Стръмният път към славата – кино легендата Мерилин Монро

За да запазим равновесие между мъжкото и женското присъствие, ще продължа статията за сексуалната привлекателност с още един световноизвестен пример и този път това ще е представителка на “слабия” пол.

И така, в предишната статия с анализ на хороскопа на Елвис Пресли разгледахме астрологичните предпоставки за успех и популярност сред големи групи от хора, които могат да превърнат родения в идол на цяло едно поколение. Този път ще разгледаме хороскопа на световноизвестната актриса Мерилин Монро, призната за секс символ в средата на миналия век. Съдбата ѝ е доста интересна – от семпла статистка се превръща в бляскава звезда, окъпана в слава и популярност, прави успешна филмова кариера, става близка с Джон Кенеди, който впоследствие заема поста на президент, оставя зад гърба си три неуспешни брака… Щастливата звезда на Норма Джийн (истинското име на Мерилин) изгрява внезапно, но и бързо залязва, след като актрисата си отива от този свят едва на 36-годишна възраст.

Мерилин Монро (Норма Джийн Мортенсън) е родена около 9.30 сутринта на 1 юни 1926 година в Лос Анджелис, САЩ. Тя е трето дете в семейството, относно самоличността на биологичния ѝ баща има съмнения, макар че в акта за раждане е била записана първо с фамилното име на тогавашния съпруг на нейната майка, а малко по-късно в кръщелното – с името на първия съпруг, с който майката се разделя непосредствено преди да забременее с третото си дете. За майката се твърди, че е имала доста любовници след първия си брак, така че въпросът с бащинството остава забулен в мистерия.

Детството на Норма Джийн не е било щастливо и безгрижно. През 1934 година нейната майка Гладис попада в психиатрична клиника, а детските години на невръстната Норма минават по приюти. Майка ѝ е била ментално нестабилна и неспособна да осигури препитание за децата. Първоначално нейните три деца биват настанени в приемно семейство в Калифорния, където малката Норма живее преди да навърши 7-годишна възраст. Впоследствие Норма се завръща при майка си, но за кратко, след като състоянието на нейната майка рязко се влошава и тя бива принудително настанена в психиатрична клиника. След това, на 9-годишна възраст Норма отива да живее в приют за деца, лишени от родителска грижа. Преди да бъде изпратена в приют, Норма била близка с най-добрата приятелка на майка си – Грейс МакКий, която станала нейна попечителка. Това бил първият човек, който ѝ казал, че в бъдеще може да стане филмова звезда. След като Грейс се омъжва, Норма е изпратена отново в приют. Няколко семейства са се интересували от евентуално осиновяване, но през 1937 година малката Норма се завръща в семейството на Грейс, където не се задържа дълго поради многократни опити за сексуално посегателство от страна на съпруга на Грейс. Тогава Грейс изпраща малката Норма при своята леля, където животът на малолетното момиче също не е особено спокоен.

Впоследствие редица психолози твърдят, че ранното обкръжение и честата смяна на настойници са станали причина за по-нататъшните проблеми в живота на Мерилин – хиперсексуалност, проблеми със съня, злоупотреби с психотропни вещества и медикаменти, инфантилно поведение, променливи настроения, нестабилни и противоречиви междуличностни отношения.

През 1942 година Норма отново се завръща в семейството на Грейс, където продължава средното си образование. В гимназията се запознава с Джеймс Дохърти, за който впоследствие се омъжва. Няколко месеца по-късно Грейс и съпругът ѝ заминават да живеят във Вирджиния без да вземат Норма със себе си. Въпросът с попечителството остава нерешен и тогава Джеймс, приятелят на Норма, бива помолен да сключи брак с нея, за да се предотврати поредното ѝ изпращане в приют. Норма се омъжва за него, напуска училище и се премества да живеят заедно. Две години след сватбата той отива на фронта, а Норма-Джийн започва да работи в авиационна фабрика. В края на 1944 г., когато работи в “Рейдио плейн”, се появява военен фотограф, който има задължението да снима жени, изпълняващи поръчки за армията, за списание, повдигащо бойния дух на войниците. Той ѝ предлага да позира за пет долара на час и тя се съгласява. През 1988 г. списание “Пентхаус” публикува сензационен материал, че е намерен порнографски филм с нейно участие, заснет през 1944 г. В по-късната си кариера актрисата признава, че в началото на пребиваването си в Холивуд е изкарвала прехраната си като момиче на повикване. В навечерието на Рождество съпругът ѝ я поставя пред избора или да бъде негова съпруга, или да се отдаде на кариерата си на фотомодел. Развеждат се на 13 септември 1946 г. Бракът ѝ с Джеймс продължава четири години.

