Наваграха – деветте планетни божества в Индийската митология

Във Ведическата астрология Наваграха са деветте основни небесни тела в Слънчевата система, които обуславят съществуването на всички живи същества, населяващи Майката-Земя, която индийците наричат Бхумидеви или Прихтви.

В митологията наваграха са представени като божествени същности, всяка от които изпълнява определени функции в небесната йерархия:

1. Сурия (Слънцето): Мъжка планета със сатвична природа (сатва гуна). В Джьотиш символизира душата (атма), краля и други високопоставени личности, бащата.

2. Чандра (Луната): Женска планета със сатвична природа (сатва гуна). Символизира съзнанието (манас), кралицата, майката.

3. Мангала (Марс): Мъжка планета с тамасична природа (тамас гуна). Символизира енергията, действието, силата, смелостта и егото.

4. Будха (Меркурий): Неутрална планета (с преобладаване на мъжкото начало) с раджастична природа (раджас гуна). Символизира интелекта, речта, комуникацията.

5. Брихаспати (Юпитер): Мъжка планета със сатвична природа (сатва гуна). Символизира духовния учител, гуру, мъдростта и просветлението.

6. Шукра (Венера): Женска планета с раджастична природа (раджас гуна). Символизира благосъстоянието и просперитета, удоволствието, насладата и репродуктивната функция.

7. Шани (Сатурн): Неутрална планета (с преобладаване на женското начало) с тамасична природа (тамас гуна). Символизира трудните житейски уроци, кариерата, кармата и дълголетието.

8. Раху (Главата на дракона – Възходящ/Северен лунен възел): Планета с женска енергия и тамасична природа (тамас гуна). В митологията Раху принадлежи към асурите (демонични същества) и често внася хаос и безредие в сферата от живота, която засяга в хороскопа.

9. Кету (Опашката на дракона – Низходящ/Южен лунен възел): Планета с мъжка енергия и тамасична природа (тамас гуна). Символизира свръхсетивното възприятие и влияния, които нахлуват от по-фини светове.

Нав” или “нава” в превод от санскрит означава “девет”. Думата “граха” понякога се превежда като “планета”, макар че Слънцето, Луната, Раху и Кету не са планети от гледна точка на съвременната астрономия. Граха понякога се превежда и като “небесно тяло”, но Раху и Кету не са небесни тела, т.е. материални обекти. Третият вариант на превода е “небесно божество” или “полубог”, макар че Раху и Кету са асури (демони), а не деви (богове). Впоследствие се приема, че Лунните възли са фиктивни точки, проектирани върху еклиптиката.

Деветте основни планети, които се вземат под внимание в индийската астрология, имат относително движение спрямо неподвижните звезди, които стоят в основата на Сидералния Зодиак.

Сурия – Слънцето

Слънцето е източник на светлина. Червено е като цветът на червения хибискус. Слънцето прогонва тъмнината, външна и вътрешна. Укрепва ума и вдъхновява творческия интелект. Сурия ни дарява със светлина и знание, изгаря резултатите на лошите деяния. Слънцето е господар на деня.

Известно като Адитйя, Слънцето е най-големият син на Кашияпа. Символизира живототворящата сила, захранва всички живи организми със своите лъчи, светлина и енергия. Слънцето представя динамичния принцип в Природата. Когато Слънцето изгрява на небосклона, то е кървавочервено и разкъсва тъмнината, разрушава инерцията и неподвижността. За Сурия казват, че е свещен, безсмъртен и вечен. Той символизира вечността и принципа на цялостност във всички светове и йерархии. Сурия винаги се намира в центъра, с лице на изток, обкръжен от останалите планети. Пътува в колесница с едно колело, задвижвана от седем коня, а Аруна е неговият колесничар. Сурия е най-могъщото божество, той е всевиждащото око на боговете. Индийците вярват, че Вселената е създадена от Шива и свързват неговия съзидателен аспект със Сурия. Слънцето благославя с добро здраве и просперитет.

