Любовни хорарни карти

Както във всички раздели на астрологията, така и в хорарната астрология въпросите, свързани с партньорските взаимоотношения заемат голям процент от работата с клиенти. “Ще се оженя ли?”, “Ще се разведа ли?”, “Партньорът/ката ми среща ли се с друг/а?”, “Ще срещна ли някой друг?”, “Дали тази връзка ще е подходяща за мен?” – практикуващите хорарна астрология често чуват подобни въпроси.

Обикновено кверентът (питащият) е символизиран от 1-ви дом, управителя му и Луната. Взаимоотношенията, в която и да е област (бизнес или емоционални, основани на симпатия или антипатия) са показани от 7-ми дом и управителя му. Всяка планета, която се намира в тези домове, и особено ако е близо до куспидите, може да се счита за ко-сигнификатор. Такива планети често дават допълнителна представа за физическия облик или за особени характеристики.

Освен основния сигнификатор, Уйлям Лили съветва да гледаме Слънцето като общ сигнификатор за мъжа и Венера като общ сигнификатор за жената. Някои текстове като труда на Дарио от 16 век също така съветват за ко-сигнификатор на питащия да се вземе планетата, с която последно Луната е направила съвпад. Такъв ко-сигнификатор за човека, с който е свързан въпроса, трябва да е тази планета, с която Луната предстои да се апликира (присъедини). Всеки хармоничен или напрегнат аспект на тези две планети ще окаже влияние върху взаимоотношенията в двойката.

5-ти дом – мястото, където Венера е “в радост” – често бива наричан дома на любовните афери, тъй като традиционно се свързва с удоволствията, насладите, любовта и подаръците. Когато Луната или основният сигнификатор се намират в 5-ти дом, това предполага много силна страст или удоволствие във връзката, но не винаги предвещава дълготрайно обвързване.

Основните фактори, които трябва да се гледат при въпросите, свързани с взаимоотношенията са следните:

  • Хармоничен аспект между управителите на 1-ви и 7-ми дом показва желание за връзка. Тригонът и секстилът, когато са апликиращи, са много обещаващи, особено когато двете планети са във взаимна рецепция. Ако няма апликиращ аспект между двете, “предаването”[1]или “събирането на светлината”[2] могат да дадат същия резултат и често са подкрепени от трети фактор (още повече, ако Луната е в 10-ти дом);
  • Ако апликиращият аспект между сигнификаторите е квадрат или опозиция, или “предаването на светлината” е образувано от такива, но сигнификаторите са във взаимна рецепция, връзката е възможна, но ситуацията е много трудна и с обстоятелства, които възпрепятстват взаимоотношенията. Когато няма рецепция, този тип аспекти сам по себе си обещава добър резултат.
  • Апликиращ аспект на Слънцето или Луната с Венера, ако и двете планети, формиращи аспекта са добре разположени и силни по есенциални качества[3], сочи за развитие във връзката.
  • Развитието е най-благоприятно, когато сигнификаторите се намират във водни знаци (Рак, Риби, Скорпион), или в места, където Венера притежава качества.
  • Управителят на 1-ви в 7-ми дом предполага, че кверентът е този с по-силното желание за връзка от двамата. И обратно – управителят на 7-ми в 1-ви дом показва, че е по-голям интересът от страна на другия във връзката.
  • Ако управителят на 7-ми се намира в 7-ми дом, и особено ако планетата е в екзалтация или на трон, сочи, че този, за който се отнася въпроса, не е много заинтересуван от кверента.
  • По-бързата планета обикновено показва кой от двамата е по-привързан и предразположен към развитието на връзката.
  • Когато няма аспект между сигнификаторите на двамата, “предаване” или “събиране на светлината”, няма и връзка. Също така ако преди сключването на аспект се появи пречка – намеса на друга планета или ако един от сигнификаторите се обърне ретрограден, връзката ще бъде прекъсната от човека или ситуацията, които планетата вмешател символизира.
  • Уран символизира раздразнение, разногласия, раздяла и развод; Марс – спорове, конфликти и насилие; Нептун – лъжи, заблуди, предателство и самоизмама.
  • Луната е символ на съпругата; Венера – на любимата; Марс – на младия мъж; Слънцето – на улегналия мъж; Сатурн – на зрелия или по-възрастния мъж, фигурата на бащата.

Ще напусне ли съпруга си заради мен?
Интерпретация Дебора Холдинг

Месеци кверентът е бил привлечен от съпругата на негов приятел и малко преди задаването на въпроса е започнал отношения с нея. Връзката е пазена в тайна, а той иска да разбере дали ще продължи и любовницата му ще напусне ли съпруга си заради него.