А сега нека преминем към практическата част и разгледаме наталната ѝ карта

В момента на раждане на Мерилин на източния хоризонт изгрява знакът Лъв, а след отчитане на прецесията Асцендентът минава в сидералния Рак, накшатра Ашлеша. Това е една от “особените”, така да се каже, накшатри, недолюбвана от доста ведически астролози или може би трудно разбрана.

Традиционно се счита, че тази накшатра се намира в едно от най-трудните места в Лунния зодиак – т.нар. гандамула. В Зодиака има три такива точки, обединяващи по две съседни накшатри на границата между воден и огнен знак – Ревати/Ашвини, Ашлеша/Магха, Джиештха/Мула. Общото при тези двойки накшатри е, че всички те се управляват от Кету или Меркурий. За по-трудна се счита позицията на Луната в една от тези накшатри, макар че сама по себе си и разглеждана изолирано от хороскопа тя все още не е фактор, по който може да се правят категорични заключения.

Накшатра Ашлеша попада в сидералния Рак, но тук положителното влияние на Луната (майчинство, грижа, подкрепа) не е така изявено, по-изявена е променливата ѝ природа – непостоянство, непредсказуемост, двойнственост, манипулативност. Втори управител на тази накшатра е Меркурий и се счита, че тук се изявяват някои негови сенчести страни, такива като лъжовност, прикритост, неискреност, двуличие. Тези качества могат да бъдат по-изявени, ако в тази накшатра попада Луната в хороскопа (зависи и от позицията на Меркурий), докато Асцендентът символизира нашия публичен имидж – това, което е видимо за околните, за публиката, за средата, с която сме във взаимодействие.

Ключова дума при тази накшатра е тайна, мистерия, а символът ѝ е навита на кълбо змия. Нейната природа е демонична и се свързва със sarpa – змийските божества, свещените наги. Такива качества като мъдрост, проницателност, хладнокръвие и пресметлив ум също са ѝ присъщи. Свързва се и с енергията кундалини шакти, затова в някои случаи влиянието на тази накшатра може да даде повишена сексуалност или нещо специфично във връзка със сексуалните изяви на родения, а в случая с Мерилин Монро влиянието върху Асцендента я е превърнало в секс символ на епохата.

Тази накшатра, в съчетание с други фактори, може да даде и силно влияние върху големи маси от хора, в чиято основа стои елемент на манипулация. За такива хора се казва, че могат да изградят фалшив имидж, който да няма нищо общо с истинската им същност и с който успешно да заблуждават околните. Понякога това дори не се прави целенасочено, а просто човекът притежава по-специфично излъчване и хората трудно проумяват какво стои зад този образ. Малцина са тези, които успяват да се докоснат до най-дълбоката му същност и да го разберат. От практически наблюдения върху такива Луни мога да споделя, че често им е присъща една доста изразена двойственост, умело прикрита зад външната им хладна и дистанцирана рационалност. Това съчетание на повечето хора им изглежда парадоксално и малцина са тези, които успяват да разгадаят истинските им мотиви. Тук двойствеността е доста специфична – не се проявява като дуализъм, а по-скоро като силно изразено несъответствие между външна демонстрация и вътрешното съдържание и истински мотиви.

