Сатурн – Шани

Според ведическата традиция Сатурн е син на Сурия и Чхайя – прислужницата на Сангия, съпругата на Сурия. Сангия не издържайки на непрестанната любовна страст на своя съпруг, тайно го изоставя, като моли Чхайя да я замести. Освен Шани, Сурия и Чхайя имат още две деца – Саваран и Тапати. Древните веди свързват Шани с Ямарадж – богът на смъртта, владетелят на адските планети. Яма управлява царството на мъртвите. Син е на Вивасват и е първият смъртен, роден сред боговете. След смъртта си повежда борба срещу тях и ги принуждава да му дадат безсмъртие, да го признаят за равен. Яма помага на хората да получат дълъг живот и избавление от смъртта.

Като съдия на мъртвите той се отъждествява със Сатия – истината и справедливостта. Пътят към Абсолютната Истина (Сат) е Сатия – най-чистата истина. В западната астрология името на Сатурн произхожда от Сатан или Сатур и се свързва с дявола, гордостта, нещастието и загубите.

Индийският Шани почита Брахма, притежава ярка светлина, твърд характер и силата да материализира, да създава безбройни форми на проявление.

Родените с акцентиран Сатурн в хороскопа често са с астенично телосложение, изглеждат затворени, сериозни, с масивна брадичка и хлътнали очи. Благоприятно поставен и аспектиран Сатурн в хороскопа дарява родения с благоразумие, предвидливост, предпазливост, изключителни организаторски способности и изпълнителност.

При слаб и афликтиран Сатурн в хороскопа се наблюдава раздразнителност, склонност към недоволство, постоянна неудовлетворенност, оплаквания, изблици на сляп гняв. Под влияние на Сатурн са зъбите, костите, далакът, дясното ухо и слухът.

Общоприетото и широко разпространено схващане за злотворното влияние на Сатурн обаче е погрешно. Сатурн внася ограничения в живота, бедност и загуби в материален план, но по този начин ни кара да се замислим, да анализираме и търсим причините за нашите страдания и несгоди, за да можем да ги преодолеем. Ако човек забрави за връзката си с Бог, това несъмнено води до заблуда и нещастие. По този начин Сатурн, разрушавайки фалшивите идеали, ни дарява с освобождение от капана на илюзията, като кара ума да се обърне навътре, да се съсредоточи върху истински ценните за нас неща и ни подтиква към духовно израстване. Понякога в болката си човек проглежда, излизаме от кризата пречистени и с широко отворени очи.

Сатурновите хора са изключително чувствителни, но крият своите чувства и емоции зад маската на сдържаност и дистанцираност. Често подлагани на критика, осъдително отношение и неприемане те странят от хората и това забавя техния напредък. Сатурн се счита за благоприятен за родените под знака на Венера и неблагоприятен за родените под знака на Меркурий. При благоприятно поставен Сатурн роденият се отличава с вярност, надеждност, честност, искреност, справедливост, лоялност и целомъдрие. Сатурн спомага концентрацията, съзерцанието, медитацията. Сатурн се свързва с дълголетието и ако оказва влияние върху 8 дом в хороскопа, може да дари родения с дълъг живот. Сатурн е сигнификатор на възрастните хора, земята, недвижимото имущество, мините и местата за добив на ценни суровини, управлява търговията с недвижими имоти.

Сатурн управлява знаците Козирог и Водолей, екзалтира във Везни, а неговата най-слаба позиция е в Овен.
Градус на дълбока екзалтация – 20° Везни.
Градус на дълбоко падение – 20° Овен.
Първите 20° от знака Водолей са неговата мулатрикона, а останалите – свакшетра. Целият знак Козирог е свакшетра на Сатурн.

Приятели на Сатурн са Меркурий и Венера; Слънцето, Луната и Марс са врагове, а Юпитер е неутрален.

Накшатри управлявани от Сатурн – Пушия, Анурадха, Утра Бхадрапада.

Скъпоценен камък – син сапфир, аметист и други сини и черни камъни
Метал – желязо и стомана
Цвят – тъмносин и черен

Ден от седмицата – събота

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.