Сигнификатори на кверента са Сатурн като управител на Асцендента и Луната. Въпреки че е млад и привлекателен мъж, Сатурн съвсем точно го описва като мрачен човек – както физически (тъмна коса и излъчване), така и като характер. Намиращ се в 12-ти дом, показва, че връзката е скрита, непозволена. Сатурн се чувства добре в това положение – “поначало Сатурн причинява нещастието”, казва Уйлям Лили. Луната на Десцендента показва, че от двамата, кверентът повече държи на развитието на връзката.

Любовницата му е представена от управителя на 7-ми дом – Слънцето, и Венера, общ сигнификатор за жената. Слънцето се намира във Via Combusta (от 15 градуса на Везни до 15 на Скорпион) – сектор, свързан със страхове и скрити действия – разположено на куспида на 8-ми дом, показва “страх и терзания на ума” (“Християнска Астрология” на Уйлям Лили, стр. 54). Изгоряла, Венера допълнително подчертава скрития характер на връзката. Това предполага, че любимата му не е свободна да последва сърцето си, а изпитва вина и неудобство от ситуацията.

Доказателство, че връзката ще продължи, е апликиращия квадрат на Венера със Сатурн. Въпреки че това е труден аспект, между двете планети има взаимна рецепция, което показва желанието да се съберат. (Сатурн се намира в триплицитета на Венера, а тя е в мястото на неговата екзалтация, триплицитет и лице.) Но въпреки това в най-добрия случай този квадрат предполага много пречки, които трябва да се преодолеят. С Венера, изгоряла от Слънцето, и Сатурн в 12-ти дом, никоя от страните не е в състояние да разреши трудностите във взаимоотношенията.

Главните сигнификатори – Слънцето и Сатурн – излизат от квадрат. Тъй като няма силна рецепция, която да подкрепи този аспект, той няма да помогне в ситуацията, и най-вече поради това, че двете планети се намират в слаби домове. Фактът, че сигнификаторите излизат от аспект помежду си, показва, че връзката по-скоро ще се разпадне, отколкото да се развие.

Предстои секстил между Луната и Слънцето, както и между Луната и Венера, но тъй като нито една от двете планети не приема Луната, която е “в странство” в този знак, и този аспект не е достатъчно силен, за да даде положителен резултат, а единствено показва желанието на кверента да продължи връзката. (Забележете, че Слънцето и Луната са “в странство”, а Сатурн и Венера са слаби по есенциални качества – и двете страни болезнено ясно осъзнават непочтеността на действията си.

Отговорът ми към кверента беше, че въпреки силната си привързаност към него, любовницата му не е способна да напусне съпруга си. Тъй като тя вече се чувства неудобно от връзката им, най-вероятно иска да я приключи скоро. Предстоящият съвпад на Луната с управителя на Медиум Цели – Юпитер, намиращ се на куспида на 7-ми дом, е индикатор за бързото развитие на събитията.

Какво се случи?

Непосредствено след това жената напусна съпруга си с думите, че не е сигурна в стабилността на брака им и се нуждае от известно време да изясни чувствата си. Съпругът ѝ направи всичко възможно да я убеди да остане при него. В картата той е най-добре олицетворен от Юпитер, който управлява 11-ти дом на приятелите на кверента и поставен на Десцендента, се превръща в негов враг.

Пет дни след задаването на въпроса съпругът среща жена си и кверента, след което се разразява скандал. Като завършек кверентът е с насинено око и няколко други наранявания. (Забележете, че Юпитер на Десцендента активира голям тригон между ъгловия Марс, диспозитора му Меркурий и Асцендента, и ясно посочва спорове и насилие за кверента, а квадратът на Сатурн и Слънцето буквално означава “насинено око”.) На жената е поставен ултиматум да избира между любовника и съпруга си, и тя избира съпруга. Оттогава не е имала контакт с кверента.

Ще бъде ли това продължителна връзка?
Интерпретация Оливия Бъркли

Въпросът е зададен от моя приятелка на средна възраст, която неочаквано овдовя преди няколко години.

Изгряващият знак, представляващ кверента, е Близнаци и Меркурий се явява основният ѝ сигнификатор. Меркурий в Лъв дава едро тяло, тъмно излъчване, вирнат нос и широко отворени очи. Тя е интелектуалка, с влечение към изкуствата и в частност към театъра. Приятелят ѝ и партньорът, от който се интересува, е символизиран от Юпитер, управител на 7-ми дом, който попада в Стрелец. Той е артист.