Чандра – Луната

В Пураните се твърди, че Чандра е син на Атри и Анушуя. Понякога се споменава, че той е син на Дхарма. Той се издига от Млечния океан, разпенен от боговете и асурите в търсене на амрита – нектара на безсмъртието. Чандра е покровител на религиозните церемонии, обреди и ритуали. Той е господар на растителния свят. Луната управлява растежа, вегетацията и ферментацията в Природата. Пуруша Шукта споменава, че Чандра произлиза от ума на Калапуруша – Космическия човек. Чандра има силата да изцелява всички болести, затова движението на Луната играе особено важна роля в астромедицината. Също така има тясна връзка с човешкото съзнание, известно с наименованието манас на санскрит.

В митологията се споменава, че Чандра има двадесет и седем жени – дъщерите на Рикши Дакша. Тези двадесет и седем дъщери се свързват с 27 лунни накшатри в индийския божествен пантеон. Преданието разказва, че Чандра най-силно е обичал Рохини, една от 27-те сестри, което поражда недоволство сред останалите. Пренебрегнатите дъщери се обръщат към своя баща Дакша с молба да им помогне да си върнат блудния съпруг. Дакша удовлетворява тяхната молба и променя курса на движение на Лунния бог. Чандра пътува в колесница с три колела, задвижвана от десет коня, които символизират десетте сетивни органа в човешкото тяло. Луната е планетата, която оказва влияние върху съзнанието, ума и дава успех и популярност. Чандра е любящо божество – обича и децата, и възрастните без оглед на тяхната социална класа и религия. В този си аспект Луната се свързва с богинята Парвати. Луната играе много важна роля в предсказателната астрология. Под “рождена звезда” в Индия се разбира накшатрата на Луната по време на раждане.

Куджа (Мангала) – Марс

Ангарака, известен също като Мангала и Картикея, е бог на войната. Той е син на Шива и Земята (Бхуми). Като син на Земята той носи имената Ангарака, Бхаума и Бхумипутра. Известен е също така като Гананолмукха (“небесна факла”). Мангала е червен на цвят. Той символизира силата на битката. Понякога го наричат Чара. Той е роден от Земята и захранен с нейната животворна енергия. Притежава високо ниво на интелигентност и проницателност, дарява родения с остър ум, способност да се изграждат логически връзки, аналитичност и аргументираност. Мангала винаги носи успех чрез победа над враговете, чрез смели и инициативни действия. Сияйният аспект на Шива е въплътен в огъня и свещената река Ганг, в резултат на което се появява Картикея. Той има шест глави и е известен като Шанмукха. Той е водач на сидхите и главнокомандващ на небесната армия. Казват, че произходът на астрологията също е свързан с него. Марс е планетата, която дава просперитет и богатство, древните римляни също са го почитали. Ангарака има войнствен характер, свързва се с божеството Шубрамания.

Будха – Меркурий

Будха е господарят на горещината. Той е погълнат от светлината на Сурия предвид близкото му разстояние от Слънцето. Той излъчва сияние подобно на диамант. Меркурий е видим рано сутрин и късно вечер в небето, на изток и респективно на запад. Неговият баща е Чандра, а майка му е Тара. Неговата рождена звезда се казва Авитам. Пътува в колесница, задвижвана от четири коня. Той се жени за Илай – дъщерята на Ману и става баща на Пуруравите. Той е известен също така като господар на петте песни от Риг Веда. Той е господарят на интелигентността, управлява интелекта. Легендата разказва, че и Сома, и Брихаспати, впечатлени от красотата му, го признават за свой син. Меркурий е планетата, която дава знания. Това божество благославя с мъдрост и богатство тези, които го почитат. Маха Вишну е неговото управляващо божество.

Гуру (Брихаспати) – Юпитер

Брихаспати е един от великите учители. Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система. Той символизира мъдростта и духовното знание. Известен е също така като Анирнишачария. В божествения пантеон той изпълнява функциите на висш жрец. Гуру е бащата на всички богове. Грижи се за етиката, ценностите и моралните норми в обществото. Наричат го още Нитигхоша. Неговата колесница се задвижва от осем светли коня. Той е син на Риши Ангира, съпругата му се казва Тара. Казват, че древният мъдрец Веда Вяса е една от еманациите на Гуру. Той е господарят на познанието и просвещението, на свещениците и религиозната отдаденост. Религията, набожността, мъдростта и свещените молитви също се свързват с него. Юпитер се свързва с образованието, мъдростта и знанието. Благоприятното влияние на тази планета дава сила, почести, дълголетие, многобройно потомство и добро образование. Свързва се с божеството Дакшинамурти.