Нека разгледаме и позицията на Луната, която в картата на Мерилин е със статус на Лагнеш – управител на изгряващия знак. Луната попада в седми дом от Асцендента, в знака Козирог, накшатра Дхаништха. Тази накшатра се смята за благоприятна, а наименованието ѝ в превод от санскрит означава “най-богатият”. Счита се, че тази накшатра може да дари родения с богатство, статус и удоволствия, ако е благоприятно разположена в хороскопа. Тази накшатра обхваща два съседни знака – Козирог и Водолей. Във Водолей преобладава хуманитарният уклон, в Козирог изявата е по-материалистична. Но независимо в кой от двата знака попада, силното ѝ влияние в хороскопа често дава стремеж към охолен и безгрижен живот и нерядко, дори след първоначално труден живот и преодоляване на спънки, роденият се сдобива с високия статус, към който се стреми. Един от символите на тази накшатра е барабан, което загатва и за наличие на музикални способности. Барабанът също така се свързва с веселие, безгрижие, забавление. В биографията на Мерилин се споменава, че наред с актьорски е имала и музикални изяви, участвала е в доста мюзикъли.

Накшатра Дхаништха попада под влияние на Сатурн, а нейният втори управител е Марс. Счита се, че влиянието на Марс е по-изявено в частта на накшатрата, попадаща в знака Козирог, където Марс екзалтира. Така че не е учудващо, ако Мерилин периодично е изпадала в “марсиански” настроения, което в съчетание с детска инфантилност и чести капризи може да е било трудна за понасяне комбинация.

Позицията на Луната в 7 дом в накшатра Дхаништха в картата на Мерилин е един от факторите, предполагащи успех сред публика и дивиденти, свързани с популярност. Луната е в съвпад с Юпитер – в съседни знаци, но в границите на една накшатра. Юпитер е естествен сигнификатор на съпруга в женска карта, така че позицията на Юпитер в съвпад с Лагнеш може да предположи подкрепа от страна на съпруга и по принцип влиятелен, заможен съпруг или с добро потекло. Ако изключим първия съпруг на Мерилин (тогава все още известна като Норма Джийн), с който бракът е бил сключен поради други съображения, другите два брака са били с известни и преуспели мъже. Това се потвърждава и от позицията на управителя на 7 дом, който в нейната карта е Сатурн, разположен в знак на екзалтация и в 4 дом в хороскопа, в накшатра Вишакха (влияние на Венера и Юпитер).

Следва да се отчете също така, че Луната, независимо че попада в седми дом от Асцендента (Козирог), се намира в една накшатра с Юпитер във Водолей, разположен в 8 дом заедно с Марс. Трудно е да се каже в кой от двата дома по-силно се усеща влиянието на Луната и Юпитер. Луна в ъглов дом от Асцендента дава по-силен резонанс с публиката, но в случая с Мерилин има и пренасяне на влияние към 8 дом – сложни отношения с майката, трудно детство, живот в приемни семейства и под закрила на социални институции…

Интересно е да се отбележи, че Сатурн е изключително силно поставен в нейната карта – екзалтирал, ретрограден, в ъглов дом от Асцендента и Луната (Sasa yoga). Както и в случая с Елвис Пресли, който има подобна позиция на Сатурн спрямо Асцендента и Луната (и силен по знак), позицията на силен Сатурн в 4 дом е дала проблеми и ограничения в детска възраст и зашеметяващо бърз възход по стълбицата на успеха по-нататък, още преди първото сатурново завръщане. Общото между тях е, че след бърз и бляскав възход следва внезапен срив – и двамата преждевременно си отиват, в разцвета на славата си. В картата на Мерилин Монро Сатурн е екзалтирал, но при това ретрограден – доста силна позиция за малефик – не само естествен, а и функционален (за Лагна в Рак). Така че в нейния случай може да се каже, че силният, но ретрограден Сатурн е дал бърз и зашеметяващ възход, но и бърз срив след това. Смъртта ѝ настъпва на 36-годишна възраст след предозиране с приспивателни (като при Елвис Пресли) – възрастта, в която Сатурн “узрява”, т.е. има вероятност тогава ефектът му да се усети най-силно – според позицията, аспектите и йогите му в хороскопа. Накшатра Ашлеша също се свързва с отровите.

