2013 – Година на Змията

Родените през тази година, както и през 1941, 1953, 1965, 1977, 1989 и 2001 са родени под знака на Змията. Китайският зодиак следва 12-годишен цикъл подреждайки 12 символа на животни и митични същества в своя кръг и придавайки особен смисъл на всяка отделна година, която протича под влиянието на определени знамения.

Вече прекрачихме в новата 2013 година, която е година на Водната Змия според китайския календар. Началото на тази астрологическа година ще започне чак след месец, на 4 февруари 2013 година (а самата китайска Нова година ще се празнува на 10 февруари).

Змията винаги е била приемана за изкусител за човека, затова тя, като символ, заема централно място във всички световни митологии. Змията е особено същество – привлекателно и мистериозно, привличащо като магнит със своята съвършена форма, но и плашещо и респектиращо, непредсказуемо, но и нападащо само ако е застрашено.

Змията е символ на плодовитостта в много култури, тъй като брачният танц на змиите е израз на близост и гарантира появата на ново поколение. Змията символизира и пъпната връв с която хората са свързани с Майката Земя. Тя е символ на безсмъртието заради непрестанното ѝ обновяване чрез ежегодната смяна на кожата, както и заради формата на кръг, която заема, когато захапе опашката си или почива навита на спирала. Кръгът и спиралата са символи на вечността и на космическите цикли. Тя присъства в кадуцея-жезъл на Хермес и е символ на медицината и лечителството. Змията често се свързва с водите, реките, кладенците и лечебните извори и единственото същество, което е най-силно свързано със Земята и познава нейните тайни, тъй като се движи по нея изцяло долепена по корем. Тя е един от най-древните символи на женската сила, притежаваща мистериозната способност да създава живот.

Какъв характер притежават родените под знака на Змията?

Родените под знака на Змията са чаровни, харизматични и популярни, като магнит за хорското внимание и са личности, чието присъствие не може да бъде пренебрегнато. Парадоксално е, но представителите на този знак далеч не са любители на славата, показността и навлизането в личното пространство. Напротив, змиите са деликатни, умерени, притежават отлично възпитание и маниери, не обичат скандалното поведение и пошлост.

За разлика от онази змия в Рая, която изкушила Ева да подтикне Адам към ябълката на познанието, астрологическата Змия съвсем не е дявол, дори не е и малък демон. Змиите са силно сетивни и сексуални, много упорити и докарващи докрай започнатото. Те са решителни и уверени в намеренията си. Заобиколени са от значителен брой тайни и явни обожатели, които са безнадеждно влюбени в тях. Въпреки че са неустоими, това рядко ги ласкае истински и те не си губят времето да дърдорят празни приказки с околните. Змиите са дълбоки мислители, много наблюдателни и аналитични, с бръснещ интелект и удивително комбинативни. Въпреки интелектуалната си природа, те разчитат основно на първото си впечатление, на емоциите и симпатиите си, но не и на фактите, нито на съветите и мненията на околните.

Змията има особено отношение към парите и собствеността. Без да са вещомани, те много държат на своите притежания, своята територия и своето място под слънцето. Рядко дават пари на заем и са много пресметливи, когато става дума за покупки. Най-лошата им черта е склонността им да преувеличават.

Змиите са болезнено амбициозни и пълни с енергия за покоряване на нови висоти, затова рядко са доволни от постигнатото, увлечени в преследване на следващия по-висок връх. Те са пълнокръвни лидери и бързо биват “избутвани” на водещи позиции. Притежават многобройни таланти и излъчват увереност в способностите си. Откритата им и директна природа бързо печели приятели и съмишленици, но въпреки всеобщата любов към тях, Змиите се отличават с ярък индивидуализъм и предпочитат да правят и “движат” всичко сами. Змията полага много усилия, като държи да бъде единствен печеливш и да се радва на целия успех, без да го споделя с другите. Змиите обичат да си приписват често и чужди успехи, макар да са имали само епизодична роля е тях.

Пословичното им упорство ги нарежда на първо място на опашката за успех, тъй като всяко нещо, което захванат има шанс да пожъне успех. Те не само си поставят високи цели за постигане, но и за кратко време и със силна концентрация, успяват да ги постигнат. Силният им стремеж към власт и богатство е дълбоко вложен в природата им и лежи в основата на всеки техен мотив и действие. Змиите имат нужда да живеят в лукс и да се движат в отбрана среда, а веднъж забогатели, трудно губят позиция.

Имат завиден успех с парите, което се дължи на предпазливите им и пресметливи инвестиции, както и на вярната интуицията, която влагат в преговорите със своите бизнес партньори. Змиите са завладяващо убедителни и излагат мислите и позицията си по начин, който не търпи възражение. Те са много логични и аргументирани и рядко могат да бъдат хванати неподготвени или лесно да бъдат оборени. Макар понякога да създават впечатление на мързеливи и пасивни, техният ум никога не спира да работи на високи обороти.

Змиите са силно интровертни и допускат много малко хора до личния си свят, имат шепа истински приятели и довереници, а останалите хора често не ги познават добре или живеят с погрешни представи за тях. Така създават около себе си ореол на недостъпност и загадъчност, като често са обект на слухове, криворазбрани истории и злословия. Те обаче успяват винаги да се измъкнат и от най-заплетените ситуации, често без да понесат отговорност, но животът им е пълен с поучителни случки, които ги променят и ги правят по-опитни, мъдри и предпазливи.

Змиите са твърде ревниви и протективни към любимите си хора и безкрайно верни и безкористни приятели. Змиите са романтични и емоционални, изискват най-доброто за себе си от партньорите си. Деликатното им его лесно може да се наруши, ако бъдат пренебрегнати от любим или близък човек, тъй като имат силна нужда от усещане за сигурност и близост. С пронизителния си поглед и ловкото улавяне на желанията на партньорите си, Змиите са най-добрите изкусители и едни от най-умелите любовници. Те обичат живота и той тях.

©автор Николай Колев, всички права запазени.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.