Еванджелин Адамс – защитничката на астрологията

В различни епохи практикуването на астрология е било и боготворено и хулено, но в едно ще се съгласим – днес астрологията и астролозите се ползват с добро влияние и авторитет, както потвърди и изследване, проведено в САЩ, според което 31% от хората вярват в астрологията, а 39% я считат за сериозна наука, която заслужава да бъде изучавана.

Ключова роля за защита на астрологията, при това именно пред очите на Темида, изиграва известната американска астроложка Еванджелин Адамс ( Evangeline Adams, родена 8 февруари 1868 – 10 ноември 1932 ), която благодарение на своята практика, базирана в Ню Йорк, успява да привлече вниманието на властите и попада няколко пъти под ударите на закона. Формалната причина са нейни астрологични предсказания, заради които тя е изправена пред съда по обвинения в шарлатанство по закон от 1914 г., който преследвал правенето на предсказания като вид измама.

Еванджелин Адамс е арестувана три пъти през живота си – през 1911, 1914 и 1923 г., именно заради “предсказване на бъдещето”, тъй като по това време в САЩ практикуването на астрология е нелегално и наказуемо.

Още при първия ѝ арест през 1911 г. тя придобива огромна популярност, а обвиненията към нея по-късно са свалени и тя не е съдена. Въпреки това остава недолюбвана дълго от англичаните, тъй като предсказва смъртта на крал Едуард VII.

Повторният ѝ арест през 1914 г. има малко по-различна и емблематична история, тъй като на Адамс е наложена глоба за “опит за измама чрез предсказване на бъдещето”, която тя отказва да плати и вкарва делото за разглеждане в съда и така не само самата тя, но и астрологията неочаквано бива “поставена” на подсъдимата скамейка.

Върхът в това дело е искането на прокурора Еванджелин Адамс да докаже уменията си пред съда чрез публично тълкуване на хороскопа на непозната личност. Така пред съда и събралата се публика на процеса тя е принудена да разгледа анонимен хороскопа по данни дадени от самия съдия.

Адамс построява детайлен портрет на личността зад анонимния хороскоп и заключава в края, че човека го грози ранна смърт при удавяне. Едва тогава удивеният съдия признава, че това е хороскопа на неговия собствен син, наскоро умрял при удавяне в нелеп инцидент.

Благодарение на блестящата си интерпретация съдията я признава за невинна и я освобождава. Заключението му в оневинителната присъда на Адамс е аргументирано със следното: “… тя е издигнала астрологията до качеството ѝ на точна наука”.

По същото време в Лондон друг известен астролог – Алън Лео е арестуван и по-късно, през 1917 г. е намерен за виновен по обвинение в предсказване на бъдещето.

Какво предсказва Еванджелин Адамс?

В своя лекция на 2 януари 1927 г., използвайки цикъла на Уран в картата на САЩ, Адамс заявява: “всички знаци сочат към началото на война… от религиозни, финансови и расови подбуди през 1942, 1943 и 1944 г.” Квадратурата на Уран към Юпитер в картата на САЩ тя свързва с финансов крах и предупреждава за финансови трудности и внимание при инвестиране през 1928-29 г. На 29 октомври 1929 г. пазарът се срива и този ден е известен като “черния четвъртък” (Black Thursday), началото на Голямата депресия – световна икономическа криза развила се в десетилетието предхождащо Втората световна война.

Уолстрийт колабира, кризата повлича със себе си богати и бедни страни, приходите драстично намаляват, а международната търговия спада с 50%, безработицата в САЩ минава нивото от 25%, а в другите страни тя достига до рекордните 33%. Периодът между 1929-1940 г. се счита за най-мащабната и опустошителна икономическа и финансова криза на 20 век.

Адамс е роднина на двама американски президенти и обслужва клиенти като Дж. П. Морган, Джоузеф Кембъл и Чарлз Шваб. Практиката ѝ започва в Бостън през 1887 г. и продължва безпроблемно до 30-тата ѝ година. Следва известно прекъсване и едно предсказание на пожара в хотел «Уиндзор» в Ню Йорк през 1899 г., когато Адамс предсказва на собственика му скорошен пожар в хотела. Тази новина той обаче посреща със снизходителна усмивка, която бързо помръква от сбъдването на предсказанието ѝ няколко дни по-късно. Това предсказание ѝ носи нечувана популярност, а през 1905 г. се премества в Ню Йорк и отваря друг астрологичен офис, чиято дейност толкова се разраства, че се налага да наеме няколко стенографа, които да записват тълкуванията на хороскопите на клиенти, които тя прави.

Адамс работи и по съвместна книга с Алистър Кроули и дори има слухове за интимна афера между тях, за което свидетелстват по-късните агресивни атаки по адрес на нейните астрологични умения и бизнес методи от страна на Кроули, последвали след раздялата им.

Въпреки че тя издава няколко книги, най-интересна остава нейната автобиография The Bowl Heaven(1926), както и воденото от нея през 1930-31 г. радио шоу за астрологията – най-популярното за времето си. В това седмично радио шоу Адамс чете собствени предсказания и дава прогнози, които докарват безкрайни тълпи от желаещи да получат лична консултация пред офиса ѝ в Каргеги Хол.

Завладяна от диагностичните възможности на астрологията, Адамс се заминава професионално с медицинска астрология и добива известност с умелите си тълкувания на декумбитурите – специфични астрологични карти, използвани в медицинската астрология, за да се предскаже изхода от дадено заболяване, както и какви действия е благоприятно да се предприемат, за да се стигне до успешно излекуване. Тя помага на редица лекари-хомеопати в диагностиката и лечението на техните пациенти.

За жалост през 20-те години в САЩ се налага популярната астрология ( поп-астрология, булевардна астрология, зодии ) базирана на слънчевия знак ( т.нар. зодии ) и всички започват да говорят и се интересуват от “зодии”, нещо, с което Адамс не успява да се пребори, използвайки стари, класически астрологични техники и детайлни тълкувания.

Хороскопът на Еванджелин Адамс

Еванджелин Адамс е родена на 8 февруари 1868 г. в 8:36 в Джърси, Ню Джърси, САЩ ( 46N44 / 74W65 ).

Нейните рождени данни са посочени на много места, включително и в смъртния ѝ акт. Тя дава данните си и в своята автобиография, цитирайки дневника на баща си. Адамс е титулувана като “America’s first astrological superstar”, като през по-голямата част от живота си поддържа интензивна астрологична практика и дава консултации лично и чрез писма. Води радиопредаване и астро-колонки в различни издания, където публикува своите предсказания. Благодарение на тях много хора се спасяват от банкрут в началото на Голямата депресия.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.