Как Астрологията ни помага да бъдем по-добри?

Астрологията в ръцете на много астролози се изчерпва с ролята си на инструмент за правене на констатации, който посочва наличието на едни или други дадености, характерови особености, влечения и способности, но не дава обяснения за тяхното предназначение в живота ни, нито как правилно и пълноценно да ги развием и използваме?

Понеже практикуването на Астрология и тълкуването на хороскопа може да стане на различни нива, то вие можете да разберете за себе си както по-общи неща, също така дълбоки и същностни, но това зависи изцяло от способността на астролога да проникне в тези смисли и пластове на рождената карта.

Всъщност една от основните “сили” на Астрологията се крие именно в неизчерпаемия потенциал да “измъкне” човека от капана на негативните му предразположения и да го насочи по положителната житейска спирала на личното му развитие.

Вероятно прибързано (и неправилно) ще си помислите, че става дума за това да правим единствено “положителни” тълкувания на хороскопа или още по-лошо – да спестяваме и омаловажаваме подводните камъни в него, рисувайки розова картина, изпълнена с щастие, богатство и светло бъдеще. Не, не това имам предвид. Еднакво опасно е както да обнадеждаваме някого с химерични позитиви и несъществуващи качества, така и да го плашим твърде с идващите трудности, които в повечето случаи са единствения начин човек да направи крачка напред в живота си и които трябва да премине и изживее напълно осъзнато.

Коренът на нашето неумение да разгърнем целия си потенциал не се корени само в едностранчивото и повърхностно тълкуване на картата, което можем да получим от недотам опитен астролог, но има по-сериозна причина – заложената в цялата ни цивилизация, култура и религия “любов към недостатъка”.

Това, което метафорично наричам “любов към недостатъка” е вкоренената от поколения тенденция за вторачване в нещата, които не можем; нещата, които не ни се отдават; нещата, в които сме слаби или неуспешни; нещата, които ни карат да бъдем по-лоши, по-недостойни, по-неконкурентни, като това вторачване е толкова силно и дотолкова ангажира ума ни, че “засенчва” почти напълно природните ни дадености, силните ни страни, това, което наистина владеем завидно добре, онова, в което сме адски добри, умели, силни, побеждаващи, интуитивни и успешни. Но то, според общото мнение, НЕ Е ВАЖНО, защото се смята, че за да сме цялостни и перфектни следва да работим върху липсите си, да ги попълним, да коригираме НЕДОСТАТЪЦИТЕ си.

Цялата история е изпълнена с примери за това, а всеки един от нас има в своята лична история безброй такива примери – когато още от деца много биват комплексирани, че “не могат” да се справят с едно или друго, което по природа не им се удава, без никой да ги е поощрил към развитие на онова, което наистина им се отдава.

Колко човешки способности и таланти са останали неразгърнати и буквално похабени, потулени под чувството за неуспех, вина, страх, липса на хъс и спънат стремеж, именно заради неспособността ни да се справим с очакванията на другите, като им покажем нещо, което така или иначе не притежаваме.

Това е път без изход, път, който не ни извежда към личен връх, където ни очаква личната победа и удовлетворението, а негативна спирала към неуспеха, към неспособността ни да победим, към страховете, които ще ни отказват все повече и повече след всеки провал, към ленността и апатията, към увереността, че не сме специални, че сме “обикновени” и нищо невероятно не би излезло от нас.

Как да поемем по позитивен път?

Опитайте, колкото и трудно да ви изглежда, за малко да забравите за недостатъците си, онези, които от дете всеки ви натяква, но забравете за тях истински, загърбете ги и спрете да мислите какви усилия да полагате, за да ги преборите. Загърбете очакванията на другите, спрете да правите нещата, с които да им се харесвате. Вие не сте родени, за да удовлетворявате чужди очаквания. 

Концетрирайте се и си спомнете за всички, дори и най-дребните ви, положителни качества – вероятно ще забележите, че пишете добре или разказвате увлекателно, или готвите изключително, или сте много организирани и с това помагате в офиса си, че сте бързи и експедитивни, че ви се отдават чужди езици, че сте човек с много приятели, че свирите, рисувате или пеете добре, че имате усет за хората (роден психолог сте), че умеете да продавате лесно, да печелите последователи, че разрешавате лесно конфликти и т.н.

Отделете време да ги запишете черно на бяло на лист хартия. Около тези качества се оформя вашето “житейско острие”, нещото, с които може да “пробиете” в живота. Колкото по-близо до тези качества се придържате, толкова по-гарантиран е успехът ви. И обратно, ако се придържате към измислените списъци с качества преписвани от книга в книга, за това как да бъдете успешни, а вие не ги притежавате – ще си пресечете пътя към вашия личен успех.