В картата се вижда, че Меркурий предстои да направи съвпад с Юпитер в неподвижен знак и в случая отговорът на въпроса ѝ е “да”. Луната, като неин ко-сигнификатор, подкрепя това твърдение.

Ожениха се през ноември 1992 г. и той се премести да живее при нея – планетите се намират в 4-ти дом.

Тези, които се учат от великите творби от миналото, ще си припомнят картата на Крал Чарлз и неговата Кралица, разгледана на стр. 455 в “Християнската Астрология” на Уйлям Лили. Там Лили посочва, че Кралят е имал силно желание да види Кралицата, тъй като неговият сигнификатор се апликира към нейния. В настоящия пример виждаме как планетата на кверента се приближава към съвпад с управителя на 7-ми дом и ни е ясно, че тя е тази, която възлага повече надежди на връзката.

Ще се ожени ли за мен?
Интерпретация Дебора Холдинг

Клиентката, 32-годишна разведена майка с две малки деца, е започнала любовна връзка с 38-годишен мъж, който скоро се е разделил със съпругата си. Самият той има три деца и провалът на брака му се е отразил много тежко. Временно е живял на квартира, но често е оставал в дома на моята клиентка и децата ѝ доста са се привързали към него. Тя се надяваше, че отношенията ще стигнат до сериозно обвързване и са говорили по въпроса той да се премести да живее при нея за постоянно с тенденцията да се оженят и така финансите му да се стабилизират след развода. Тя не беше съвсем сигурна дали да приеме сериозно думите му за брак и се съмняваше, че след като веднъж заживеят заедно, той ще започне да я убеждава колко са щастливи и без да се женят. Самата тя беше сигурна, че иска да се омъжи за него, тъй като отговорността към децата ѝ я карат да смята, че стабилността и допълнителното обвързване, които съпътстват брака, биха могли да предпазят нея и децата ѝ от емоционална ранимост.

Клиентката ми е символизирана от Сатурн, а любовникът ѝ – от Слънцето. Въпреки че двата сигнификатора са близо до съвпад, няколко положения в картата ме обезпокоиха. Като начало забелязах, че Луната се намира на куспида на 8-ми дом и между опозицията на Марс и Сатурн.

Марс е със силно присъствие в картата и клиентката се съгласи, че връзката е до известна степен динамична, тъй като двамата често и внезапно влизат в спорове за незначителни неща. Това е допълнително подсилено и от раздразнителния Уран на Асцендента. Уран често сигнализира за някой, който е напрегнат или избухва необмислено.

Съветът към клиентката ми беше да забави малко темпото във връзката и да си даде време, за да опознае любовника си по-добре. Тя изглеждаше доста неудовлетворена от този отговор, твърдейки, че го познава добре, наясно е с недостатъците му и капаните във връзката, но чувства, че е подходящ, тъй като тя се нуждае от силен партньор, който да я стимулира и предизвиква. Каза, че вече се е опознала достатъчно и единствено иска да разбере дали той покрива типа мъж, от който се нуждае.

Когато я попитах защо първият брак на партньора ѝ се е разпаднал, се оказа, че не знае, но знаеше, че нито той, нито съпругата му са имали извънбрачна връзка и предполагаше, че съпругата е тази, която е подала молба за развод. Попита ме дали смятам, че той може да се върне при нея, на което отговорих с не. Но също така изказах опасения, че партньорът ѝ не е съвсем категоричен относно сериозно обвързване и дали изобщо тази връзка би могла да е хармонична. Съветът ми към нея отново беше да помисли още малко, преди да избърза с дълготрайни отношения, обвързани с договор. Сатурн е в падение в Овен; съвпадът на Слънцето със Сатурн на куспида на 2-ри дом ме наведе на мисълта, че за мъжа връзката е по-скоро удобна – отношения, в които той иска да се възползва от по-добрия начин на живот на клиентката ми.

Какво се случи?

