Нацисткият “окултизъм” на Хайнрих Химлер

Хайнрих Химлер ( роден 7 октомври 1900 – 23 май 1945 г. ) е ръководител на СС и Гестапо, фанатичен окултист и един от най-силните хора в нацистка Германия.

Роден е на 7 октомври 1900 г., в 16:28часа ( данни според астролога Вилхелм Вулф ) в Мюнхен.

Като главен ръководител на репресивния апарат, той е водещият организатор на Холокоста. Химлер е идеен баща на нацистките концентрационни лагери и т. нар. “окончателно решение на еврейския въпрос”. С действията си е пряко отговорен за смъртта на повече от 12 милиона души. Сред жертвите му са евреите, циганите, хомосексуалистите, комунистите, славяните и католическите свещеници.

Химлер е син на учител и след завършване на гимназията става кадет и се присъединява към 11-ти баварски полк и участва в Първата световна война. Малко след като е произведен в офицер, войната приключва и така не успява да вземе участие в истинска битка.

През 1919 г., година след приключване на войната, Химлер започва да учи за агроном във Висшето Техническо училище в Мюнхен. По време на студентските си години е активен член на няколко клуба. Първоначално участва в свободно формираната армия на разочарованите от немската загуба военни, а по-късно се присъединява към “Reichkriegsflagge” ( имперският военен флаг ), а през 1923 г. и към Нацистката партия. Участва в т. нар. “бирен пуч”, организиран от Нацистката партия, опитвайки се да предизвика революция и да свали правителството на Бавария. В периода 1923-1925 г. Химлер се посвещава на агрономските си интереси, дипломира се и започва да се занимава с ферма за пилета, но през 1926 г. се връща в партията, а следващата година се жени за Маргарет Боден.

Партията веднага го поставя на отговорни длъжности и така бързо го издига от депутатски ръководител на Горна Бавария до вицекомандващ на СС. След оттеглянето на Ерхард Хайден от поста главнокомандващ СС ( Reichsführer-SS ), Химлер е избран на този пост през януари 1929 г. По това време СС е наброявала само 280 члена. През 1933 г., когато Нацистката партия набира сила, СС вече наброява 52 000 члена, като за постъпването в нея са въведени строги правила за расова арийска чистота.

Химлер и дясната ръка на Хитлер – Херман Гьоринг – усещат, че в лицето на Ернст Рьом се заражда реална заплаха от провал на управлението на Нацистката партия и разпростирането на нейното влияние над немската армия. Рьом е строг социалист и вярва, че макар и Хитлер да е взел властта в Германия, истинската революция все още предстои. След многобройни увещания от страна на Химлер и Гьоринг, Хитлер се съгласява, че Рьом е заплаха и трябва да умре, като делегира тази задача на първите двама, които, заедно с Райнхард Хейдрих, Курт Далюге и Валтер Шеленберг, се ангажират с екзекуцията на Рьом и други висшестоящи персони от СС. Тази нощ – 30 юни 1934 г. – влиза в историята като “нощта на дългите ножове”. Веднага след това започва създаването на концентрационните лагери, а след 1941 г. и на “лагерите на смъртта” в окупирана Полша. Химлер става главният архитект на Холокоста.

Използвайки различни елементи на мистицизъм и фанатични вярвания в нацистката идеология, той оправдава масовите убийства и геноцида на милиони.

Химлер създава организация, която да обслужва неконвенционални цели. Той е фанатичен окултист и, използвайки елементи от различни учения, проповядва идването на “ерата на хилядолетния райх”. Химлер се е допитвал непрекъснато до астролога Вилхелм Вулф, заради което дори плъзва анекдот, според който немските генерали се притеснявали за звездите на пагоните си, а Химлер за звездите в хороскопа си. Вулф е бил винаги пределно откровен в своите анализи и, имайки предвид опозицията Нептун/Сатурн в хороскопа на Химлер, му предсказва, че ще умре от насилствена смърт.

Като фанатичен окултист Химлер се отдава на своите занимания в един разрушен замък във Вестфалия, който превръща в средище на своя култ – разновидност на езичеството и старите вярвания на древните германски народи, комбинирани с най-неконвенционалните тенденции в окултизма.

Той ремонтира тронната зала и я превръща в голям ритуален център за важни сбирки. Около огромната маса, поставена в центъра на залата, на големи дървени столове, приличащи на тронове, тапицирани със свинска кожа, Химлер подреждал дванадесет души – негови фаворити. По този начин той се опитвал да наподоби “Тайната вечеря”, както и да се асоциира със Слънцето, заобиколено от 12-те зодиакални знака. На тези сбирки тринадесетте души са обсъждали служебни въпроси и са правели групова медитация, на която, потънали с часове в мълчание, са се опитвали да се отъждествят по-пълно с арийската “расова душа”.

След края на войната Химлер се опитва да избяга през датската граница и да се спаси от арест, дегизиран като член на жандармерията, с надежда да се върне в Бавария, но е заловен в Бремен от британската армия. Изправен е на процеса в Нюрнберг с другите германски лидери и е бил в позицията на главен обвиняем за военните престъпления, но се самоубива в Люнебург, поглъщайки капсула цианид, преди процесът да започне.

Съществуват мнения, че човекът, който се е самоубил, не е Химлер, както някои твърдят, а е успял да избяга в Южна Америка, където се е опитвал да възобнови СС в изгнание, подпомогнат от тайната организация ODESSA, сформирана за спасяване на оцелелите след войната нацистки водачи и осигуряването на тайно съществуване далеч в Бразилия и други страни от Южна Америка. Тези твърдения обаче са отхвърлени. Самият Химлер всявал повече страх, отколкото респект в колегите си и, както твърдят историците, е посещавал концентрационните лагери много повече, отколкото работата му е изисквала, поощрявайки жестокостите там, като персонално е присъствал на масови убийства, за разлика от Хитлер, който никога не е посещавал лагерите. Дъщерята на Химлер, Гудрун, родена през 1929 г., все още живее в Германия.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.