Прогресивните лунации – как да ги използваме в предсказвателната астрология?

Предсказвателната астрология сблъсква астролога с немалко проблеми и един от тях е необходимостта да се правят дългосрочни прогнози.

Има много класификации на предсказвателните техники и една от тях, която има голямо практическо значение, е тази направена според приоритета и времето за което те прогнозират. Една част от техните ни дават възможност да правим прогнози далече напред в живота на родения. Фокусиране върху няколко определени помага да обхванем цялата палитра от събития, както и времеви диапазони, тъй като понастоящем всичките предсказвателни техники, заедно с техните вариации, са над 400.

И докато ние, като практикуващи професионални астролози, в една или друга степен използваме основните в практиката си, то техниката на прогресивните лунации не е толкова популярна, но както ще се убедите – доста полезна и точна.

Тази техника е била дискутирана в професионалните астрологически среди и списания и е приета като техника подходяща за изготвяне на дългосрочни прогнози и решение на този сложен проблем в астрологията. Една от техниките в този арсенал – Сатурновата революция е била предлагана многократно като средство за дългосрочни прогнози, но не е успяла да получи задоволително доказателство за ефективността си и е била изоставена от повечето астролози.

Проучванията в тази област показват, че техниката на прогресивните лунации притежава качествата да бъде пълнокръвна дългопериодична предсказвателна техника.

Идеята за нея съвсем не е нова, нито революционна. Тя е дискутирана накратко в статията на двама астролози – Антъни Нелсън Пейдж и Вендел Полих (създатели на топоцентричната домова система и пионери в използването на примарни дирекции в тази система) – “Ректификация на картата на Кралица Елизабет Втора, част 1”, публикувана в списание “Спика” през октомври 1964г.

В тази статия те отбелязват, че бракът на кралица Елизабет II е бил провокиран от прогресивното новолуние, намиращо се в точен секстил със северен лунен възел в 7-ми дом на хороскопа ѝ. Те коментират важността на лунациите по следния начин:

Всеизвестен факт е, че всички лунации подтикват към изява и са показател за изявата на събитията, много след формирането им – за период от 14 дни или години след това.

В част 2 на цитираната статия (списание “Спика”, април 1965г.) те дефинират важността на лунациите:

Градусът по дължина или деклинация в който се намира лунацията е от изключителна важност. Тази точка от еклиптиката или нейният паралел действат като мощен катализатор към всяка радикална планета с която са в контакт чрез аспект. Видът на аспекта, добър или лош, мажорен или минорен, не оказва никакво влияние на този каталитичен ефект на лунацията върху съответната планета. Това отключва латентното влияние на тези планети или планетите, които аспектира и това действие се простира в целия период между лунацията и следващата я. Всички аспекти, които се формират в радикса в този момент на лунацията, са също от особено голямо значение.

Значението на транзитните лунации са добре познати от повечето астролози, но техния потенциал да инициират събития подобно на прогресивните лунации е необходимо да бъде щателно преразгледан.

Пейдж и Полих използват единствено прогресивните Новолуния и Пълнолуния, като им дават по 14 години на действие използвайки класическия прогресивен ключ – 1ден = 1 година. По-късните проучвания ни насочват към убеждението, че четвъртите фази – първа четвърт (FQ) и последна четвърт (LQ) на Луната също са високо ефективни. Така се формира един цикъл от четири 7-годишни периода.

В тази техника се използват четирите прогресивни лунни фази – Новолуние (NM – New Moon), Първа четвърт (FQ-First Quarter), Пълнолуние (FM-Full Moon) и Последна четвърт (LQ-Last Quarter).

Изчисляват се датите на които стартират съответните четири прогресивни лунни фази, използвайки стандартната логика на вторичните прогресии.

За съответните дати отчитаме аспектите формирани между съответната лунация и наталните планети. Ако дадена планета е в съвпад с лунацията, природата ѝ ще диктува “тона” на следващите седем години следващи лунацията.

Когато няма формиран аспект между лунацията и наталните планети, тогава трябва да се отчетат аспектите формирани между останалите прогресивни планети и наталните планети в момента на лунацията.

В този ред на мисли Юпитер и Венера се свързват с добри събития, а Сатурн, Уран, Нептун и Плутон с период на застой, инциденти, самота, лоши години.

Например ако прогресивното Новолуние аспектира наталния Сатурн, прогнозата за следващите 7 години от живота на родения няма да е много лека. Противоположно ще е положението, ако Юпитер е например в опозиция на прогресивната Първа четвърт, което ще даде един проспериращ и благоприятен 7-годишен период. В този ред на мисли трябва да се отчитат дори антисциите и паралелите по деклинация, които се оказва, че също са ефективни. Важно е да се знае че орбисът не бива да надвишава 35′.

Този метод е показал висока ефективност в значителен брой натални карти. За илюстрация на описания метод ще бъдат приведени примера с карти на известни личности.

Джон Ф.Кенеди

Прогресивно Новолуние на 19/06/1917 – ефективно между март 1938 и май 1946 – това Новолуние представлява частично лунно затъмнение в 27гр.39 Близнаци и сключва полусекстил със Сатурн с орбис от 28′. Основни събития: през периода 1941-45 Кенеди служи в армията, във военноморския флот на САЩ. През 1943 плавателният съд, които той управлява е почти потопен от японски разрушител.

Прогресивна Първа четвърт на 27/06/1917 – ефективно между май 1946 и август 1953 – тази първа четвърт е много важна за Кенеди, луната е в 5гр.24 Везни и сключва полуквадрат с Меркурий (орбис 11′) и паралел с Венера (орбис 13′). Основните събития е избирането му в Камарата на Представителите през 1946г. и изборът му за сенатор през 1952г.