След две седмици, много разстроена, клиентката ми се обади, за да ми каже какво се е случило. През седмицата е забелязала, че липсва значителна сума пари, но е решила, че ги е сложила някъде и е забравила. Сутринта в деня на обаждането (26 април) докато е лежала, е забелязала любовника си в кабинета в съседство, до бюрото, където стоят парите ѝ, след което той бързо се е измъкнал от къщата. Очаквала е да излезе рано и да се върне същата вечер, но след като веднага е заподозряла защо е бил там, бързо е погледнала в чекмеджето и е установила, че липсват точно 50 паунда. Разгневена, моментално е изтичала до входната врата и е започнала да му крещи, докато се е качвал в колата. Той се е върнал в къщата и отначало е започнал да отрича, че е вземал пари, но после е станал агресивен, защото “го излагала пред съседите”. По време на скандала я е нападнал физически пред очите на децата ѝ. Избягал е, щом тя се е обадила на полицията и естествено връзката автоматично е приключила.

Венера е втори сигнификатор в повечето карти, където се разглеждат партньорските взаимоотношения. Тук тя навлиза в квадрат с Плутон, подчертавайки, че във връзката има нечисти намерения.

Ще се съберат ли отново?
Интерпретация Синтия Таскър

Въпросът се отнася за мой братовчед и съпругата му, които живяха в Канада 23 години и внезапно се разделиха. Жена му се прибра в Англия, а братовчед ми я последва с надеждата да се помирят. Когато чух какво се е случило, зададох въпроса “Ще се съберат ли отново?”.

Като кверент, аз съм представлявана от Асц. Дева и управителя му Меркурий. Братовчед ми е символизиран от куспида на 3-ти дом във Везни, а неговите сигнификатори са Венера и Луна. Жена му е представена от 9-ти дом в Овен и управителя му Марс в Лъв.

Разпадащият се квадрат между Марс и Луната показва скорошната раздяла. Сигнификаторът на братовчед ми – Венера – на куспида на собствения си 7-ми дом сочи, че той прави стъпки към възстановяване на връзката. Но тъй като Венера е в падение в Овен, той е в неизгодно положение. Главните сигнификатори са във взаимна рецепция – Венера в знака на Марс, а Марс в терма на Венера. Това предполага, че между двамата все още има чувства, но рецепцията не е силна и няма аспект, който да показва помирение.

Луната скоро ще смени знака си и ще влезе в точен квадрат със Сатурн. Когато сигнификатор сменя знака си, обикновено има обрат в обстановката или обстоятелствата. Квадратът със Сатурн показва, че братовчед ми ще изпита чувство на загуба или разочарование. Две седмици по-късно той се върна в Канада като губещ – едновременно в емоционален и финансов аспект (Луната е “в странство” в неговия 2-ри дом – вторичен 2-ри от 3-ти дом). И все пак по същото време главният му сигнификатор, Венера, навлезе в собствения си знак Телец – индикатор, че ще се завърне в страната, която смята за свой дом.

Тази връзка има ли бъдеще?
Интерпретация Дебора Холдинг

Въпросът е зададен от привлекателна дама, чиято възраст е в края на 50-те години. Започнала е отношения с женен мъж, но тъй като има вече два брака зад гърба си, е решила да не се въвлича в сложна връзка без бъдеще.

Стрелец на върха на Асц. отговаря на наталния Асцендент на клиентката, което помага да се удостовери картата и я описва много добре като пламенна, екстровертна личност с чувство за хумор. Управителят на Асц., Юпитер, като неин сигнификатор, е силен по есенциални качества (в мястото на своята екзалтация и терма) и потвърждава факта, че тя е независима жена – има собствен бизнес в дамската мода (Медиум Цели във Везни).

Меркурий, като управител на 7-ми дом в Близнаци, описва мъжа, за който се отнася въпроса. Меркурий символизира пътуващите търговски агенти и този мъж е точно такъв – отново в областта на модата. Неговият сигнификатор е по-бързата от двете планети и ще сключи квадрат с Юпитер, като по този начин се вижда, че мъжът действа повече за развитието на връзката (“Християнска Астрология” на Уйлям Лили, стр. 305). Меркурий е в знака и терма на Венера, показвайки, че е привлекателен и очарователен мъж, но понеже планетата е “в странство” и в кадентен дом, не може да предложи много (“Християнска Астрология” на Уйлям Лили, стр. 299). Освен това сигнификаторът на мъжа е под лъчите на Слънцето, което означава, че няма свободата да действа така, както би искал (Християнска Астрология на Уйлям Лили, стр. 113), понеже е под влиянието на друг – съпругата му. Марс е на Медиум Цели и клиентката ми призна, че е силно привлечена от този мъж, но и се чувства некомфортно в присъствието му. Притесняваше се, че е с избухлив темперамент, което може да се предположи от картата.