Но да се върнем към основния въпрос – кои са факторите, които превръщат едно средностатистическо червенокосо момиче в зашеметяваща бляскава блондинка, влязла в историята на световното кино? Как едно момиче, работещо в авиационен завод, привлича вниманието на военен фотограф и решава да стане модел, позирайки за по 5-10 долара на час, две години по-късно сключва договор с киностудио 20th Century Fox за работа като статистка, а след още две години сключва 7-годишен договор със същото студио и получава предложения за истински роли? Кои са указанията за кариера на актриса, модел?

Нека обърнем внимание какви планети има в ъглови (кендра) и тригонални (трикона) домове от Асцендента. В домове трикона планети няма, а техните управители (Марс и Юпитер) не са силно разположени и не участват в Раджа йога. Марс и Юпитер са разположени в 8 дом от Асцендента, това положение по-скоро би могло да говори за подкрепа от страна на съпруга или от други влиятелни мъже. Осми дом в женска карта има по-специално значение и по него се съди за брака – доколко ще е траен и успешен.

За сметка на това домовете кендра в хороскопа са доста акцентирани и тук са разположени три важни планети – Луната, Венера и Сатурн. Венера се намира в 10 дом – карма бхава – домът, който традиционно се свързва с кариерата и статуса на родения. По знакова позиция Венера не е особено силна, но по афетичната система шадбала (shadbala) заема второ място по сила в хороскопа (след Слънцето). А аспект между Венера и Сатурн, особено когато са засегнати ъглови домове, може да даде професия, свързана с някаква форма на изкуство.

Следва да се обърне внимание и на това, че в navamsha (D9) Венера получава допълнителна сила, минавайки в собствен знак в комбинация с Меркурий и Раху (Телец) и аспект с Юпитер, разположен в отсрещния знак. А също така да се вземе предвид, че в основната карта rashi (D1) Венера, освен че се намира в 10 дом от Асцендента, попада в един знак с три специфични арудхи – AL, UL и A7. И как да не е самото въплъщение на Венера от плът и кръв (”pure Venus”), щом Венера е онзи образ, който се ”издига” и е ”видим” в очите на околните? И как вниманието на обществеността да не е приковано към личните ѝ връзки, щом в един знак с Арудха лагна попадат и два важни сигнификатора, даващи допълнителна информация за партньорските отношения? Няма начин, нали това е най-видимо за околните, докато истинският образ може да остане недокоснат и невидим зад воала на тайнствеността, скрит зад широката ѝ безгрижна усмивка и изложена на показ сексуалност.

И трите брака на Мерилин не са били особено щастливи, нито трайни. Вторият ѝ брак – с известния бейсболист Джо ДиМаджо – продължава по-малко от една година (от януари 1954 до октомври 1954), след което звездната двойка се разпада. Като причина за развода се изтъква силната ревност от страна на съпруга.

Година по-късно тя среща известния писател и драматург Артър Милър, с който се е запознала няколко години по-рано. През 1956 година двойката сключва брак, който продължава четири години и половина. Споменава се, че само няколко седмици след сватбата съпругът ѝ Артър е записал в личния си дневник “Имам чувството, че това е малко дете… не мога да я понасям!”. Вероятно инфантилните ѝ изблици са се оказали доста натоварващи за нейния по-възрастен и улегнал съпруг (роден на 17 октомври 1915 г.). Разводът приключва в началото на 1961 година, същата година Мерилин се запознава с Джон Кенеди, с който се твърди, че е имала интимна връзка.

В нощта на 4 срещу 5 август 1962 година известният секс символ е намерена мъртва, с телефонна слушалка в ръка и празна опаковка приспивателни. По официални данни смъртта ѝ е настъпила в резултат на предозиране, като се допуска версия за самоубийство. Има поне 4 версии за смъртта ѝ.

Едва ли има по-подходящ финал за тази статия от следващия цитат от Мерилин:

«Истината е, че никога не съм заблуждавала някого. Оставих хората сами да се заблуждават. Те не се интересуваха да открият коя съм и каква съм. Вместо това си създаваха свой образ за мен. Не бих спорила с тях. Очевидно обичаха някой, който аз не бях.» («The truth is I’ve never fooled anyone. I’ve let people fool themselves. They didn’t bother to find out who and what I was. Instead they would invent a character for me. I wouldn’t argue with them. They were obviously loving somebody I wasn’t.»).

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.