Венера – Шукра (Кавия, Ушанас)

В митологията Венера се счита за богиня на любовта, съпружеството, красотата и благосъстоянието. Индийците я наричат Маха Лакшми, както и Кама поради силата на страстта и властта ѝ върху влюбените сърца.

В “Махабхарата” се разказва за тежката вражда между демоните и боговете, която продължава от незапомнени времена и поражда борба за господство в трите свята. Тогава боговете в стремежа си да победят асурите избират Брихаспати за свой водач, а техните противници – демоните – избират за свой водач мъдрия Ушанас, син на Бхригу.

Това води до постоянно съперничество между двамата брахмани – Брихаспати (Юпитер) и Ушанас (Венера). Убитите в битката с боговете асури отново възкръсвали с помощта на Ушанас, известен със своите задълбочени познания и използващ специална Мрита сандживани мантра, която му поверява Шива. Възкръсвайки, демоните отново призовавали на война боговете. Докато Брихаспати, непосветен в сандживани – тайната на съживяването, не успявал да вдъхне живот на убитите богове. Впоследствие боговете намират начин да се сдобият с тайната на възкресяването и силата им се изравнява с тази на демоните. С помощта на Вишну боговете успяват да преборят демоните, в крайна сметка асурите се изпращат в Патала – долната сфера на Вселената. Оттогава асурите стават обитатели на долния свят, боговете се завръщат на небесата, а Шукрачария става известен като учител на демоните.

Венера управлява тактилната функция, дарява родения със способности и таланти в музиката, поезията, живописта и с вокални данни. Силно и благоприятно поставена Венера прави родения великодушен, състрадателен, с добро чувство за хумор и обичлив. Повечето венерианци имат среден ръст, склонност към напълняване, изглеждат пухкави, с кръгло лице и нежна, чувствителна кожа, с благ поглед, сладка усмивка, приятен глас, чупливи коси. Венерианците от двата пола са добри и общителни, влече ги социалният живот. Благоприятно поставена Венера в хороскопа дарява родения с красива външност, финес, изящни светски маниери, общителност и мекота. Изтънчената им природа смекчава грубите инстинкти, носи хармония и красота в междуличностните отношения.

Афликтирана (наранена) Венера създава чувство за неудовлетвореност от домашните условия, тревоги и безпокойство в любовта, сложни отношения с приятелите поради финансови конфликти, нестабилно материално положение, а също така невъздържаност в развлеченията, храната и напитките, стремеж към лукс и охолен живот.

Позицията на Венера в хороскопа показва какъв ще е характерът на брачния партньор, както и бизнес съдружниците. В картите с дневно раждане Венера символизира майката. Под влияние на Венера са кожата, гърлото, вените, яйчниците и бъбреците.

Венера управлява знаците Телец и Везни, екзалтира в Риби, а най-слабата ѝ позиция е в Дева.
Градус на дълбока екзалтация – 27° Риби.
Градус на дълбоко падение – 27° Дева.
Първите 20° от знака Везни са нейната мулатрикона, останалите 10° – свакшетра. Целият знак Телец е свакшетра на Венера.

Приятели на Венера са Меркурий и Сатурн; Слънцето и Луната са нейни врагове, а Марс и Юпитер са неутрални.

Накшатри управлявани от Венера – Бхарани, Пурва Пхалгуни, Пурва Ашадха.

Скъпоценен камък – диамант, хризопрас (зелен халцедон)
Метал – мед (и сребро)
Цвят – прозрачен, пастелни нюанси
Ден от седмицата – петък

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.