Тъй като апликиращият аспект, който Меркурий сключва с Юпитер, е квадрат без взаимна рецепция между планетите, може да има силно привличане, но е малка вероятността връзката да се развие. Освен това преди Меркурий да влезе в квадрат с Юпитер, той ще сключи квадрат и с малефика Сатурн. Както Уйлям Лили обяснява в “Християнска Астрология”, стр. 110: „Възпирането е когато две планети, символизиращи същността на въпроса, скоро ще сключат аспект, но преди това да се случи, друга планета се намесва между тях с присъствието или аспекта си така, че развитието на въпроса е възпрепятствано или забавено”. Същото би се случило и ако използваме Венера като ко-сигнификатор на клиентката, както предлага Лили (“Християнска Астрология”, стр.302), тъй като Меркурий сключва секстил с Венера, но преди това отново влиза в квадрат със Сатурн.

Диспозитор на Юпитер (управител на Асц.) е Луната, общ ко-сигнификатор. Тя се намира в 5-ти дом – предполага се, че това по-скоро ще е романтичнa прищявка, отколкото дълготрайно обвързване. Луната излиза от секстил с Юпитер и след това вече е на празен ход – в началото връзката е изглеждала обещаваща, но всъщност няма никакво бъдеще (“Християнска Астрология”, стр.299).

Скоро след консултацията клиентката ми потвърди, че чувствата ѝ са охладнели вследствие на спор и тя е приключила отношенията. Сатурн, като “възпираща” планета, управлява 2-ри дом и тя каза следното: „Прекалено много работих, за да си изградя удобството и независимия начин на живот, за да захвърля всичко заради някой, който не възнамерява да го подобри или поне да го поддържа”.

Бележки
[1] Предаване (пренос) на светлината се нарича положение, при което планета излиза от съвпад или аспект с единия сигнификатор и непосредствено се свързва с другия (докато все още е в орбиса на разпадащия се съвпад или аспект с единия сигнификатор). Така планетата, все още под влиянието на единия сигнификатор, прави връзка помежду им. Някои астролози смятат, че е задължително предаващата планета да сключва съвпад поне с едната от другите две.
[2] Събирането на светлината е положение, при което две планети, които, без значение дали имат апликиращ или сепариращ аспект помежду си, или нямат никакъв аспект, се свързват с трета, която приема енергията им и по този начин ги свързва.
[3] Достойнството или слабостта на една планета се наричат есенциални единствено, когато се разглежда по зодиакална позиция; останалите позиции се наричат акцидентални. Така екзалтацията е есенциално качество, но изгорялата планета и ъгловата позиция са акцидентални.

Акциденталните достойнства и слабости имат отношение по-скоро към силата на планетата, отколкото към нейната природа (когато е на Медиум Цели, тя може да е силна като най-високо издигната, но това не може да компенсира неблагоприятното ѝ положение, ако се намира в падение).

Една планета е силна по есенциални качества когато е на трон, в екзалтация, терма, триплицитет и лице. Може да има акцидентални достойнства, бидейки в ъглова позиция, в благоприятен дом или в такъв, в който е “в радост”; когато знакът, в който се намира е управляван от бенефик или самата тя е аспектирана от такъв или от благоприятна неподвижна звезда, когато е в cazimi (в орбис от 17 минути от Слънцето – „в сърцето на Слънцето”), увеличаваща се по светлина или скорост, директна по движение или според позицията си спрямо Слънцето (източна или западна).

Тя слаба по есенциални качества, когато е в заточение или падение, или е “в странство” (липса на всякакви есенциални достойнства). Тя може да бъде и слаба по акцидентални качества, бидейки в кадентен дом, наранена, изгоряла или под лъчите на Слънцето (в орбис от 8.30 градуса от Слънцето), във via combusta, на празен ход или намаляваща по светлина.

Дебора Холдинг е световно известен авторитет в областта на историята, философията и практиката в Традиционната западна астрология. Тя е била редактор на астрологическото списание “The Traditional Astrologer”, автор на книгата “Домовете : храмовете на небето” ( The Houses: Temples of the Sky ) и създател на един от високо ценените и богати сайтове по Астрология в мрежата – Skyscript. Писала е статии по въпросите на класическите дефиниции на антисцията и контраантисцията, понятието за рецепция при Уйлям.Лили, за произхода и употребата на аспектите, за оценката на достойнствата и слабостите на планетите, многобройни разработки в областта на хорарната астрология, триплицитетите, ингресиите в мунданната астрология и много други. Води курсове и практикуми по хорарна астрология.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.

©Дебора Холдинг, всички права запазени. Оригинал на английски.