Звездите зад кризата в Гърция

Както знаем, не само хората, но и държавите имат свой зодиакален знак под чието влияние попадат, както и хороскоп на базата на който се правят прогнози за развитието им, както и за случващите се събития във всички сфери на обществото.

Всяко същество родено в даден момент съдържа в себе си качествата на този момент. И така, ако знаем момента на “раждане” на една държава бихме могли да ѝ съставим “рождена карта”.

Тази техника се използва от астролозите занимаващи се с Мунданна Астрология. Държавите, за разлика от хората обаче, могат да имат много различни моменти на раждане и следователно различни рождени карти, валидни за даден период от време.

Когато държавата е преживяла войни, нашествия, смяна на политическия строй, тя започва развитието си “на чисто” или “от нулата” и колкото по-кардинална е промяната, толкова по-сигурно е, че този момент може да се използва за “старт” на нова държавна рождена карта.

За да направим прецизни предсказания и разкодираме влиянието на звездите върху Гърция се налага да определим момента на раждане на страната. Кога може да е родена тази толкова древна държава?

Преди всичко Гърция не е от страните основани през последните няколко столетия (подобно на САЩ, например), а има хилядолетна история. Така нейното истинско основаване се крие някъде дълбоко в историята. Ако се позовем на понятието за “държава”, то тя не е хомогенна единица, която остава непроменена хилядолетия наред. Държавите търпят промени, понякога много разтърсващи, след което отново се консолидират и продължават да съществуват. Както днешен Египет се отличава от този на Фараоните, така и Древна Гърция се отличава от съвременната и следователно имат различни карти.

Раждането на Гърция

За такъв “начален момент” в най-новата история на Гърция се смята възстановяването на държавата след Османското робство. След проследяване на цялата линия от събития довела до независимостта на Гърция и освобождаването ѝ от няколковековното турско робство се достига до датата 13 януари 1822 г. (нов стил) Тази дата е консенсусна сред гръцките астролози, а ректификацията на часа е направена от гръцкия астролог Томас Газис. Тези данни са включени и в авторитетната книга по мунданна астрология на Николас Кемпион «Book of World Horoscopes».

За фактическо основание служи приетата на тази дата декларация за политическо съществуване и независимост, приета към 10 часа в Епидаврус, близо до известния древен театър в тази област.

И така Гърция, подобно на България, попада под влиянието на знака Козирог. Със своите 4 планети в знака Козирог, а именно – Слънце, Меркурий, Уран и Нептун, Гърция е със силен акцент в този знак. Знак, който както стана ясно от предходната статия е силно засегнат от негативните конфигурации в момента и които са основа на драстичните световни промени и световната финансова криза.

Хороскопът на Гърция е един от силно засегнатите от актуалните планетни конфигурации заради своите планети в кардинални позиции:

 1.  Луна в началото на знака Везни, разположена и в кардиналния 7 дом – тя в момента е засегната от навлизането (ингресията) на Сатурн в знака. Там той ще остане до 6 октомври 2012 г. Първото му навлизане в знака Везни беше на 30 октомври 2009 г., след което последва една дълга ретроградна фаза (от 13 януари 2010 г.), чиято кулминация беше в периода на последната и стационарна спирка, а именно края на май 2010 г.
 2. Плутон навлиза в знака Козирог и се очаква да премине през Уран и Нептун, разположени в 10 дом на картата на Гърция, което ще засегне изцяло стабилността на страната, доверието в правителството, устоите на властта и способността на държавата да се справи с критичната ситуация. Плутон предстои да остане в знака чак до 2024 г., което със сигурност ще доведе до дълбоки промени в политическия живот на Гърция. Стабилизиране и “финално” разрешаване на кризата може да се очакват едва след края на този период. Плутон играе много важна роля в картата на Гърция, тъй като преди да излезе от Стрелец, прави една последна квадратура към рождения Плутон и влизайки в Козирог квадратира Луната. Всички тези конфигурации касаят кардинални домове (1, 10, 7) в картата на Гърция, което подсказва изключителността на ситуацията.

Никога досега, в модерната история на страната, не е имало подобна “извън баланс” конфигурация, а гръцките астролози още преди години са предупредили за очакваните мащабни промени с начало периода 2008-2009 г. За жалост случилото се до тук е само малък прелюд към една продължителна криза, която ще изисква много повече от бързи “финансови инжекции” от ЕС. Ще изисква пълна промяна на модела на социално поведение, ново приоритезиране на разходите, затягане на икономиката и все по-малко да се разчита на остарелия модел, който доведе както Гърция, така и света до поредната финансова криза.

Каква е хронологията на събитията през периода

 • 4 октомври 2009 г. Георгиос Попандреу е избран за новия министър-председател с мисията да изведе страната от задълбочаващата се икономическа и финансова криза;
 • много скоро след това, на 30 ноември, той вече е принуден да признае, че икономиката на Гърция е пред фалит и няма да може да се справи без външната намеса на ЕС;
 • 8-14 декември – кредитният рейтинг на Гърция е понижен драстично, а правителството обявява план за намаляване на дефицита с 4%;
 • на 2 февруари 2010 г. в телевизионно изявление Попандреу обявява антикризисните мерки – замразяване на заплатите в публичния сектор, увеличаване на данъците за малкия и среден бизнес;
 • 8 дни след това започват стачки в публичния сектор;
 • 11 февруари 2010 г. – Ангела Меркел се противопоставя на идеята за отпускане на помощ на Гърция и заявява, че страната трябва сама да се справи с положението;
 • 9 март – Попандреу се обръща за помощ и към американския президент Барак Обама;
 • 11 април – след дълги дебати и срещи, ЕС най-сетне се съгласява да отпусне спасителен заем от 30 млрд. € за най-слабата си страна-членка с оглед да предотврати разпространяването на кризата и ефекта на доминото към целия ЕС;
 • 2 май – след тежки преговори на гръцкото правителство с Международния валутен фонд, ЕС и Европейската централна банка, на страната са отпуснати 110 млрд. € за тригодишен период от време;
 • 4 май – в Гърция е проведена общодържавна стачка започнала от Атина против орязването на бюджета и сериозните рестрикции, които ще бъдат наложени, за да излезе страната от кризата.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.