Прогресивно Пълнолуние на 4/07/1917 – ефективно между 1953 и март 1960 – това пълнолуние представлява затъмнение в 12гр.18 Козирог и се намира в опозиция със северен възел (орбис 11′) и в един знак със Сатурн. Основните събития са свързани с неговия брак през септември 1953г. Претърпява много сложна операция на гръбначния стълб вследствие на стари травми от войната. Проваля се на изборите за поста вицепрезидент през август 1956г.

Прогресивна Последна четвърт на 11/07/1917 – ефективно между 1960 и декември 1967 – тази фаза на луната се случва в 18гр.36 Овен, сключвайки секстил с Марс (орбис 9′) и е в близост до Плутон. Основните събития в този период се свързват с избора му за президент през ноември 1960г. Увеличаването на мисията във Виетман през 1962г., Кубинската криза през същата година, която едва не прераства в ядрена война, както и убийството му през ноември 1963г.

Адолф Хитлер

Прогресивна Първа четвърт на 8/05/1889 – ефективно между ноември 1906 и ноември 1913 – тази фаза на Луната се намира в 17гр.50 Телец, в паралел с Марс (орбис 15′) и паралел със Сатурн (орбис 15′). Основните събития през този период са изключително негативни за Хитлер. Смъртта на майка му през декември 1907г. от рак на гърдата силно го покрусява и от този момент нататък той намразва всичко свързано с празници, религиозни символи, украси и т.н. Следва преместване във Виена, проваля се на изпитите за художествената академия и напълно се сбогува с мечтата си да стане художник, останал без пари живее като клошар и спи на пейки по парковете.

Прогресивно Пълнолуние на 15/05/1889 – ефективно между декември 1913 и юли 1920 – тази фаза се случва в 24гр.35 Скорпион и е в паралел с Нептун (орбис 9′). Хитлер се записва в армията като доброволец през 1914г., а през октомври 1916г. е ранен тежко в бедрото. Отровен газ сериозно уврежда очите му през октомври 1918г.

Прогресивна Последна четвърт на 21/05/1889 – ефективно между юли 1920 и май 1928тази фаза на Луната е в 0гр58 Близнаци, в съвпад с Нептун (орбис 7′) и в близост до Марс. Хитлер е уволнен от армията през 1920г., участва активно в пуча в Мюнхен през ноември 1923г., за което е осъден на няколко години затвор, излежава част от присъдата си в затвор, където формира и за пръв път проповядва идеите си и подготвя книгата “Моята борба” (Mein Kampf). Освободен е предсрочно.

Прогресивно Новолуние на 29/05/1889 – ефективно между май 1928 и юли 1936 – тази фаза на Луната се случва в 8гр.28 Близнаци и сключва квинконс с Юпитер (орбис 13′). Основните събития се свързват с вземането на властта от Националсоциалистическата партия на Хитлер по време на изборите през 1930г. Става канцлер през януари 1933г. след като успява ловко да елиминира всичките си опоненти. Става фюрер на Германския Райх.

Прогресивна Първа четвърт на 6/06/1889 – ефективно между юли 1936 и април 1943 – тази фаза на Луната се случва в 16гр.13 Близнаци и сключва полусекстил с Марс (орбис 9′) и полусекстил с Венера (орбис 27′). Основните събития се свързват с окупацията на Рейнска област през 1936г., немските войници окупират Австрия през 1938г., окупацията на Чехословакия през 1939г., Втората световна война започва през 1939г., обсадата на Сталинград и военните действия в Северна Африка през 1943г.

Прогресивно Пълнолуние на 13/06/1889 – ефективно между 1943 и януари 1950 – тази фаза попада в 22гр41 Стрелец и не формира никакви мажорни аспекти. Прогресивният Сатурн обаче е в точен квадрат с Марс (орбис 2′)! През този период има неуспешен опит за покушение над Хитлер в Райхстага през юли 1944г., а през април 1945г. по време на влизането на съюзническите и руски войски в Берлин той се самоубива заедно с Ева Браун. Телата им са изгорени от неговите приближени, за да не станат обект на гавра.

Рождената карта на Хитлер много често обърква сериозно астролозите, тъй като на пръв поглед в нея няма сериозни показатели за чудовищните действия от по-късния му живот.

Ключът към неговото шеметно издигане на власт се крие в аспекта на Юпитер с прогресивното Новолуние през 1928г. При аспектите с Марс той започва войната със съседите си. Тези прогресивни фази на Луната много точно посочват и корелират прецизно със събития от живота на Хитлер.

По-късно Линдън Джонсън и Кенеди също започват Виетнамската война под действие на задействаните от лунациите в техните карти аспекти с Марс. Единият от тях бива убит, а другият умира естествено пак в такъв период.

Чарлз Линдберг умира при съвпад на прогресивна лунация с неговия натален Меркурий. Тези примери недвусмислено доказват голямата точност и ефектичност на тази техника при прогнозирането на далечни събития. Има данни, че астролозите, които са били принудени да работят за Райха по време на Втората световна война са използвали активно тази техника и са предупредили Хитлер, че ако не приключи войната с Русия до 1942г. ще претърпи поражение през следващите години.

Точността на прогресивните лунации може да се подобри, ако рожденото време бъде ректифицирано добре. Аспектите на Слънцето, Луната и другите планети заедно с ъглите и куспидите на домовете в точния момент на лунацията са изключително важни и показателни.

Дейн Ръдиар също посочва важността от използването на прогресивните лунации. Той обаче смята, че тези лунации дават само психологически състояния, което се опровергава от приведените по-горе примери. Ръдиар също така не успява да осъзнае значението на наталните планети стимулирани към изява от прогресивните лунации.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.