Шукра – Венера

Шукра е син на Бхригу и изпълнява функциите на проповедник, съветник на Бали и титаните Дайти. Съпругата на Шукра се казва Шушама, известна също така с името Шатапарва. Шукра има дъщеря Деваяни, която е омъжена за Явати. Шукра е създател на законовите норми в обществото. В митологията е известен и като господар на асурите, демонични същества. Според преданието Шукра е притежавал голяма духовна сила – толкова мощна, че успявал да съживява мъртвите. Съгласно друга легенда той бил женен за Джаянти, дъщерята на Индра. Планетата Венера има шестнадесет сияйни лъча. Шукра е известен със своята мъдрост, жив ум, красота и забележително остроумие. Венера дава способности в изкуствата, музиката, поезията и т.н. Благоприятното влияние на Шукра дарява с дълголетие, богатство, щастие, много деца и добро образование. Венера се управлява от богинята Маха Лакшми.

Шани – Сатурн

Шани е представен като тъмно същество, носещо черни одежди. За него казват, че е син на Баларама и Ревати. Неговите лъчи носят лош късмет, трудности, нещастия и тежки уроци на съдбата, известен е със злотворното си влияние. Сатурн има няколко имена – Кона, Кродха, Шаура и др. Неговото движение е бавно и летаргично. Има седем лъча, а циклите му включват по 7 години, включително и т.нар. Саде Сати – периодът, когато в лъчите на Сатурн попада Луната в рождената карта. Нито едно човешко същество или същество от небесния пантеон не може да избегне неговото влияние. Сатурн дава траен успех след преодоляване на спънки. Шани внася редица затруднения в областите, които засяга в хороскопа. Благоприятно поставен Сатурн дарява с дълголетие и недвижима собственост. Сатурн е универсална “кармакарака”, т.е. се грижи за кармичния баланс в хороскопа. Свързва се с божеството Яма.

Раху – Главата на дракона

В митологията Раху е представен като демон с разполовено тяло, но надарен с огромна мощ, способен да погълне Слънцето и Луната. Раху се появява от утробата на Симхика. В астрономията Раху е известен като Възходящ лунен възел. Той причинява затъмнения, управлява метеорите. Под негово влияние е югозападната посока. Негови родители са Випрачити и Симхика. Раху има четири ръце, а долната част от тялото завършва със змийска опашка. Като любител на злините той причинява множество вреди. По време на тържествената церемония с раздаване на амрита Раху се маскира и успява да отпие от нектара на безсмъртието, добит от дъното на Млечния океан. Разгневеният Вишну му отсича главата и така тялото на хитрия демон се разделя на две части. Раху пътува в колесница, задвижвана от осем черни коня. Наричат го Абра Писача – Небесният демон (от “abhra ” – облак и “pisaaca” – дух, демон), също така е известен с имената Кабандха и Бхарани-бху. Раху прави живота по-динамичен. Благоприятно разположен Раху в хороскопа дава забележителна мощ, светски успехи и силата да се превръщат врагове в приятели. Раху се свързва с гневната богиня-войн Дурга – една от съпругите на Шива.

Кету – Опашката на дракона

Митологичният Кету е червен на цвят, изключително гневен и раздразнителен. Той е син на Рудра и има отблъскващ вид. Опашката на Раху се превръща в Кету, след като Вишну отсича главата на демона. В астрономията Кету е известен като Низходящ лунен възел и е деветата планета от Наваграха. Кету е господарят на съзвездията, а той самият се възприема от индийците като комета. Кету е данава (демон) и е син на Випрачити и Симхика. Наричат го Акача, а също Ашлеша Бхава. Благоприятното влияние на Кету дава просперитет, редуцира негативните ефекти, изцелява болестите, свързани с отравяне или натрупване на токсини в тялото. Дарява с добро здраве, богатство и специални таланти. Кету се свързва с божествата Ганеша (повелител на мъдростта, интелекта, обучението, разсъдливостта, късмета и щастието, закрилник на астрологията и астролозите) и Индра (бог на гръмотевиците, мълниите и войната).

Хармонизиране на планетните енергии

Според Ведическата астрология деветте планети оказват силно влияние върху човешкия живот. Позицията на дадена планета по време на раждане обуславя нашите действия, нагласи и реакции в различни житейски ситуации, нашата карма, желания и потребности, успехи и провали, които изживяваме. В живота на всеки от нас има подеми и спадове.