На следващия етап помислете как може да превърнете талантите си в професия, тъй като тя неминуемо ще ви донесе търсеното удовлетворение, много по-голямо отколкото, ако следвате желанията и болните амбиции на родителите си да станете потомствен лекар, архитект, адвокат, счетоводител и т.н. Разбира се, не е изключено да последвате родителите си и да продължите техния път, ако такава е съдбата ви, но ако не е, то със сигурност ще се превърнете в изкупителна жертва на техните неосъществени мечти, обречени да бъдете посредствени в професия, която да упражнявате с нежелание.

Фокусирайте се основно върху нещата, които правите добре и развивайте тях, инвестирайте време, пари и усилия да ги направите още по-добри, защото там вече имате здрава основа и добра даденост. С работа и време едно добро качество, което притежавате ще стане по-добро, дори изключително. Но ако хвърляте усилия да се борите с недостатъците си рискувате да не бележите значим напредък. Не само това, може да се окаже, че цял живот сте драпали на едно място и не сте развили нищо. Вторачването в недостатъците и волята за тяхната промяна отклонява жизнената ни енергия от развитието на способностите ни.

Запомнете, че недостатъците си не можете да преборите или изтриете, особено ако те са заложени дълбоко в астрологичния ви архетип, но може да ги “притъпите”, както и да не им създавате благоприятни условия да се проявяват. Така те ще останат във вас, но спящи и неактивни.

Цялата, така популярна в Астрологията, концепция за “проработването” на различни негативни хороскопни позиции е грешна и неадекватна към реалния живот, тъй като позволява (на теория) една заложена по рождение позиция да бъде променена чрез съзнателна еволюция, което дава шанс лоши позиции да бъдат “изтривани” от картата и на тяхно място да израсте друго качество. Това, разбира се, е невъзможно, не и по този начин. Основните ни качества са заложени в архетипа ни, който е неизтриваем и непроменим в същността си. Единственото, което можем да променим са обстоятелствата, които провокират или потискат тези качества.

Да речем, ако имаме карта на човек, който е нетърпелив и много избухлив по характер, то едва ли има начин да го превъзпитаме, така че да стане хрисим, кротък и търпелив, но можем да го посъветваме да избягва онези ситуации в живота, които отключват избухливия му нрав, както и да се ориентира към професия, в която няма да навреди на други, ако бъде поставен в такава ситуация. Негативните позиции в картата се избягват не чрез опити да се промени същността на човека, а да се промени поведението му и качеството на средата около него, създавайки трудности и пречки за проявяване на “лошите” му позиции.

Каква е ролята на Астрологията?

Обърнете се към добър астролог, за да разберете (или да се уверите напълно) кои са всъщност силните ви страни и в какво има смисъл да влагате времето си, защото, няма какво да се заблуждваме, най-ценното нещо на този свят е времето – пропиляването му е най-непростимия грях, който можем да извършим спрямо себе си.

Не е случаен факта, че в някои култури, където астрологията е на почит, каквата е Индия, астрологът дава своето тълкувание на картата на детето непосредствено след раждането му и то не само за да даде насоки за заложбите му, но и за избор на подходящо име. Посочват се силните му страни, които залягат в изграждане на бъдещата му съдба, а негативните се “лекуват” чрез голям брой похвати, целящи избягването на условия за тяхното развитие. Така от ранна възраст детето получава “правилните” насоки.

Астрологът е полезен със съвета си от най-ранната възраст на детето – много от важните насоки за началното му възпитание ще повлияят съдбата му в унисон с добрите качества в картата му. Всички знаем, че криво дърво не се изправя – по-късните “корекции” са трудни и невинаги успешни.

Всъщност как един астролог ще подходи към тълкуването на картата ви е един от практическите начини да познаете добрия астролог – той ви запознава с вашето реално “Аз”, дава ви описание както на положителните, така и на негативните страни, дава ви съвети как да развивате едните и как да туширате другите, без да насажда у вас фатализъм, обреченост и “кармична предопределеност”. Всеки човек, щом е роден, има важна и значима, дори съдбовна предначертаност, ако някой се опитва да ви увери в обратното, спокойно може да му обърнете гръб и да спрете да го слушате.

Ако думите на “астролога” ви объркват, смущават и хвърлят в смут, ако след разговора си с него сте още по-объркани, изплашени от бъдещето и неуверени, ако не сте разбрали нищо стойностно за себе си, ако сте получили само “заповеди” какво да правите и какво не, то не сте попаднали на истински професионалист – тръгнете си и забравете какво ви е казал, то няма да ви е потребно в живота.

Истинският астролог е разбиращ и подкрепящ, той не е съдник, а съветник, той не ви дава готови рецепти за живота, а ви показва как може по най-оптимален начин да използвате даденостите си и докъде ще ви доведе това, той не изземва личния ви избор и ви оставя свободата да изберете по кой път да минете – след като ви ги е описал всичките. Ще го запомните с това, че е успял да ви посочи най-правилния път за вас.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.