Кой ще оцелее?

Колко дълго ще живеем има голямо значение и от древни времена Астрологията е развила сложни техники за разгадаване на заложения в хороскопа виталитет. Колко витални сме има ключова роля в определянето на продължителността на живота. Тази тема, разбира се, е винаги актуална.

Птоломей казва следното: “…както казват древните – смешно е да се правят специални предвиждания за човека, който на базата на годините, които има да живее, няма никога да достигне времето, когато ще се реализират предвижданите за него неща”.

Не само Птоломей, но и другите стари елински автори, както и индийските астролози са застъпвали сходно мнение. Ведическата астрология дори прибягва до оценката на продължителността на живота при партньорския анализ – търси отговор на въпроса дали двамата брачни партньори ще имат сходна продължителност.

Предвиждането на продължителността на живота се прави на два етапа:

  • Първият включва оценка на виталитета и риска от преждевременна смърт и инциденти
  • Вторият касае изчисляване на времето на вероятните критични дати на смъртта или т.нар. смъртни дирекции

Този въпрос не е нито лесен, нито еднозначен за анализиране и неслучайно доста астролози са се прославили с точните си прогнози за смъртта на велики личности, а други са били осмяни, заради грешните си прогнози.

Съвременната астрология ни предоставя един мощен апарат за анализ на статистически данни и ако го насочим към подходящи случаи бихме могли да разберем кои фактори са значими и кои не при анализа на конкретен въпрос.

Астрология на катастрофите

Особено след началото на индустриалната ера много популярна става т.нар. Астрология на Катастрофите. Тя анализира факторите, които водят до масова и драстична гибел с много човешки жертви. Тя също така търси и причините поради които едни хора успяват да се спасят, докато други нямат този шанс. И намира, че съществува връзка между факторите на хороскопа и шанса за оцеляване в критични ситуации. Масови човешки загуби има както при природни така и при урбанистични катастрофи – пожарите, ураганите, наводненията, земетресенията, епидемиите, самолетни и други катастрофи, войни…

Още от Средновековието са посочени редица фактори, които правят човек по-неподатлив на глобалните катаклизми – природни бедствия, епидемии, война, катастрофи и др.

Редакторът на списание Considerations Кен Гилман прави анализ на едно ужасяващо събитие и успява да открие, че съществува ясна корелация между положнеието на Юпитер и способността да се оцелява в критични ситуации.

Масовото убийство в училището в Дънблейн

На 13 март 1996 г. в 9:30ч. Томас Уат Хамилтън влиза в началното училище в Дънблейн, снаражен с четири пистолета и заглушители на ушите и открива безразборна стрелба. Сварва учителка на вратата на класна стая и я прострелва, влиза в стаята и открива триминутен огън по учениците и персонала. После излиза за малко от гимназията отново открива огън, след което отново влиза вътре и с един куршум в устата се самоубива.

Анализирайки това ужасяващо деяние на безсмислена жестокост, ще се опитаме да разберем какво е помогнало на оцелелите да оцелеят, и какво е погубило живота на другите, правейки ги жертви.

От 30 души, деца и училищен персонал – 14 са били убити на място, 1 дете е починало на следващия ден от раните си, 11 са били ранени, 1 дете е избегнало нараняване и 1 дете е отсъствало в този ден и 1 дете е напуснало училището месец преди инцидента. Класната е убита на място и двама учители са били ранени. Рождените данни на децата са издирени от техните актове за раждане. Ще се опитаме да открием съществува ли съществена разлика между хороскопите на оцелелите и загинали деца. Оказва се, че такава съществува.

Сравняването на хороскопите на децата с този на убиеца не дава никакъв резултат, следователно трябва да се доверим на факторите в техните лични хороскопи, подсказващи шанса им за оцеляване.

Кой и защо оцелява?

Съществуват много книги с афоризми, посочващи факторите за насилствена смърт. Ако се опитаме да ги систематизираме ще попаднем в клопката на един безкраен списък без ясно очертана система. Може да се обърнем обаче към класиката в лицето на Уйлям Лили, който в своята “Християнска Астрология” на стр.644 дава списък с индикациите за насилствена смърт. Дали те работят обаче?

Индикации за насилствена смърт по Уйлям Лили

  1. Двете светила във виолентни знаци, без аспект помежду си, говори за насилствена смърт.
  2. Двете светила в съвпад с виолентни звезди, до 5° особено ако господаря на Asc и 8 дом са в съвпад или ако едно от светилата е господар на Asc или 8-дом.
  3. Едно от светилата във виолентен знак, а другото в съвпад с виолентна звезда и лош аспект към светилата или господаря на 8 дом.
  4. Двете светила в квадрат, съвпад или опозиция на Марс и Сатурн.

…….

16. Ако Венера или Юпитер са на Asc, а другата е в 8 дом – смъртта няма да е внезапна и насилствена.

Осем от убитите деца отговарят на правило #3 и #4 на Лили и няма оцелели с подобна конфигурация.

Следващите правила са за ангуларни позиции на планетите. Двете деца със Сатурн на IC не са оцелели. Всички обаче с Юпитер на Asc или MC са оцелели. Оказва се, че наличието на Луна или Венера на Асцендента или Dsc не е от помощ. Интересно е, че децата с Плутон на Asc избягват смъртта. Само наличието на ъглова планета като цяло запазва живота и помага човек да оцелее. 5 деца и двама учители не са имали никаква планета до 5° от ъглите си и те не са оцелели.

Наличие на виолентни звезди в кардинални позиции

Оказва се че 14 деца са имали виолентна звезда на MC и IC. От тях 10 загиват, а останалите оцеляват, но те не са имали нито едно от индикациите на Лили за насилствена смърт. Виолентните (насилствените) звезди, които Лили използва са: Алгол (сега на 26° Телец), Алдебаран (сега 10° Близнаци), Полукс (23° Рак), Бетелгайзе (29° Близнаци), Антарес (10° Стрелец) и Шаула (24° Стрелец). Към тези класически виолентни звезди Кен Гилман добавя още и звездата Хамал (7° Телец). Лили приема орбис от 5° за виолентните звезди, всяка планета или ъгъл попаднали в този орбис се приемат за съвпад с нея.

Заключения

  • От 32 карти на убити и ранени в този инцидент – 7 имат правило #3 и #4 на Лили и седемте загиват;
  • Наличието на едно или повече от другите правила на Лили в картата като цяло се оказва, че не е толкова фатално, обаче наличието на съвпад с насилствена звезда в съвпад със Слънцето или Asc или MC водят до насилствена смърт;
  • Има 9 карти с виолентни звезди в съвпад или опозиция на MC, в които Юпитер не се намира близо до някои от ъглите. И деветте деца загиват;
  • Има и 8 карти с виолентни звезди в съвпад със Слънцето и с наличие на накои от индикации на Лили за насилствена смърт, всички те загиват.

Кой оцелява?

Оказва се, че децата, които са имали най-малко наранявания, както и това, което не е дошло на училише в този фатален ден имат Юпитер на 5° от ъгъл в хороскопите си. Оказва се, че тази позиция действа изключително протективно върху живота на родения и му помага да избегне фатални опасности в живота си. Това може да се приеме като правило, което да ни подскаже, че дори при наличието на един напрегнат хороскоп, Юпитер действа животоспасяващо в критични ситуации.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.