Неблагоприятната планетна подредба в хороскопа се нарича “доша” или негативно влияние (от санскрит: “dosha” – дефект, грешка). В резултат на т.нар. Наваграха доша хората често изпадат в депресия, апатия и лошо настроение. Продължителността на този период на спад зависи от силата на планетите. В такива случаи индийците препоръчват Наваграха пуджа – специални ритуали за почитане на планетите с цел корекция на негативните влияния.

Ведическата ритуална церемония, посветена на деветте планети, се провежда с цел да се редуцира негативното влияние, което оказва енергията на неблагоприятно разположените планети в хороскопа върху определени сфери от живота. Същевременно тази церемония спомага за разгръщането на положителния потенциал и разкриване на възможностите за духовен растеж, които също зависят от енергията на деветте небесни тела.

В наталната карта на всеки човек има както благоприятно, така и неблагоприятно поставени планети. По време на церемонията Наваграха се четат мантри и се провежда огненият ритуал Наваграха хома.

Хома е огнен ритуал и могъща духовна практика, по време на който се постига силно медитативно състояние. По този начин се призовава космическата енергия чрез нейната визуализация в огъня. Индийците вярват, че молбите, отправени към определено божество, се издигат в духовната сфера посредством енергията на огъня. С помощта на Наваграха хома не само се редуцира влиянието на дошите върху човешкото тяло и съдба, а се получава своеобразна благословия. По време на огнения ритуал чрез медитативно състояние енергията се пречиства и извисява.

В индийската астрология деветте планети се свързват с определени божества: Слънцето – Шива, Луната – Парвати, Марс – Картикея (Шубрамания), Меркурий – Маха Вишну, Юпитер – Дакшинамурти, Венера – Маха Лакшми, Сатурн – Яма, Раху – Дурга, Кету – Ганеша или Индра.

Храмове на деветте планети

Храмовете Наваграха са група специални храмове, посветени на деветте индийски божества, известни като “грахами” във ведическата митология. На санскрит “нава” означава девет, а “грахам” означава енергия, планета или духовна есенция, с други думи – влияние от Космоса.
В основата на Джьотиш шастра е залегнала религиозната концепция за влиянието на божествата върху човешкия живот и съдба, където централно място заема учението за карма – причинно-следствената връзка. Счита се, че това обуславя всички страдания и радости, успехи и неуспехи в човешкия живот.

Позицията на деветте планети в небето по време на раждане се изчислява прецизно и на тази база се построява наталната карта, която се нарича jathagam или kundli на санскрит. Индийските астролози правят предсказания за благоприятни и неблагоприятни периоди в живота на човека по два основни начина – с използване на планетарните периоди (даша/букти) и на транзитите (гочара) през наталната карта.

Как да се редуцира злотворното влияние на деветте планети?

Посещението на някой Наваграха храм и провеждането на пуджа е начин да се коригира това влияние. В Индия има редица храмове, всеки от които е посветен на едно от деветте божества. Повечето от тези храмове са разположени в Тамил Наду и още неколцина има в други провинции в Индия.

В антични времена са вземали под внимание само седем планети (саптаграха) и всяка от тях е управлявала някой ден от седмицата: понеделник – Луна, вторник – Марс, сряда – Меркурий, четвъртък – Юпитер, петък – Венера, събота – Сатурн и неделя – Слънце. По-късно Раху и Кету също се включват, добивайки статус на “сенчести планети”, и така астрологичният пантеон вече наброява девет планети – наваграха.

Под влияние на Раху и Кету попадат по 1.5 часа в денонощието, всеки ден. Времевият интервал, управляван от Раху, е известен като Рахукалам, а другите 1.5 часа, управлявани от Кету, се наричат Ямагандам. Според индийците Рахукалам и Ямагандам са неблагоприятни часове за всички важни дейности и нови начинания.

Множество храмове в Индия са места за провеждане на Наваграха пуджа. Всеки такъв храм е специален, тъй като е посветен на конкретно планетно божество.

Ако в хороскопа преобладава негативното влияние на някоя от деветте планети в определен времеви период, след консултация с ведически астролог може да се препоръчат специални ритуали за елиминиране на злотворните ефекти.

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.