Психологически архетипи, богове и личен мит

Планетите в Слънчевата система са наименовани на митичните богове. Древните, докато наблюдавали небето, забелязали, че за разлика от повечето звезди, които са неподвижни (и образуват съзвездия), част от тях променят своето положение на фона на останалите. Тези “подвижни звезди” сега са ни познати като планети.

Астрологията е изучавана първоначално от вавилонците и египтяните, като вавилонците са кръстили тези “подвижни звезди” на боговете и богините от техния пантеон. По-късно астрологията е пренесена в Гърция и най-накрая в Римската империя и така достига Европа. Гърците преименуват планетите на техните богове, а по-късно това правят и в Рим. Така днес ние използваме римските им имена.

Карл Густав Юнг пръв проправя път и поставя началото на детайлното изучаване на архетипните образи и връзката им с човешкото колективно несъзнавано, изучавайки “божествената” нишка в тези древни образи.

Рождената ни карта, хороскопът ни, може да се разглежда като символична презентация на нашата лична митология, така както тя е записана чрез позициите на планетите, зодиакалните знаци, астрологичните домове и аспектите, образувани за конкретното място и време на нашето раждане. С други думи, тя е личната ни мандала и показва не само нашите качества, въжделения, вкусове и настроения, но и пътя на вътрешното ни аз, неговата цел и предизвикателствата през които ще преминем, вървейки през живота.

Аполон

От пантеона на гръцките и римски богове и богини, използвани в Астрологията, всички без двама са богове от Олимп. Сатурн и Уран са били детронирани от своите синове и са изгонени от Олимп. Плутон е олимпийски бог, но е прекарал малко време там, предпочитайки неговото тъмно подземно царство.

Аполон е бог на светлината и Слънцето и макар да се свързва основно с тях, той не е първият, който ги е символизирал. По-старото слънчево божество е Хелиос, титан, който е хвърлял първата искра и така запалвал небето от изток до запад, а вечер се спускал под хоризонта до следващата сутрин, когато отново е изгрявал на изток.

Аполон е едно от най-важните божества в гръцкия пантеон. Той е “златното дете” на Олимп, надарен с изкуства, музика, медицина и лечебни способности. Веселял обитателите на Олимп свирейки на своята златна лира. Тя, заедно с лавровия венец и делфина са негови символи. Аполон е брат-близнак на богинята Диана (Артемида), богиня на Луната. Негови родители са Юпитер и Лето. Аполон е бил вещ в медицината и е знаел как да облекчава и лекува болестите.

В Астрологията Слънцето символизира вътрешното аз, осъзнатата ни природа и житейската ни цел. Тълкуването на неговата позиция в хороскопа показва какво изразяваме и за каква кауза се борим и допълва външния облик, нашето лице пред света, който се показва от знака на Асцендента и планетите разположени в 1-ви дом. Слънцето е господар на нашата душа и нейната същност и движещи импулси, но за неговата природа се съди косвено, тъй като в картата ролята на “посредници” играят други планети, най-вече Луната, но и свързаните с Асцендента планети.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.