описва най-същностните елементи от външния вид и индивидуални характеристики.

Западната култура отъждествява индивидуалния Аз с физическото тяло и го разбира като Его (Слънцето), докато древната ведическа традиция под индивидуален Аз разбира душата. И тъй като грубото тяло приема различни форми в зависимост от нивото на развитие на душата, нейното ментално състояние и карма, ведическите астролози отреждат първостепенно значение на положението на Луната в хороскопа, която се счита за основен кармичен показател, причината за нашите страдания и обуславя материалните условия на нашия живот. Затова под рождена “звезда” в Индия се разбира знакът и накшатрата на Луната в хороскопа.

В “Деви Бхагаватгита” се разказва как Тара, прекрасната съпруга на Брихаспати (Юпитер), среща Чандра (Луната). Чандра и Тара се влюбват един в друг от пръв поглед и заживяват заедно, наслаждавайки се на съпружеско щастие. Разгневеният Брихаспати изпраща свои ученици да върнат Тара у дома, на което тя отвръща с отказ. След поредица неуспешни опити Брихаспати посещава дома на Чандра лично с искане да му се върне Тара, но не успява да убеди Чандра да му върне съпругата. Чандра му отвръща, че Тара е дошла в дома му по собствена воля и той ще я остави, само ако тя желае. Разгневеният Брихаспати се обръща за съдействие към Индра, царя на боговете, който заплашва Чандра с война, ако откаже да върне Тара. Шукра, господарят на асурите (едно от имената на Венера), предлага на Чандра своето съдействие. В крайна сметка войната започва и във Вселената се възцарява хаос. Тогава се намесва Брахма и призовава Чандра и Шукра да спрат. Те не могат да се възпротивят на волята на Брахма, създателят на Вселената, и прекратяват битката, след което Чандра връща Тара на Брихаспати. Така войната приключва, но възниква друг проблем. Тара е бременна от Чандра, за което Брихаспати не знае. Тя ражда невероятно красиво момче, а Брихаспати декларира своето бащинство на тържествената церемония. След като Чандра научава за тази новина, той изпраща свой посланик при Брихаспати и съобщава, че той е бащата, но Брихаспати не желае да отстъпи бащинството. Конфликтът се разраства и назрява нова война. Тогава Брахма посещава дома на Брихаспати и пита Тара кой е истинският баща на детето. Тя казва, че Чандра е бащата. По нареждане на Брахма Брихаспати дава детето на Чандра. Детето, наречено Будха, се превръща в божество, управляващо планетата Меркурий.

Под влияние на Луната са зачатието и детеродната функция, ембрионът и детската възраст. Афликтирана Луна може да бъде причина за чести болести и инфекции в детството. Родените със силна Луна в хороскопа се отличават със сензитивност, емоционалност, привързаност към дома и децата. Имат добра памет, богато въображение, но животът им често е променлив и изпълнен с редуващи се подеми и спадове. Могат да притежават медиумни способности и изострени възприятия, често имат музикален талант, обичат природата, красотата, хармонията. Отличават се с блед тен, изразителни очи и среден или нисък ръст.

Луна с неблагоприятен статус в хороскопа дава силно изразен стремеж към наслади, злоупотреба с удоволствия, храни, питиета, прави индивида непостоянен и недобросъвестен. В наталната карта Луната символизира майката. Луната управлява мозъка, гърдите, лявото око при мъжете и дясното око при жените.

Луната управлява знака Рак, екзалтира в Телец, а нейната най-слаба позиция е в Скорпион.
Градус на дълбока екзалтация – 3° Телец
Градус на дълбоко падение – 3° Скорпион
Останалите 27° на знака Телец са нейната мулатрикона, а в знака Рак е свакшетра. Растяща Луна се счита за благоприятна, а намаляваща за неблагоприятна. Приятели на Луната са Слънцето и Меркурий, врагове няма, а Марс, Юпитер, Венера и Сатурн са неутрални.

Накшатри управлявани от Луната – Рохини, Хаста, Шравана.

Скъпоценен камък – перла и други камъни с бял цвят
Метал – сребро
Цвят – бял
Ден от седмицата – понеделник

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.